Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα ρωσικά πλήγματα φέρεται να κατέστρεψαν τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar της Ουκρανίας, κάτι που σίγουρα θα εξοργίσει το τουρκικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα και τα γεράκια του πολέμου στην Άγκυρα.
Μόλις στις 3 Φεβρουαρίου, η Άγκυρα και το Κίεβο συμφώνησαν να παράγουν το τουρκικής κατασκευής drone σε μια μονάδα παραγωγής στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Olesii Reznikov είπε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο εκείνη την εποχή πως η ένωση συμπαραγωγής θα περιλαμβάνει επίσης ένα εκπαιδευτικό κέντρο όπου θα εκπαιδεύονται Ουκρανοί πιλότοι. Αυτή η συμφωνία έρχεται καθώς το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει άλλα 24 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Ρέζνικοφ είπε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπαραγωγής θα ονομαστούν Τουρκο-Ουκρανικό Μπαϊρακτάρ. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ελπίδες για το Τουρκο-Ουκρανικό Bayraktar διαψεύστηκαν ακόμη και πριν μπορέσουν να παραχθούν μαζικά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να κατέστρεψαν την εγκατάσταση παραγωγής στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η διανομή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στα σύνορα της Ρωσίας χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ και ήταν αφελώς αναμενόμενο ότι θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι ή να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων. Σε μια περίπτωση, ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson, Michael Doran , έγραψε με θάρρος στο Twitter τον Μάιο του 2021 πως: «Τα τουρκικά drones αρχίζουν σιγά-σιγά να περικυκλώνουν τη Ρωσία. Η Ουκρανία και η Πολωνία στα δυτικά, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στα νότια και πιθανώς το Καζακστάν στα ανατολικά. Έτσι συγκρατείτε τη Ρωσία».
Η κυρίαρχη ιδέα ήταν πως λόγω της επιτυχίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar ενάντια σε φτωχές πολιτοφυλακές από την Αιθιοπία ή μια χώρα όπως η Αρμενία, της οποίας ο πληθυσμός είναι τέσσερις φορές μικρότερος από εκείνον μόνο της Μόσχας, θα αντιγραφόταν εναντίον του ρωσικού στρατού, ο οποίος κατατάσσεται δεύτερος από τους 140 χώρες που εξετάζονται στην ετήσια ανασκόπηση της Παγκόσμιας Πυροσβεστικής Ισχύος. Η Ρωσία πέτυχε «τέλειο σκορ» 0,0000 σύμφωνα με τον δείκτη του 2022.
Σύμφωνα με τον Δρ Σπύρο Πλάκουδα, καθηγητή σπουδών ασφαλείας στην Ακαδημία Ραμπντάν, τα τουρκο-ουκρανικά drones «πιθανότατα καταστράφηκαν στο έδαφος. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στόχευσαν όχι μόνο τις βάσεις του Bayraktar αλλά και το εργοστάσιο της Motor Sich (προμηθευτής των κινητήρων για τα UAV Bayraktar και Akinji).
Ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε μέσα σε μια νύχτα την τουρκο-ουκρανική συμπαραγωγή που οικοδομείτο πολλά χρόνια. Προς το παρόν, είναι πιθανό η Άγκυρα να παραμείνει σιωπηλή για την καταστροφή της συμπαραγωγής της με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των drones, καθώς η αποτυχία του Bayraktar να υπερασπιστεί την Ουκρανία βλάπτει τη φήμη του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγγραφέας έλαβε διαταγή κατάσχεσης και παύσης ή αντιμετωπίζει τουρκικό δικαστήριο απλώς και μόνο για τη δημοσίευση εικόνων κατεστραμμένων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λιβύη.
Παρόλα αυτά, η Ουκρανία εξακολουθεί να εναποθέτει τις ελπίδες της στην Τουρκία για να ανατρέψει τη ρωσική επιχείρηση. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ μετέφερε προσωπικά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το αίτημα να κλείσουν «τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος για τα ρωσικά πλοία».
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που οδηγούν από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα. Η Σύμβαση του Μοντρέ επιτρέπει στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας απεριόριστη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα ναυτικά πλοία άλλων κρατών. Ο περιορισμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγάλη κρίση καθώς η Μόσχα σίγουρα δεν θα ανεχθεί να εγκλωβιστεί στη Μαύρη Θάλασσα και να απομονωθεί ο μεσογειακός της στόλος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε υποκριτικά την επιχείρηση της Ρωσίας «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο» και «βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής». Η Άγκυρα δικαιολογεί την κατοχή της βόρειας Κύπρου και Συρίας για μικρότερες προφάσεις, και θα μπορούσε να υποτεθεί ότι εάν η Ελλάδα ή η Συρία δηλώσουν τον στόχο της απόκτησης πυρηνικών όπλων, η απάντηση της Τουρκίας θα ήταν εξίσου ανάλογη με της Μόσχας.
Δεδομένης της απομόνωσης της Τουρκίας από τη Δύση, η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για να συμφιλιωθεί με τις ΗΠΑ. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, κάτι που έχει ρίξει κατακόρυφα τη δημοτικότητα του Ερντογάν, και παρόλο που η Τουρκία είναι απίθανο να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πλοία, η χρήση αυτού ως απειλής θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για τη συμφιλίωση με την Ουάσιγκτον.
Δε λησμονείται ότι η Άγκυρα συνεχίζει να διατυπώνει ψεύτικους ισχυρισμούς για τη δίωξη των Τατάρων της Κριμαίας από τη Ρωσία, και κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα μπορούσαμε να δούμε την Τουρκία να υποστηρίζει τους Τούρκους Τάρταρους στην Ουκρανία ως έναν άλλο τρόπο πίεσης στη Μόσχα. Αν και η Τουρκία έχει προωθήσει τομείς στενής συνεργασίας με τη Ρωσία, όπως η κατασκευή πυρηνικών σταθμών και η συμφωνία S-400, η Μόσχα και η Άγκυρα δεν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. Ωστόσο, η Ουκρανία και η Τουρκία είναι σίγουρα στρατηγικοί σύμμαχοι, και εάν δοθεί στην Άγκυρα η ευκαιρία να συμφιλιωθεί με τη Δύση υποστηρίζοντας σθεναρά το Κίεβο εναντίον της Μόσχας, τότε σίγουρα μπορεί να το πάρει.