Η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ΝΑΤΟ πίσω και να ενσωματωθεί με τη Ρωσία

Bluesnap / pixabay
Η συνεχιζόμενη συμπλοκή για τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να αναδιατάξουν την παγκόσμια τάξη συνεχίζεται.

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατη Κινεζική Ρωσική δήλωση έκανε να φαίνεται σαν η Ρωσία να έχει γυρίσει εντελώς την πλάτη της στην Ευρώπη και τώρα είναι κλειδωμένη σε μια ευρασιατική μοίρα με την Κίνα, το Ιράν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να είναι η αντίληψη της Ρωσίας.

Ένας άνθρωπος που έχει το αυτί του Πούτιν, ο καθηγητής Σεργκέι Καραγκάνοφ που είναι επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, έγραψε ένα άρθρο που δείχνει μια εναλλακτική.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Το κομμάτι ζητήθηκε από και υποτίθεται ότι θα δημοσιευόταν στους Financial Times, πράγμα που σημαίνει πως απευθύνεται στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Αλλά οι FT  το απέρριψαν τώρα για αδιευκρίνιστους λόγους. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Russia in Global Affairs και τώρα έχει επανεκδοθεί από το RT.

Η Ρωσία δε θα εισβάλει στην Ουκρανία, γράφει ο Karaganov. Το πραγματικό ζήτημα είναι η πιθανή απειλή που μπορεί να γίνει το ΝΑΤΟ για τη Ρωσία εάν πλησιάσει τα σύνορα της Ρωσίας.

Στη συνέχεια αναφέρει:

Το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη, που χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση μετά τη δεκαετία του 1990, χωρίς να έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου, είναι επικίνδυνα μη βιώσιμο.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι επίλυσης του στενού ουκρανικού προβλήματος, όπως η επιστροφή της στη μόνιμη ουδετερότητα ή νομικές εγγυήσεις από πολλές βασικές χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ για περαιτέρω επέκταση του μπλοκ. Οι διπλωμάτες, υποθέτω, έχουν μερικούς άλλους στα μανίκια τους. Δεν θέλουμε να ταπεινώσουμε τις Βρυξέλλες επιμένοντας στην αποκήρυξη της εσφαλμένης έκκλησής τους για την αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ. Όλοι γνωρίζουμε το τέλος της ταπείνωσης των Βερσαλλιών. Και φυσικά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Αλλά το έργο είναι ευρύτερο: να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα στα ερείπια του παρόντος . Και χωρίς φυσικά να καταφύγω στα όπλα. Πιθανώς στο ευρύτερο ευρύτερο ευρασιατικό πλαίσιο. Η Ρωσία χρειάζεται μια ασφαλή και φιλική δυτική πλευρά στον ανταγωνισμό του μέλλοντος. Η Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία ή ακόμη και εναντίον της χάνει γρήγορα τη διεθνή της επιρροή. Αυτό είχε προβλεφθεί από πολλούς ανθρώπους στη δεκαετία του 1990, όταν η Ρωσία προσφέρθηκε να ενσωματωθεί στα συστήματα της ηπείρου και όχι να απορροφηθεί από τα συστήματα. Είμαστε πολύ μεγάλοι και περήφανοι για να μας απορροφήσουν. Η πρότασή μας απορρίφθηκε τότε, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μη συμβεί αυτή τη φορά.

Αυτή η τελευταία παράγραφος είναι αρκετά εκπληκτική.

«Η Ρωσία χρειάζεται μια ασφαλή και φιλική δυτική πλευρά στον ανταγωνισμό του μέλλοντος».

Η Ρωσία μόλις συμμάχησε με την Κίνα.

Ποιον «ανταγωνισμό του μέλλοντος» οραματίζεται ο Καραγκάνοφ που θα απαιτούσε μια «φιλική δυτική πλευρά» για τη Ρωσία; Αυτός ο «ανταγωνισμός» θα ήταν στα ανατολικά ή νότια από τη Ρωσία; Με ποιον;

Σκέφτεται ο Karaganov μια σύγκρουση ΗΠΑ εναντίον Κίνας που θα απαιτούσε τη ρωσική υποστήριξη στην Κίνα;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Ρωσία προσπάθησε πράγματι να ενσωματωθεί στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ ή έναν οργανισμό παρακολούθησης. Αυτό απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν ήθελαν άλλο ένα μεγάλο σκυλί μεταξύ των ευρωπαίων αστραγάλων τους.

Αλλά αυτό που φαίνεται να οραματίζεται τώρα ο Καραγκάνοφ είναι μια ενσωμάτωση της Ρωσίας στην Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα ήθελε να δει και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Η Γαλλία επιμένει εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή κυριαρχία, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών θεμάτων. Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz θα συμφωνούσε επίσης με αυτό. Όπως και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό ειδικά αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεκδίκησε αλαζονικά την εξουσία πάνω σε ένα γερμανο-ρωσικό οικονομικό σχέδιο με το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση. Αυτό ακόμη κι ενώ ο καγκελάριος Scholz, που στεκόταν δίπλα του, απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με αυτό:

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ BIDEN: Πρώτα η πρώτη ερώτηση. Εάν η Γερμανία —αν η Ρωσία εισβάλει— αυτό σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα περνούν πάλι* τα σύνορα της Ουκρανίας — τότε δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό.

Ερ.: Αλλά πώς θα το κάνετε — πώς ακριβώς θα το κάνετε, αφού το έργο και ο έλεγχος του έργου είναι στον έλεγχο της Γερμανίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Θα το κάνουμε — Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε.

Τέτοιες συζητήσεις και μόνο θα πρέπει να είναι αρκετός λόγος για να αποχωρήσει η Γερμανία από το ΝΑΤΟ και να διώξει τα εναπομείναντα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα της.

Αλλά η δημιουργία μιας εναλλακτικής οργάνωσης δεν είναι εύκολη. Οι τρέχουσες δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο υπό την ομπρέλα της ΕΕ. Μια νέα συμμαχία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και ίσως της Ιταλίας θα μπορούσε να είναι μια αξιοπρεπής αρχή για να ενσωματωθεί στη συνέχεια με τη Ρωσία. Αυτό σίγουρα θα προσέλκυε και άλλα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, αν και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πιθανότατα θα καθυστερούσαν λόγω της ιστορικής τους ρωσοφοβίας.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται πολύ έξω από τον τρέχοντα ορίζοντα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ που μόλις πριν από πέντε χρόνια σκέφτηκε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Ο Καραγκάνοφ μπορεί να σκέφτεται κάτι και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πρέπει να αρχίσουν να το σκέφτονται.

---
* Ο Μπάιντεν φαίνεται να είναι εντάξει με το ρωσικό πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και τη δράση της αεροπορίας σε περίπτωση που η Ουκρανία τολμήσει να επιτεθεί στην εξεγερμένη περιοχή του Ντονμπάς. Καλό, καθώς αυτό είναι πιθανό να έχει σχεδιάσει να κάνει η Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail