Αλλοίμονο στην Ουκρανία!

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, οι ΗΠΑ μπορεί να μην πέτυχαν από τότε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας, λόγω αντιδράσεων κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατάφεραν όμως να συμπεριλάβουν στο ανακοινωθέν της συνδιάσκεψης την απειλητική για την ασφάλεια της Ρωσίας διατύπωση: «Αυτές οι χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ». Ως γνωστόν, αυτό που ακολούθησε γι αυτές τις δύο χώρες ήταν πρώτα η απόσχιση δύο περιοχών από την Γεωργία και τώρα η κορύφωση του ουκρανικού δράματος που παίζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Πριν μερικές ημέρες το έγκυρο "Foreign Affairs" παρουσίασε ένα πολύ αναλυτικό άρθρο του γνωστού καθηγητή του Σικάγου John J. Mearsheimer, γραμμένο το φθινόπωρο του 2014, το "έτος καμπή" για την Ουκρανία. Εκεί, χωρίς πολλές περιστροφές, ο Mearsheimer καταλογίζει στη Δύση την κύρια ευθύνη για το «ψυχροπολεμικό κλίμα» που ανέκυψε με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Μια πράξη βεβαίως εκτός διεθνούς δικαίου που όμως ακολούθησε το «πραξικόπημα», όπως ονόμασε ο Mearsheimer την βίαιη ανατροπή του φιλορώσου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στο Κίεβο Γιανούκοβιτς τον Φεβρουάριο του 2014 – όπως ασφαλώς και το περίφημο „F...ck the EU“ της Βικτώριας Νούλαντ, αρμόδιας τότε για την Ευρώπη στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών. Ο Αμερικανός καθηγητής, αφού αποκάλυψε πρώτα ότι από το 1991 οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αλλαγή του καθεστώτος, αναρωτήθηκε ακόμη τι θα έκαναν οι ΗΠΑ εάν, για παράδειγμα, η Κίνα προσπαθούσε να συμπεριλάβει τον Καναδά ή το Μεξικό σε μια δική της συμμαχία.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός αυτού του «ψυχροπολεμικού κλίματος» διάρκειας δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός για την Ουκρανία. Αφού πρώτα διεκόπησαν οι στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία που οδήγησε σε πτώση του βιοτικού της επιπέδου, παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ των Δυτικών και κυρίως της Γερμανίας, διακόπηκε και η στενή σχέση που είχαν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της με το ένα τρίτο των Ρωσόφωνων στα ανατολικά και νότια της χώρας. Η απόσχιση της περιοχής των ρωσόφωνων του Ντομπάς θα παραμείνει, εκτός και αν, πράγμα δύσκολο, ανακαταλυφθεί από ουκρανικές δυνάμεις. Και αυτός ο «διχασμός» ίσως να είναι το σημαντικότερο σε αυτήν τη διένεξη.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Τώρα όλοι μιλούν για έναν «προαναγγελθέντα» πόλεμο, αν και ο αυταρχικός αλλά και ρεαλιστής Πούτιν βασικά πέτυχε ήδη τον βασικό του σκοπό. Ο σχεδιασμός της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις των Δυτικών ήδη από το 1990 όταν λύθηκε το Γερμανικό Ζήτημα» της επανένωσης, δεν μπορεί να επιβληθεί γιατί ο Πούτιν απλά δεν είναι Γέλτσιν.

Όσο για την Ευρώπη, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί στην ψυχροπολεμική διένεξη ΗΠΑ-Ρωσίας, αυτό που πρέπει να ζητήσει επειγόντως από την υπερδύναμη σύμμαχό της, που «υπερασπίζεται» την Ουκρανία με συναισθηματικά προεδρικά διαγγέλματα «χωρίς να θέλει ή να μπορεί να πολεμήσει», είναι ν΄ αλλάξει η ολέθρια Απόφαση του Βουκουρεστίου από τον Απρίλιο του 2008. Εδώ και τώρα!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail