Από: in.gr - Της Μαρίας Βασιλείου
«Υπάρχει 75% πιθανότητα ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Παραμένει ακόμη πιθανότητα 25% για διπλωματική λύση της κρίσης» δηλώνει ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρείται ποσοτικοποίηση των πιθανοτήτων σχετικά με την τροπή, που ενδέχεται να πάρουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η οποία επιβεβαιώνει, πάντως, ότι η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος έχει διατελέσει ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα οδηγήσει τη Ρωσία εκτός διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας αναταραχή στην Ευρώπη.
Θεωρεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να ασκεί πίεση σε αδύναμες χώρες, όπως η Ουκρανία, προκειμένου να αναβιώσει μια Σοβιετική Ενωση σε σημερινή εκδοχή, αλλά αποκλείει να στραφεί εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Ο έμπειρος στρατιωτικός διοικητής και υψηλόβαθμο στέλεχος επίσης του Carlyle Group, δεν αποκλείει, καθώς έχει συσσωρευτεί μεγάλη δύναμη πυρός εκατέρωθεν, να υπάρξει ένα μοιραίο λάθος, ιδίως στη θάλασσα, εξαιτίας κάποιου σοβαρού εσφαλμένου υπολογισμού στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει καθοριστικά στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας σε σχέση με την Ουκρανία, όπως έκανε στη διάρκεια της δικής του θητείας ως διοικητού του ΝΑΤΟ. Επισημαίνει ότι στόχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν για μάχη στην Ουκρανία, ενώ εκτιμά ότι η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ προς τη Μόσχα περιλαμβάνει το άρθρο 10 της ΝΑΤΟϊκής Συνθήκης.
Πυρετώδεις διεργασίες και προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολιτικό, διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ουκρανική κρίση. Στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις έχουν συσσωρευτεί σε Ανατολική Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα κ.λπ. Θεωρείτε αναπόφευκτη μια ρωσική εισβολή; Και τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης;
Νομίζω ότι υπάρχει 75% πιθανότητα ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Παραμένει ακόμη πιθανότητα 25% για διπλωματική λύση της κρίσης. Εάν ο Πούτιν εισβάλει, και θα είναι για τρίτη φορά, μετά τις επιθέσεις το 2008 στη Γεωργία και το 2014 στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα υπάρξει σημαντική αναταραχή στην Ευρώπη.
Πώς θα περιμένατε να αντιδράσει το ΝΑΤΟ σε μια τέτοια κατάσταση;
Το ΝΑΤΟ ήταν σαφές. Θα υπάρχει παροχή πληροφοριών, υποστήριξη σε επίπεδο κυβερνοχώρου, θα παράσχει επίσης εκπαιδευτές, πυρομαχικά και όπλα στους Ουκρανούς και το κάνει ήδη. Μια εισβολή θα αναγκάσει το ΝΑΤΟ να ενοποιηθεί περισσότερο προκειμένου να αποκρούσει τον Πούτιν.
Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος ενός «μοιραίου» λάθους λόγω της μεγάλης συσσώρευσης στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων;
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα σοβαρού εσφαλμένου υπολογισμού μεταξύ των ρωσικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων εάν η κρίση κλιμακωθεί, ειδικά στη θάλασσα.
Μετά την πρόσφατη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν με τον ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ στη Γενεύη, οι ΗΠΑ απαντούν γραπτώς στις ρωσικές απαιτήσεις για την εγγύηση της ασφάλειας. Είναι αυτή μια εξέλιξη που ευνοεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας;
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απαντούν παραθέτοντας τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ του 1949, η οποία είναι σαφής στο άρθρο 10 ότι κάθε δημοκρατικό έθνος, που είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές της Συμμαχίας, μπορεί να υποβάλει αίτημα για ένταξη. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Συμμαχία να επιτρέψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το δικαίωμα του βέτο για τα έθνη που μπορούν να υποβάλουν αίτηση ή τελικά να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σχολιάστηκε πρόσφατα από τον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ. Ο κόλπος της Σούδας παίζει επίσης ρόλο για το ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Βλέπετε ρόλο για την Ελλάδα στην ουκρανική κρίση;
Η Ελλάδα είναι ένα ζωτικής σημασίας μέλος της Συμμαχίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως διοικητού του ΝΑΤΟ συμμετείχε καθοριστικά στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί.
Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά της Ρωσίας; Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος για μια ευρύτερη γεωστρατηγική σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο;
Ο Πούτιν ανησυχεί για την προσωπική του κληρονομιά και θέλει να αναβιώσει μια 21ου αιώνα εκδοχή της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης, η οποία μπορούμε να πούμε ότι θα είναι ένας δακτύλιος υποτελών κρατών γύρω από τη Ρωσία. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι πολύ απίθανο να επιτεθεί σε ένα έθνος του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας έναν πλήρη πόλεμο με τη Συμμαχία. Ο Πούτιν δεν είναι αρκετά δυνατός για να αντέξει ένα τέτοιο σενάριο. Εξάλλου, η Συμμαχία δαπανά πάνω από 10 φορές περισσότερο από ό,τι η Ρωσία, έχει πληθυσμό πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο και μια οικονομία, που είναι συνολικά τεράστια σε σύγκριση με τη Ρωσία. Ο Πούτιν επιδιώκει να ασκεί πίεση γύρω από σχετικά αδύναμες χώρες όπως η Ουκρανία, αλλά δεν θα στραφεί εναντίον της Συμμαχίας μας.
Η απάντηση των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει επίσης την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και την τοποθέτηση χιλιάδων στρατευμάτων σε επιφυλακή, σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή προσέγγισης από τις ΗΠΑ; Εάν ναι, γιατί;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ σαφείς ότι θα απαντήσουν σε αυτή τη ρωσική πρόκληση. Αν και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν για μάχη στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα στείλουν εξοπλισμό, πληροφορίες, πυρομαχικά, καθώς και αντιαεροπορικά και αντιτεθωρακισμένα αμυντικά όπλα. Αυτή είναι η συνετή πορεία και θα βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.