Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο εθνικός σύμβουλος των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή κατά του ουκρανικού εδάφους είναι πολύ κοντά στο να συμβεί, σε λίγες μέρες. Τα λόγια του αξιωματούχου οδηγούν σε σημαντική αύξηση των διεθνών εντάσεων, κλιμακώνοντας τη γενική δυσπιστία προς τη Μόσχα. Ως προς αυτό, προηγουμένως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ήδη ζητήσει από την Ουάσιγκτον να αποφύγει τέτοιες ανησυχητικές ενέργειες, καθώς αυτό εντείνει άσκοπα τις ανησυχίες, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται απρόθυμη να αλλάξει τη ρητορική της, που έχει μόνο στόχο να παρακινήσει τη δυτική κοινωνία να υποστηρίξει την επιβολή όλο και περισσότερων αντιρωσικών κυρώσεων.
Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Σάλιβαν: «Είμαστε μέσα στο (χρονικό) παράθυρο. Οποιαδήποτε μέρα τώρα, η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, ή μπορεί να είναι σε μερικές εβδομάδες από τώρα. [...] Πιστεύουμε πως υπάρχει μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει μια επίθεση στην Ουκρανία (...) Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Θα μπορούσε να συμβεί το συντομότερο αύριο, ή μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες ακόμα. Έχει βάλει τον εαυτό της σε θέση με στρατιωτικές αναπτύξεις να μπορεί να ενεργεί επιθετικά εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή τώρα».
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σύμβουλος δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως υπάρχει ρωσικό σχέδιο σχετικά. Προφανώς, έχει γίνει παράδοση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να κατηγορεί τη Ρωσία για κάθε είδους εχθρική στάση χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία ή πληροφορίες για το τι οδηγεί το Λευκό Οίκο να συμπεράνει την ύπαρξη τέτοιων «κινδύνων». Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν τις κατηγορίες πως το σχέδιο της Μόσχας είναι να πραγματοποιήσει την εισβολή τις επόμενες μέρες, πραγματοποιώντας μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις διάδοσης fake news τον τελευταίο καιρό.
Πριν από λίγες μέρες, το Bloomberg είχε διαδώσει κατά λάθος έναν τίτλο ειδήσεων που ισχυριζόταν ότι η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει στην Ουκρανία. Το πρακτορείο ζήτησε συγγνώμη για το λάθος και αφαίρεσε το άρθρο από την ιστοσελίδα του, αλλά η είδηση είχε ήδη διαδοθεί γρήγορα, κάνοντας χιλιάδες αναγνώστες να πιστέψουν πως ένας νέος πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η δημοσίευση ήταν σκόπιμη, αλλά το ίδιο το ατύχημα είναι απαράδεκτο γιατί σε έναν παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο αυτού του είδους η αμέλεια μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη παγκόσμια κρίση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να κάνει κάτι παρόμοιο, υποστηρίζοντας πως η εισβολή θα γίνει ανά πάσα στιγμή - αλλά το κάνει επίσημα και σκόπιμα.
Η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να επηρεάζουν τις διεθνείς κρίσεις είναι διαβόητη. Με την πλήρη απουσία αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το υποτιθέμενο σχέδιο εισβολής της Ρωσίας, τα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει η μόνη μέθοδος με την οποία οι ισχυρισμοί σχετικά με αυτό το θέμα μπορούν να σχηματίσουν την κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική εγκυρότητα στα επιχειρήματα για να πειστεί ορθολογικά ο πληθυσμός πως υπάρχει «ρωσική απειλή», υπάρχουν μόνο αβάσιμες κατηγορίες που αρχίζουν να αποκτούν αξιοπιστία αφού επαναλαμβάνονται άπειρες φορές από τα ΜΜΕ.
Με αυτό, η αντιρωσική παράνοια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Οι πληθυσμοί των δυτικών χωρών, θύματα της ανήθικης δράσης των φιλοΝΑΤΟϊκών μέσων ενημέρωσης στη διάδοση fake news, θα αρχίσουν να υποστηρίζουν κάθε αντιρωσικό μέτρο για να εξουδετερώσουν τον «επικείμενο κίνδυνο» ενός νέου πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος συμπεριλαμβανομένων των «προληπτικών μέτρων» του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ θα έχει «δικαιολόγηση» στην κοινή γνώμη να επιδιώξει περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης - αγνοώντας τις εκκλήσεις της ρωσικής κυβέρνησης να σταματήσει μια τέτοια στρατιωτικοποίηση.
Ωστόσο, αυτού του είδους η στάση έχει σίγουρα ημερομηνία λήξης. Η Μόσχα δε θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία και, με αυτό, οι «επόμενες μέρες» θα γίνονται όλο και πιο μακρινές. Κάποια στιγμή, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα χάσουν όλα τα επιχειρήματά τους για να συνεχίσουν να αναβάλλουν συνεχώς τις προβλέψεις πολέμου και τότε η δυτική κοινή γνώμη θα μειώσει την υποστήριξή της στο ΝΑΤΟ. Μένει να δούμε πότε ο Λευκός Οίκος θα καταλάβει πως κανένα σχέδιο εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι μακροχρόνιο βασισμένο σε ψέματα και ψευδείς αφηγήσεις.
Η αμερικανική τακτική παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να προχωρά. Τώρα, η Ουάσιγκτον φαίνεται πρόθυμη να επενδύσει σε βραχυπρόθεσμο συναγερμό αντί να υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη αφήγηση. Τα τελευταία χρόνια, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά σε μια νέα δήλωση, ο Τζέικ Σάλιβαν, εθνικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, είπε ότι μια τέτοια εισβολή πρόκειται να συμβεί σύντομα, κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, φόβο και αναξιοποίητα αντιρωσικά αισθήματα γύρω από τη Δύση.