Slavisha Batko Milacic Ιστοριογράφος - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
«Με βάση τη συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτραπεί η ταλαιπωρία των αμάχων, καλώ όλους όσους δεν έχουν πρόγραμμα επιστράτευσης να κινηθούν προς τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσιλίν. Δήλωσε επίσης: «Μια επίθεση πλήρους κλίμακας μπορεί απλά να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, 80 λεωφορεία με εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή του Ροστόφ, που συνορεύει με την Ουκρανία.
Νωρίτερα την Παρασκευή, οι αρχές των δύο αποσχισμένων περιοχών ανακοίνωσαν ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε «ένα σημαντικό ρήγμα» στην επικράτεια του Ντονμπάς. Ο ουκρανικός βομβαρδισμός του Ντονμπάς δείχνει ότι αυτές οι πληροφορίες ήταν σωστές.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως αυτό που συνέβαινε στο Ντονμπάς ήταν γενοκτονία από το Κίεβο.
Οι ίδιοι ειδικοί που ισχυρίστηκαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτεθεί στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου τώρα είναι ήσυχοι καθώς ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται στο Ντονμπάς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, είναι απολύτως πιθανό η Ρωσία, αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αποφασίσει να επέμβει για να προστατεύσει τους αθώους Ρώσους στο - στις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες.
Σε αυτό το σημείο, Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το Κίεβο δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην περιοχή, αλλά η ίδια η φύση της σύγκρουσης του Ντονμπάς δείχνει ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο με πόλεμο.
Δεδομένου ότι ούτε ένα σημείο της Συμφωνίας του Μινσκ – που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας το 2015 – δεν έχει εφαρμοστεί από την ουκρανική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, οι πιθανότητες για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση του Ντονμπάς είναι πολύ μικρές.
Επιπλέον, στις 17 Φεβρουαρίου η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο εθεάθη με καπνό να βγαίνει από τις καμινάδες της, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στην Ουκρανία πως Ρώσοι διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα.
Το ίδιο το γεγονός ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις σημαίνει ότι το Κρεμλίνο, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία. Και πως είναι προτεραιότητα για τη Μόσχα να επιλύσει τη διαφορά με το Κίεβο με ειρηνικό τρόπο.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένες δυτικές χώρες έχουν ήδη κλείσει τις πρεσβείες τους στο Κίεβο και έχουν μετακομίσει στην πόλη Liviv της Δυτικής Ουκρανίας. Αντίστοιχα, τίθεται το ερώτημα, γνωρίζουν οι δυτικές πρεσβείες κάτι που δε γνωρίζουμε όλοι μας;
Βλέποντας την κατάσταση από στρατιωτική οπτική γωνία, η Ρωσία σίγουρα δε χρειάζεται πόλεμο τώρα. Δε θα είχε νόημα να ξεκινήσει μια εισβολή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, όπως εικάζουν ορισμένοι δυτικοί αναλυτές. Η άνοιξη και ο ζεστός καιρός θα αντιπροσώπευαν ασύγκριτες καλύτερες συνθήκες για μια στρατιωτική εκστρατεία. Για να μην αναφέρουμε ότι η Ρωσία υποστηρίζει μια ειρηνική και διπλωματική λύση εδώ και χρόνια, ενώ το Κίεβο απέρριψε ευθαρσώς μια διπλωματική λύση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του κράτους της αλλά τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Από οικονομική άποψη, η Ουκρανία υφίσταται ήδη μεγάλες απώλειες. Πολλές διεθνείς εταιρείες φέρεται να έχουν αποχωρήσει και οι πιθανοί ξένοι επενδυτές είναι απίθανο να τολμήσουν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία όσο η σκιά του πολέμου είναι παρούσα.
Και είναι η διαβούλευση της Ουάσιγκτον με το Κίεβο που εμποδίζει τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Δηλαδή, οι Αμερικανοί δίνουν ελπίδα στους Ουκρανούς πως θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν το Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα. Το 2019, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Κροατία και τη Βοσνία δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να ακολουθήσουν το λεγόμενο «κροατικό σενάριο» για τη λύση του Ντονμπάς. Ενώ τα τελευταία χρόνια Κροάτες εκπαιδευτές επισκέφτηκαν τον ουκρανικό στρατό.
Τον Αύγουστο του 1995, ο κροατικός στρατός ξεκίνησε την Επιχείρηση Καταιγίδα, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες και έληξε με την εκκαθάριση της Δημοκρατίας Σέρπσκα Κράινα. Η επιχείρηση απέλασε 250.000 Σέρβους πολίτες και πραγματοποίησε ένα σχολικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης.
Ωστόσο, το να συγκρίνουμε τη σημερινή Ρωσία με την τότε Σερβία υπό τον Μιλόσεβιτς είναι κάτι παραπάνω από αφελές. Εάν ο σερβικός στρατός το 1995 παρακολούθησε ήρεμα την εθνοκάθαρση των Σέρβων στην Κροατία, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα το κάνει αυτό σήμερα. Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι υπέρ μιας ειρηνικής λύσης σίγουρα δε σημαίνει πως η Ρωσία θα επιτρέψει την εθνοκάθαρση του αθώου ρωσικού λαού στο Ντονμπάς.