Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία αξίζει ακόμη περισσότερα γιατί χρησιμεύει ως η λεγόμενη «ασπίδα» για την προστασία της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά, είναι αντίθετος να θεωρηθεί «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, καθώς επιμένει πως η χώρα του θα πρέπει να είναι μέρος της τελευταίας, μεταξύ άλλων μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Σχετικά με αυτό, κάλεσε τη συμμαχία και της είπε να είναι επιτέλους ειλικρινής σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας. Ακόμα κι αν δεν ενταχθεί ποτέ, ωστόσο, είπε ότι θα αμύνεται πάντα έναντι κάθε απειλής. Αυτό δείχνει πως ο Ζελένσκι είναι πολύ δυσαρεστημένος με όλα όσα συμβαίνουν πρόσφατα, ειδικά με την εκκένωση όλων των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των περισσότερων διπλωματών τους τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, είναι επίσης πολύ αναστατωμένος που μιλούν πάντα για αυτή ή εκείνη την ημερομηνία μιας λεγόμενης «ρωσικής εισβολής». Οι αναφορές ισχυρίζονται πως μια τέτοια υστερία στοίχισε ήδη στην Ουκρανία αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η πραγματικότητα είναι πιθανώς πολύ περισσότερα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για το μέλλον της χώρας. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ο Ζελένσκι πρότεινε ένα «Ταμείο Σταθερότητας και Ανασυγκρότησης» για την Ουκρανία καθώς και ένα στρατιωτικό-τεχνικό πρόγραμμα «δανεισμού-μίσθωσης». Πιθανότατα δεν αναμένει τόσο πολύ περισσότερη δωρεάν βοήθεια και ως εκ τούτου θέλει να κάνει γνωστό πως το Κίεβο είναι έτοιμο να κλείσει συμφωνίες με αντάλλαγμα περισσότερες. Αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω πόσο απελπισμένη έχει γίνει η χώρα πρόσφατα.
Ο Ζελένσκι θρήνησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως η Ουκρανία φαίνεται να θεωρείται μια περιφερειακή χώρα μεταξύ πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι προφανώς δεν της έδωσαν τόση σημασία μέχρι την πρόσφατη αδήλωτη πυραυλική κρίση που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί πρότεινε η Ουκρανία να παίξει πρωταγωνιστικό και κεντρικό ρόλο στη δημιουργία αυτού που περιέγραψε ως μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό, πρότεινε τη σύγκληση συνάντησης μεταξύ του ΣΑΗΕ, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Είπε επίσης ότι η χώρα του ενδέχεται να εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις του Μνημονίου της Βουδαπέστης για το Κίεβο να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς ισχυρίζεται πως οι όροι του έχουν παραβιαστεί.
Αυτή η τελευταία πτυχή της ομιλίας του δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι άνευ προηγουμένου απελπισμένη να λάβει περισσότερη δυτική υποστήριξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από όλες τις απόψεις, διαφορετικά ο Ζελένσκι δε θα φλέρταρε με την πυρηνική ενέργεια, κάτι που σε κάθε περίπτωση είναι παραληρηματικό, αλλά παρόλα αυτά προοριζόταν να δημιουργήσει υστερικούς τίτλους την επόμενη μέρα για να ανακατευθύνει την παγκόσμια προσοχή στην περίπτωση του Κιέβου (όχι ότι δεν έφτανε ήδη). Είναι απίθανο ο Ουκρανός ηγέτης να έγραψε ο ίδιος την ομιλία του, ώστε οι παρατηρητές να μπορούν να ερμηνεύσουν τα λόγια του ότι αντιπροσωπεύουν τις ανησυχίες του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματικής γραφειοκρατίας της χώρας του («βαθύ κράτος»).
Αυτή η επίγνωση υποδηλώνει πως ολόκληρη η κρατική δομή ανησυχεί εξαιρετικά μήπως εγκαταλειφθεί από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός προστάτης τους χτύπησε τα τύμπανα του πολέμου, επιτάχυνε την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας και μετά κυριολεκτικά διέφυγε μπροστά στην τρομοκρατημένη «ρωσική εισβολή». Η χώρα του Ζελένσκι έχει κρεμαστεί για να στεγνώσει χωρίς κόστος για την ίδια τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά με άνευ προηγουμένου κόστος για την Ουκρανία από κάθε άποψη, ιδιαίτερα οικονομική και χρηματοοικονομική. Ενώ παραμένει ασαφές εάν οι ΗΠΑ θα δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία να ξεκινήσει έναν τρίτο γύρο ολοκληρωτικών εχθροπραξιών εμφυλίου πολέμου και έτσι πιθανώς να προκαλέσει μια ρωσική στρατιωτική απάντηση σε αυτοάμυνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δεσμοί της με το Κίεβο είναι πολύ περίπλοκοι.