Ο «Πόλεμος» πριν τον Πόλεμο και πως κερδίζεται

Πέρα από την υποκρισία απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, που δεν πρέπει να μας εκπλήττει, διότι αυτή είναι η φύση των γεωπολιτικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε την άμεση ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ στον πυρήνα της θα βρίσκονται η κοινή άμυνα και ασφάλεια έναντι των απειλών. Αυτά αναδείχθηκαν έντονα στη Διάσκεψη για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, που έγινε στην Γαλλική Γερουσία (24-25 Φεβρ.), στην οποία συμμετείχα και μίλησα ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ και S&D, Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

Από την άλλη, οι αναφορές κορυφαίων αξιωματούχων στη Διάσκεψη για τα διαχρονικά διδάγματα από τον Θουκυδίδη και τον Περικλή, αναδεικνύουν έμπρακτα ότι στην Κύπρο βρίσκονται πολλοί ανεπίδεκτοι μαθήσεως, οι οποίοι δυστυχώς χειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική εντός ΕΕ. Προκαλεί μεγάλη απογοήτευση η ουσιαστική απουσία της Κύπρου από την πρώτη γραμμή των εξελίξεων τώρα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση με επιλογή της ακολουθεί κατευναστική πολιτική, με πρωτεργάτη τον νυν Υπουργό Εξωτερικών.

Η εξωτερική πολιτική είναι πρωτίστως έργο της Κυβέρνησης και είναι κατάντια να στηρίζουμε αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά για τη δική μας περίπτωση, που αφορά έδαφος της Κύπρου και της ΕΕ υπό κατοχή, να προτείνουμε "μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)"! Ενώ έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού, ο Υπ. Εξωτερικών κ. Κασουλίδης με την ευφάνταστη πολιτική του επικεντρώθηκε (παραδόθηκε) στα ... ΜΟΕ, εγκαταλείποντας την ουσία του προβλήματος. Φυσικά, αυτό βολεύει και τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε να συνεχίζουν την φραστική τους στήριξη και κατανόηση για περισσότερα ΜΟΕ! Ενδεχομένως να υπάρχει κατάλληλη ώρα για ΜΟΕ, αλλά τώρα είναι η ώρα για την ουσία.

Η προβαλλόμενη δικαιολογία ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτείται ομοφωνία, που δεν υπάρχει, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις. Για να προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όχι το Συμβούλιο) κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, όπως προσέφυγε (27/1/2022) κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου λόγω εμπορικών πρακτικών εις βάρος της Λιθουανίας, δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά πρωτίστως άσκηση πίεσης εκ μέρους της Κύπρου, πράγμα που δεν υπάρχει.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι το διαχρονικό δίδαγμα από τον Θουκυδίδη είναι απλό: Για να κερδίσεις τον πόλεμο, θα πρέπει να είσαι αρκετά ισχυρός, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά η ισχύς σου. Έτσι κερδίζεται ο «πόλεμος» πριν τον πόλεμο. Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου λειτουργεί ανάποδα, ενώ τώρα ακριβώς έπρεπε να αναδεικνύουμε τόσο το πρόβλημα της κατοχής όσο και τη σημασία της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο για την ΕΕ, πάντα στο πλαίσιο οικοδόμησης αποτρεπτικής ισχύος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail