anita_starzycka / pixabay |
1. Τι θα γίνει μετά τις 31 Μαρτίου;
Η Ρωσία λέει ότι η Ευρώπη δεν θα λάβει δωρεάν φυσικό αέριο εάν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια. «Δεν πρόκειται να προμηθεύουμε αέριο δωρεάν, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Όταν ρωτήθηκε αν θα απενεργοποιηθεί το φυσικό αέριο για όσους δεν πληρώνουν, ο Πεσκόφ απάντησε: «Καμία πληρωμή, καθόλου αέριο». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα.
2. Πόσο εξαρτάται η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο;
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης της Ευρώπης. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία φέτος κυμάνθηκαν μεταξύ 200 και 800 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα.
3. Τι θα συμβεί στην Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες «πολύ πριν από το 2030». Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν οι 1.550 τεραβατώρες ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδονται στην ΕΕ το 2021. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει γρήγορα το έλλειμμα εφοδιασμού. Θα χρειαστεί να περιορίσει τη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια ήδη στενή παγκόσμια αγορά LNG θα ασκούσε τεράστια ανοδική πίεση στις τιμές. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήδη υποφέρει από τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας. Μια παρατεταμένη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε κόστος για την ΕΕ και μπορεί ακόμη και να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις του ρωσικού αερίου, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, να υποχρεωθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε πως η απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα προκαλέσει οικονομική ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
4. Ποιες είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις;
Υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου δεν θα είναι εύκολη. Η Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσει φυσικό αέριο στην ανοιχτή αγορά, πράγμα που σημαίνει πως εάν αγοράσει από χώρες όπως το Κατάρ ή οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα. Σημαίνει επίσης ότι το φυσικό αέριο που αγοράζουν δε θα πάει κάπου αλλού. Το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου παντού, καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για περιορισμένες προμήθειες.
5. Θα επηρεαστούν οι τιμές του πετρελαίου;
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, η προσφορά του οποίου σε μεγαλύτερο βαθμό εξακολουθεί να ρυθμίζεται από μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η τιμή του πετρελαίου είναι ασταθής και καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Εάν η Ευρώπη εξακολουθεί να αποφασίσει να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο, τότε οι τιμές του αργού μπορεί να εκτιναχθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι, ή ακόμα και υψηλότερα, προειδοποιούν οι αναλυτές.
6. Θα πουλήσει η Ρωσία άλλα εμπορεύματα σε ρούβλια;
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του σχεδίου πληρωμής ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι το πρώτο ρωσικό εμπόρευμα που θα πωλείται σε ρούβλια. Εάν η Δύση επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις, εγείρει την πιθανότητα πως άλλα ρωσικά εξαγωγικά εμπορεύματα θα μπορούσαν να τιμολογηθούν σε ρούβλια, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, των μετάλλων και των σιτηρών.
7. Ποιος θα κάνει πίσω πρώτος καθώς πλησιάζει η προθεσμία πληρωμής;
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ και οι χώρες της G7 έχουν απορρίψει το αίτημα της Ρωσίας να αλλάξει τις πληρωμές τους για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα παρέχει δωρεάν προμήθειες φυσικού αερίου, υποδηλώνοντας πως είναι έτοιμη να κλείσει τους διακόπτες. Εάν συμβεί αυτό, η Μόσχα θα έχανε μεταξύ 200 και 800 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μέρα του εμπάργκο. Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει μέρος του φυσικού αερίου στην Ασία. Η Ευρώπη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα οδηγούσαν τις οικονομίες της περιοχής σε ύφεση. Λοιπόν, ποιος θα κάνει πίσω πρώτος; Βάλτε τα στοιχήματά σας.
rt.com - Απόδοση Freepen.gr