www_slon_pics / pixabay |
Παντελής Σαββίδης
1.-Κατ αρχάς η κυβέρνηση στις επαφές και διαρροές της στους δημοσιογράφους δε θα πρέπει να επισημαίνει ότι "ανησυχεί" ή "φοβάται". Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μιλά με όρους ισχύος. Την Τουρκία δεν την φοβόμαστε και αν τολμήσει θα υποστεί συντριπτικό χτύπημα. Αν ο Μητσοτάκης και η παρέα του φοβούνται δεν κάνουν γι αυτήν τη δουλειά. Θα μου πείτε πως μπορεί να είναι δημοσιογραφική έκφραση. Να επισημανθεί στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ούτε ανησυχούν, ούτε φοβούνται. Οι λέξεις έχουν την σημασία τους.
2.-Υπήρξαν δηλώσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε. και βρετανικό ΥΠΕΞ που θεωρούν πως η κυριαρχία των νησιών ανήκει στην Ελλάδα. Καλοδεχούμενες οι δηλώσεις αλλά αποτελούν κάτι το αυτονόητο. Μπορεί το αυτονόητο αλλού να μην ισχύει, στο θέμα της κυριαρχίας, όμως, ισχύει απόλυτα. Διότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω σε ζητήματα κυριαρχίας. Η αμφισβήτηση κυριαρχίας σημαίνει πόλεμο. Θέλουν πόλεμο στο Αιγαίο;
3.-Σε ένα ρεπορτάζ της "Καθημερινής" σχετικά με το θέμα επισημαίνεται πως το ελληνικό ΥΠΕΞ εδώ και τέσσερις μήνες ετοιμάζει την απάντησή του στην επιστολή Σινιρλίογλου (την επιστολή του τούρκου πρέσβη στον ΟΗΕ με την οποία συνδέθηκε η κυριαρχία με την στρατιωτικοποίηση).
Αλήθεια χρειάζονται στο ΥΠΕΞ τέσσερις μήνες, και ακόμη δεν απάντησαν, στην επιστολή Σινιρλίογλου; Διδακτορικό κάνουν;
4.-Στην εκπομπή "Ο καφές της Κυριακής" της διαδικτυακής τηλεόρασης "Ανιχνεύσεις web tv", ο καθηγητής Στέλιος Περράκης είπε σήμερα πως οι θέσεις ενός κράτους διατυπώνονται με τις notes verbales που εκδίδει, τις ρηματικές διακοινώσεις στα θέματα που το αφορούν. Δηλαδή, αυτήν την στιγμή σε επίπεδο ΟΗΕ δεν έχει φθάσει η τελική ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για το θέμα αυτό;
5.-Την σημασία των ρηματικών διακοινώσεων τονίζει η υπόθεση της ελληνικής καταδίκης στο Δικαστήριο της Χάγης όταν προσέφυγαν τα Σκόπια.
Η Ελλάδα, όπως και τα Σκόπια, για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους έπρεπε να καταθέσουν τις σχετικές ρηματικές διακοινώσεις. Τα Σκόπια κατέθεσαν. Η ελληνική πλευρά δεν είχε.
Υπάρχουν δύο ερμηνείες γιατί δεν κατέθεσε η ελληνική πλευρά τις διακοινώσεις της: η μια λέει ότι δεν έκανε διακοινώσεις. (Για να καταλάβετε, ανακύπτει ένα θέμα στην διαφορά με τα Σκόπια. Για να διατυπώσεις την θέση σου και αυτή να έχει βαρύτητα από πλευράς διεθνούς δικαίου πρέπει να αποστείλεις ρηματική διακοίνωση).
Η άλλη λέει πως υπήρχαν ρηματικές διακοινώσεις αλλά δεν τις έβρισκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ποια είναι, τώρα, η χειρότερη από τις δύο εκδοχές, ας το κρίνουν οι αναγνώστες.