Σε «βαρίδι» –από «ισχυρά χαρτιά» (αν ποτέ υπήρξαν)– εξελίσσονται οι «σώγαμπροι» για την κυβέρνηση. Πρόσωπα που λίγο πριν ή μετά τις εκλογές προσχώρησαν στο σύστημα εξουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη και προβλήθηκαν από τον ίδιο ως «εισαγόμενοι μάγοι». Για να υπηρετήσουν το αφήγημά του για άνοιγμα στους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Σχεδόν τρία χρόνια μετά ο μύθος που στήθηκε κατακρημνίζεται, οι περισσότεροι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και εκθέτουν έτσι κατά τρόπο ανεπανόρθωτο τον πρωθυπουργό.
Από: Το Παρόν
Η διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία άφησε βαρύτατα εκτεθειμένους τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Ο δεύτερος ήταν εκείνος που είχε τον συντονισμό των επιχειρήσεων και ο πρώτος αυτός που ανέλαβε να αντιμετωπίσει στην πράξη τα προβλήματα. Η, κατά κοινή διαπίστωση, αποτυχία σε όλα τα επίπεδα βαρύνει αμφότερους.
Για τις ολιγωρίες, τα λάθη, τις αστοχίες, που είχαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, και όχι μόνο στα όρια της Αττικής. (Ο κ. Σκέρτσος από τους διαδρόμους του ΣΕΒ βρέθηκε πολύ νωρίς στον προθάλαμο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο δεύτερος πρόσφατα, κατευθείαν από τα σαλόνια των Βρυξελλών.) Η κριτική που δέχθηκαν δεν ήταν μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το χώρο της κυβερνητικής παράταξης, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δεν είδαν με καλό μάτι την… εισβολή των «σώγαμπρων».
Και ενώ οι κ. Στυλιανίδης και Σκέρτσος έκαναν αγώνα να απεγκλωβιστούν από τα χιόνια της Αττικής Οδού, ένας τρίτος… «σώγαμπρος» βρισκόταν στη δίνη του «Φουρθιώτης gate». Οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες και τα πάρε – δώσε του με ένα πρόσωπο αμφιβόλου αξιοπιστίας έβαλαν τον Γ. Γεραπετρίτη στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα έπληξαν το κύρος και τη σοβαρότητα που απαιτεί η θέση του (τόσο κοντά στον πρωθυπουργό). Οι εξηγήσεις και οι διευκρινίσεις που παρείχε κάθε άλλο παρά πειστικές ήταν, εξ ου και υποχρεώθηκε σε διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις προκειμένου να… σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί.
Από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δυσαρεστημένος, όσο και απογοητευμένος είναι και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στον ανασχηματισμό που θα γίνει εν όψει εκλογών να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ένας ή και παραπάνω από τους τρεις (Γεραπετρίτης, Στυλιανίδης, Σκέρτσος). Φαντάζει δύσκολο, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να περιφρουρήσει το κύρος του δεν διστάζει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, που είναι κόντρα σε προσωπικές του επιλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μπήκε στην κυβέρνηση ως ο «άσος» του πρωθυπουργού και βγήκε ως… ανεπαρκής και αποτυχημένος.