Ήρθε η ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προλάβει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδος οριοθετώντας την ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου! Μεγαλύτερη ευκαιρία από αυτή δεν θα βρούμε.
Από: hellasjournal.com / Του Θεόδωρου Καρυώτη
Όπως πρόσφατα γράφτηκε: «¨Οσο εξελίσσονται οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις η προσοχή της Ελλάδας οφείλει να είναι στραμμένη στη γειτονιά της. Με τον επαναπροσδιορισμό των παγκόσμιων συνασπισμών και την αναδιάταξη δυνάμεων, η γειτνίαση με την Τουρκία και τα ανοιχτά ζητήματα απαιτούν περισσότερο από ποτέ επαγρύπνηση, σχεδιασμό, πρωτοβουλίες.»
Ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε μια πρωτοβουλία που θα προλάβει και θα ακυρώσει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
- Πρέπει να γίνει άμεσα σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου βασισμένη στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Έχουν περάσει 40 χρόνια από την δημιουργία της UNCLOS και 18 χρόνια από την ανακήρυξη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήρθε η ώρα η πατρίδα μας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει την πρωτοβουλία που της δίνει η τραγωδία της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Να είμαστε και τώρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Αλλά για να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας πρέπει να κατανοήσουμε σήμερα τι θα μπορούσε να σημάνει για τα ελληνοτουρκικά η κρίση στην Ουκρανία.
Όλοι αναφέρουν ότι έχει αρχίσει η δημιουργία μιας νέας Ευρώπης και ιδιαίτερα μιας νέας Γερμανίας και διαφαίνεται, για πρώτη φορά, η διάθεση για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και μιας κοινής αμυντικής πολιτικής.
Η θέσπιση μιας οριοθετημένης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο που είναι, ταυτόχρονα, και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι το πρώτο τεστ για την Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τον τρόπο που θα αντιδράσει η ΕΕ στις απειλές της Τουρκίας για εισβολή στα νησιά ενός κράτους μέλους της καταπατώντας κάθε πρόβλεψη του διεθνούς δικαίου.
Ο Άγγελος Κωβαίος, σ’ ένα εξαιρετικό άρθρο του, με τίτλο «Γιατί ο Μητσοτάκης πρέπει να προλάβει τον Ερντογάν.» εξηγεί:
«Με τον επαναπροσδιορισμό των παγκόσμιων συνασπισμών και την αναδιάταξη δυνάμεων, η γειτνίαση με την Τουρκία και τα ανοιχτά ζητήματα απαιτούν περισσότερο από ποτέ επαγρύπνηση, σχεδιασμό, πρωτοβουλίες. Προφανώς και είναι στρατηγικά επιβεβλημένη η στρατιωτική θωράκιση της χώρας, φυσικά και είναι υπό αυτήν την έννοια «αυτοσκοπός», όμως δεν αρκεί.»
Όπως γράφει ο κορυφαίος κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος:
“Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό αγγίζουν εκ των πραγμάτων και το Κυπριακό, πέραν των άλλων επιπτώσεων που θα έχει η χώρα μας από τον πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι προφανές πως ένα διεθνές ζήτημα, που βρίσκεται για χρόνια στην ατζέντα και για μακρά περίοδο δεν καταγράφει πρόοδο, εξελίξεις όπως αυτές που συμβαίνουν, ενδεχομένως να το βάλουν πιο βαθιά στο ράφι και στην ακινησία. Εκτός κι εάν διαμορφωθεί εκτελέσιμος σχεδιασμός δράσεων και πρωτοβουλιών.”
- Όπως εξηγεί ο Κώστας Βενιζέλος φαίνεται ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορούν να επαναφέρουν το Κυπριακό στην διεθνή πολιτική σκηνή. «Θα είναι ευκαιρία, μέσα στις σκληρές συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, να τεθεί και το Κυπριακό σε μια σωστή βάση».
Θα ήθελα να τονίσω ότι μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για να εξουδετερώσουμε τις τουρκικές επιδιώξεις με την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας με Κύπρου.
Χρειάζεται να προσέξουμε τι έγραψε ο Γιώργος Παπαχρήστος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ:
«Γιατί αυτό που επιχειρεί σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία, μας αφορά άμεσα. Και πολύ συγκεκριμένα. Ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας δεν είναι μοναδικός. Έχει μιμητές. Με πρώτη τη γειτονική Τουρκία. Που επιμένει να αλλάξει το καθεστώς του Αιγαίου, της Θράκης και των νησιών, όπως αυτό καθορίστηκε από διεθνείς συνθήκες, και ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Επιζητεί να το προσαρμόσει στον μεγαλοϊδεατισμό και τις εξωπραγματικές επιδιώξεις της ηγεσίας της, στοχεύοντας στην παρωχημένη ιστορικά ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»
Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε δεκαετίες τραγικών λαθών και τις ειρωνείες των Αμερικανών ότι οι Έλληνες είναι πάντα «reactive and never proactive”. Χρειάζεται η ελληνική διπλωματία να λάβει προδραστικές πρωτοβουλίες.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ετοιμάζεται τελικά, μετά από 40 χρόνια, να προβεί σε μια επιθετική ενέργεια στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου παραβιάζοντας τις ΑΟΖ της Ελλάδας και Κύπρου και δοκιμάζοντας έτσι στην πράξη την εφαρμογή των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Πρέπει και μπορεί το δράμα της Ουκρανίας να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την ελληνική διπλωματία και να μπορέσει να εξηγήσει στους ευρωπαίους εταίρους μας τον μεγάλο κίνδυνο στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Μιλάμε για μια νέα Ευρώπη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.