Από: echedoros-a.gr
Όπως σημειώνει η ρωσική ιστοσελίδα «Στρατιωτικές Υποθέσεις», οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να φοβούνται σοβαρά ότι τα τακτικά ουκρανικά στρατεύματα δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παρέδωσαν πρόσφατα ακόμη μια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ωστόσο, όπως τονίζουν ορισμένοι ειδικοί, αυτή σαφώς δεν είναι αρκετή.
«Μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με αυτό που θα χρειαζόταν η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη Ρωσία», σημειώνουν δυτικοί εμπειρογνώμονες.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι δυτικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να σκεφτούν τώρα τι είδους όπλα θα ήταν προτιμότερο για την ουκρανική αντίσταση σε συνθήκες ανταρτοπόλεμου.
Τέτοια όπλα πρέπει να είναι πολυάριθμα, ελαφριά, κινητά και σχετικά εύχρηστα. Σύμφωνα με όλες αυτές τις απαιτήσεις, τα χειροκίνητα ATGM τύπου Javelin και τα MANPADS, για παράδειγμα, το Stinger, είναι εν μέρει κατάλληλα.
«Η μαζική χρήση του Stingers θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατή καμία επιθετική αερομεταφερόμενη επιχείρηση», σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες.
Επιπλέον, οι πύραυλοι Stinger θα ήταν ένα καλό μέσο για την καταπολέμηση των ρωσικών UAV, τα οποία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν ευρέως και στον επερχόμενο πόλεμο.
Συνιστάται επίσης η αποστολή διόπτρων AN/PVS-15 με κράνος νυχτερινής όρασης στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια σε μονάδες αντάρτικης αντίστασης.
Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Mark Kanchian, τέτοιος εξοπλισμός θα είναι πολύ χρήσιμος για τους παρτιζάνους και τους σαμποτέρ που θα επιχειρούν κρυφά πίσω από τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.
Πιστεύει ότι το κύριο πλεονέκτημα των Ουκρανών ανταρτών που διαθέτουν αυτές τις συσκευές είναι το γεγονός ότι οι πίσω μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας απλώς δεν θα έχουν παρόμοιες συσκευές.
Ένα άλλο απαραίτητο μέσο για την καταπολέμηση του ρωσικού στρατού, οι Αμερικανοί ειδικοί πρότειναν την προμήθεια της Ουκρανίας με εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά και εξαρτήματα για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Επικαλούνται, μάλιστα, την αμερικανική εμπειρία στο Αφγανιστάν και τις απώλειες που υπέστη ο αμερικανικός στρατός από τις αυτοσχέδιες τρομοκρατικές βόμβες.
«Αυτοσχέδιες συσκευές κατασκευασμένες από βόμβες αέρος και βλήματα πυροβολικού είχαν στηθεί κατά μήκος δρόμων και διαδρομών που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός», λένε οι συντάκτες.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με τη βοήθεια αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, οι Ουκρανοί παρτιζάνοι θα μπορούσαν να οργανώσουν έναν πραγματικό πόλεμο μεταφοράς για τα ρωσικά στρατεύματα, με νάρκες σε δρόμους και γέφυρες που χρησιμοποιούνται για την κίνηση των στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμπερασματικά, δυτικοί εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προμήθεια μεγάλου και ακριβού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία δεν θα έχει κανένα νόημα, αφού η Ρωσία εύκολα θα τον εντοπίσει και θα τον καταστρέψει.
Κατά τη γνώμη τους, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό να παραδοθούν στο Κίεβο τέτοια όπλα ίδιας χρηματικής αξίας, τα οποία θα εξαπλωθούν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα και με σχεδιασμένο σαμποτάζ, θα ακυρώσουν το ρωσικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Voennoe Delo