Την 1η Μαρτίου, ο Πρόεδρος Aleksandr Lukashenko δήλωσε πως η χώρα του έχει ενεργοποιήσει το σύστημα αεράμυνας για να αποτρέψει «πισώπλατα μαχαιρώματα» στις ρωσικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
«Τα συστήματα αεράμυνας έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να αποτραπεί το χτύπημα στην πλάτη των ρωσικών στρατευμάτων».
«Ο Υπουργός Άμυνας μου ανέφερε για την ετοιμότητα να καλύψω τα δυτικά σύνορα με πέντε ακόμη τάγματα», είπε ο Λουκασένκο.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Περιμένουμε συνεχώς προκλήσεις από δυτικούς εταίρους. Είτε στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στη στρατιωτική σφαίρα», πρόσθεσε.
Ο Λουακσένκο σημείωσε ότι ο στρατός της Λευκορωσίας δε συμμετέχει στην επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Ο στρατός της Λευκορωσίας δεν πήρε μέρος και δεν συμμετέχει στις εχθροπραξίες. Μπορούμε να το αποδείξουμε σε οποιονδήποτε. Επιπλέον, η ρωσική ηγεσία δε μας έθεσε ποτέ αυτό το ζήτημα – για τη συμμετοχή μας στην ένοπλη σύγκρουση. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτή την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTA.
Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις και μέσα του λευκορωσικού στρατού είναι συγκεντρωμένα στη νότια κατεύθυνση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Καλύπτουμε τα κρατικά σύνορα από τη Βρέστη μέχρι το Μαζίρ με τις δικές μας δυνάμεις για να αποτρέψουμε τη διείσδυση ριζοσπαστών και όπλων στη χώρα».
Ο Λευκορώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές για «χιλιάδες θύματα» στην Ουκρανία και έδειξε στο κοινό έναν χάρτη που δείχνει τη γενική κατεύθυνση των στρατιωτικών εξελίξεων. Ο χάρτης δείχνει την επικράτεια της Ουκρανίας χωρισμένη σε τέσσερις ανεξάρτητους τομείς. Πιθανώς αυτοί οι τομείς προορίζονται να παρουσιάσουν τέσσερις κύριους τομείς της επιχείρησης: βόρεια, ανατολική, νότια και δυτική.
Όπως υπογραμμίζει το southfront.org λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες του Κιέβου, φαίνεται πως η μόνη του ευκαιρία να «ενσωματωθεί στην Ευρώπη» είναι να περιορίσει το έδαφος της λεγόμενης «δημοκρατικής Ουκρανίας» στα άκρα δυτικά εδάφη που συνορεύουν με την Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες αυτού του είδους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο χάρτης απεικονίζει μια πιθανότητα της ρωσικής επιχείρησης απόβασης στην Οδησσό, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.