Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα στοχοποιήσει τη Ρωσία όταν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Όμως, ο πόλεμος του με τη Ρωσία θα έχει κυρίως ευρωπαϊκές απώλειες. Φωτογραφία: The Cradle |
Abdel Bari Atwan - The Cradle / Παρουσίαση Freepen.gr
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και της εισβολής και κατοχής που επακολούθησε, έγραψα ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα The Observer, με εντολή του αρχισυντάκτη της, με τίτλο «Η Αμερική είναι ειδικός στην καταστροφή και όχι στην κατασκευή». Αυτός ο τίτλος αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής καθώς τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν όλες τις εγκαταστάσεις υποδομής του Ιράκ από σταθμούς νερού και ηλεκτρισμού μέχρι γέφυρες και σκότωσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ιρακινούς, σύμφωνα με το διεθνές ιατρικό περιοδικό Lancet.
Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το άρθρο μου έρχεται ξανά στο μυαλό καθώς παρακολουθώ τις εξελίξεις του ουκρανικού πολέμου, τη σχετική στρατιωτική και διπλωματική στάση των παγκόσμιων ενδιαφερομένων και την πιθανή ανάφλεξη ενός πυρηνικού πολέμου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο – αρχής γενομένης με την Ευρώπη.
Πεδίο μάχης: Ευρώπη
Είναι η Ευρώπη, τελικά, που θα είναι το κύριο θέατρο μιας πυρηνικής σύγκρουσης, εκτός εάν οι τρέχουσες προσπάθειες διαμεσολάβησης αποδώσουν καρπούς. Και οποιαδήποτε «πολιτική λύση» της σύγκρουσης σημαίνει νίκη για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη χώρα του, καθώς η Μόσχα δε θα δεχτεί τίποτα εκτός από την πλήρη εκκαθάριση του στρατηγικού βάθους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν που υποκίνησαν και πυροδότησαν αυτόν τον πόλεμο, και η Ουκρανία και οι καλοί της άνθρωποι ήταν απλώς θύματα της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο ότι η Ρωσία είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθούμενη από την Κίνα. Απλώς έκανε την Ουκρανία το «δηλητηριασμένο δόλωμα» για να παρασύρει τους Ρώσους σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς που θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία τους και να προκαλέσει αναταραχή από μέσα.
Η αμερικανοευρωπαϊκή απειλή για «κυρώσεις από την κόλαση» ήταν ένα διπλό σχέδιο: αυτά είτε θα απέτρεπαν τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία είτε θα τον προκαλούσαν να κάνει ακριβώς αυτό. Το πρώτο θα παρελαύνει ως ρωσική ήττα και το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για να χρεοκοπήσει οικονομικά το ρωσικό κράτος, να στρέψει τους πολίτες του εναντίον της κυβέρνησής τους και να απομονώσει τη Μόσχα.
Όμως, περίπου δύο εβδομάδες μετά την είσοδο του πρώτου ρωσικού τανκ στο ουκρανικό έδαφος, η αφέλεια του δυτικού σχεδίου αποκαλύφθηκε πλήρως. Όχι μόνο εκτίμησε εσφαλμένα την ταχύτητα με την οποία η Μόσχα θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της, αλλά υποτίμησε πλήρως την ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει τις δυτικές τιμωρίες με τις δικές της.
Το δυτικό σχέδιο προκάλεσε αντίθετα μια αντίδραση μνημειακών διαστάσεων, των οποίων η πρώτη σειρά θυμάτων θα είναι κάτοικοι τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ουκρανία, ο πυριτόλιθος για να ανάψει φωτιά
Καθώς έπεσε η σκόνη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky άρχισε να δείχνει σημάδια σοκ και υστερίας, εκτοξεύοντας την «αδυναμία» του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνοντας τάγματα δεξιών νεοναζί για να αντικαταστήσουν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που εγκατέλειψαν και απευθύνοντας ένα παγκόσμιο κάλεσμα για ξένους μαχητές να έρθουν στην Ουκρανία και να πολεμήσουν τους Ρώσους.
Ο Ζελένσκι έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο μόνο να σταθεί στο πλευρό του και να προκαλέσει τις αντιμοσχοβίτικες του ατάκες έως ότου εισέλθουν τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Ανακάλυψε γρήγορα ότι τον εγκατέλειψαν όλοι, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων ο εκπρόσωπος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι δε θα στείλουν ούτε έναν στρατιώτη ή αεροπλάνο στην Ουκρανία.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα 130 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι αυτήν την εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βουλγαρίας και της Γαλλίας, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τη συνέχεια χωρίς ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτά τα λόγια είναι η πρώτη απτή ένδειξη μιας ρωγμής στην Ατλαντική συμμαχία και θα πρέπει να αναμένεται να επεκταθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ καθώς οι ρωγμές μεγαλώνουν.
Η Ευρώπη φαινομενικά αντλεί τη δύναμή της από την ισχύ της οικονομίας της και τις λεγόμενες «κοινές αξίες» της φθίνουσας φιλελεύθερης τάξης που βασίζεται στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τώρα, αυτά τα στοιχεία διαβρώνονται ένα προς ένα καθώς η λογοκρισία, ο αυταρχισμός και η κερδοσκοπία του πολέμου επικρατούν στη δυτική διακυβέρνηση.
Οι μάσκες έχουν πέσει. Αυτές οι «αξίες» αντικαθίστανται γρήγορα από φανερές ρατσιστικές ευαισθησίες, ευνοώντας τον «ξανθό και γαλανομάτη» πολίτη έναντι όλων των άλλων και κινητοποιώντας νεοναζιστικά και εξτρεμιστικά κινήματα για να διατηρήσουν τη δυτική «τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Η οικονομία είναι δύναμη: η δυτική συμμαχία κατάρρευση
Η οικονομική ευημερία, η ασφάλεια και η σταθερότητα που απολαμβάνει η Δύση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα είναι το πρώτο θύμα αυτής της αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η οικονομική κατάρρευση, το πολιτικό χάος και ο ενδοκρατικός γεωγραφικός κατακερματισμός μπορεί να επακολουθήσουν.
Οι δεκαετίες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εναλλακτική λύση στην άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Συρία, την Κούβα και τη Βενεζουέλα δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους. Δεν προκάλεσαν την επιδιωκόμενη «αλλαγή καθεστώτος» και είναι πολύ απίθανο οι τρέχουσες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν επιβληθούν (μέχρι στιγμής, η ροή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνεται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος SWIFT) στο σύνολό τους ή στο μέρος, να αποδειχθεί εξαίρεση.
Ο Αλεξάντερ Νόβακ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας αρμόδιος για την ενέργεια, προειδοποίησε αργά τη Δευτέρα για «καταστροφικές» συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν τις απειλές τους να επιβάλουν απαγόρευση στις εξαγωγές ενέργειας από τη χώρα του.
Αυτές οι ενέργειες, προέβλεψε, θα οδηγούσαν σε δεκαπλάσια αύξηση της τιμής ανά κυβικό μέτρο φυσικού αερίου και σε άνευ προηγουμένου 300 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι για το πετρέλαιο. Ο Νόβακ απείλησε περαιτέρω πως η Μόσχα θα ανταποκριθεί σταματώντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ειδικά εάν η Γερμανία συνεχίσει να αναστείλει τον αντίστοιχο Nord Stream 2 ως απάντηση στην πίεση των ΗΠΑ και εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το Nord Stream 1 λειτουργεί επί του παρόντος στο 100% και αντλεί σχεδόν 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στην Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη και δε συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση οποιασδήποτε καταστροφής τους.
Όμως το θύμα τώρα θα είναι η Ευρώπη, η οποία, ενώ μπορεί να εκφοβίσει αυτά τα πιο αδύναμα κράτη, δε θα μπορέσει να το κάνει με μια πολύ μεγαλύτερη, ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία, με επικεφαλής έναν οξυδερκή γεωπολιτικό στρατηγό όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ευρώπη δανείζει τώρα τα εδάφη της σε αυτόν τον τελευταίο αμερικανικό πόλεμο. Αντιμετωπίζει μια πυρηνική δύναμη που είναι σύμμαχος με άλλα πυρηνικά κράτη όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και, ενδεχομένως, η Ινδία. Αυτή τη φορά, η μαγεία μπορεί να στραφεί στο μάγο και η καταστροφή στις ΗΠΑ.