Το Donbass και τα βαλκανικά… μοτίβα - Οι ομοιότητες και τα αντίθετα συμφέροντα των Δυτικών

Εάν τα βαλκανικά μοτίβα γίνουν κυρίαρχα στη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Και για όλους.

Από: bankingnews.gr

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπενθύμισε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ουκρανική κρίση με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz.
Και στις αντιρρήσεις του Scholz ότι η απειλή της γενοκτονίας ήταν ο λόγος για αυτό, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε: αυτό που συμβαίνει στο Donbass από το 2014 είναι επίσης γενοκτονία!..
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μaria Zakharova, η κατάσταση στο Donbass «είναι μια γενοκτονία, όταν πεθαίνουν παιδιά, γυναίκες, πολίτες για επτά χρόνια, όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι ειρηνική ζωή».
Και η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής υπόθεσης σε σχέση με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων κατοίκων στο Donbass που πέθαναν ως αποτέλεσμα αδιάκριτων βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό το 2014.
Το όνομα ενός από τα χωριά όπου βρέθηκαν ανώνυμοι τάφοι ακούγεται πολύ συμβολικό - Slavyanoserbsk.

Βαλκανικά μοτίβα

Βαλκανικά μοτίβα ακούστηκαν στην ουκρανική κρίση όχι χθες.
Η συνεπής εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία θα οδηγούσε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, που θα ταίριαζε απόλυτα στη Μόσχα, γιατί τότε τα ζητήματα της μελλοντικής ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας θα αποφασίζονταν λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Donbass, που έχει ειδικό καθεστώς.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Γεωργίας - Οσετίας το 2008, η Ρωσία μίλησε επίσης για τη γενοκτονία κατά των κατοίκων της Νότιας Οσετίας και επίσης έκανε αναλογίες με το Κοσσυφοπέδιο.
Στη συνέχεια έγινε ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της επιχείρησης εξαναγκασμού της Γεωργίας σε ειρήνη και της αναγνώρισης της Νότιας Οσετίας από τη Μόσχα.
Πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς πρότεινε στο Κίεβο να εκμεταλλευτεί την εμπειρία της Κροατίας στην ενσωμάτωση εδαφών που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους.

Επιχείρηση Καταιγίδα


Η Μόσχα επέκρινε την ιδέα: Η Επιχείρηση Καταιγίδα, που πραγματοποιήθηκε από το Ζάγκρεμπ το καλοκαίρι του 1995 στη Σερβική Κράινα, οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους πρόσφυγες.
Οι κατηγορίες του ουκρανικού στρατού για τη γενοκτονία στο Donbass, προφανώς, έχουν τη δική τους λογική.
Η απόδειξη ορισμένων τουλάχιστον στοιχείων του μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για την τιμωρία των υπευθύνων για τη διάπραξή του.
Ωστόσο, εάν τα βαλκανικά μοτίβα γίνουν κυρίαρχα στη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Και για όλους.
Στους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες.
Η ζημιά στη Σερβία από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκ. δολάρια.
Αν και τα πλήγματα του ΝΑΤΟ οδήγησαν στην αποχώρηση του σερβικού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο και επιτάχυναν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, οι μισές χώρες του κόσμου δεν το αναγνωρίζουν. Το τείχος αποκλεισμού μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό από αυτό του Βερολίνου.
Η Βοσνία, με τις δύο κρατικές της οντότητες, παραμένει μια μη λειτουργική χώρα για ένα τέταρτο του αιώνα μετά το Dayton.
Επομένως, είναι καλύτερα τα βαλκανικά κίνητρα στην ουκρανική κρίση να ακούγονται ως προειδοποίηση και όχι ως έκκληση για επανάληψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail