moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.grVictoria_Borodinova / pixabay
Πριν από δύο ημέρες εξετάσαμε γιατί η Ρωσία κάνει αυτό που κάνει:
Η Ρωσία αντιλήφθηκε την παρατήρηση του Ζελένσκι στο Μόναχο ως απειλή από την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Έχει ήδη την τεχνογνωσία, τα υλικά και τα μέσα για να το κάνει.Μια φασιστικά ελεγχόμενη κυβέρνηση με πυρηνικά στα σύνορα της Ρωσίας; Δεν πρόκειται να γίνει αυτό ποτέ για τον Πούτιν. Καμία ρωσική κυβέρνηση κανενός είδους δεν θα μπορούσε ποτέ να το συγχωρήσει.
Πιστεύω ότι αυτή η αξιόπιστη απειλή, μαζί με τις προετοιμασίες του πυροβολικού για έναν νέο πόλεμο στο Ντονμπάς, ήταν αυτό που έπεισε τη ρωσική κυβέρνηση να παρέμβει με τη βία.
Η «δύση» δεν είχε καταλάβει την ανάγκη της Ρωσίας να δράσει. Δεν κατάφερε να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις και να αποδεχθεί τις εύλογες απαιτήσεις της Ρωσίας, για να αποφύγει τον πόλεμο. Κατά συνέπεια, τώρα θα καταρρεύσει. Η σπασμωδική αντίδραση στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει, όπως γράφει ο Alastair Crooke, στο τέλος της «φιλελεύθερης τάξης»:
Έτσι ο Μπάιντεν, επιτέλους, έχει την «επιτυχία» του στην εξωτερική πολιτική: η Ευρώπη αποκλείεται από τη Ρωσία, την Κίνα και την αναδυόμενη ολοκληρωμένη ασιατική αγορά. Έχει εγκρίνει τον εαυτό της για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο (χωρίς προοπτική για άμεσες εναλλακτικές λύσεις) και έχει εμπλακεί στο σχέδιο Μπάιντεν. Στη συνέχεια, ο άξονας της ΕΕ θα κινηθεί για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα;Θα διαρκέσει αυτό; Φαίνεται απίθανο. Η γερμανική βιομηχανία έχει μακρά ιστορία στο να στήνει τα δικά της εμπορικά συμφέροντα πριν από ευρύτερες γεωπολιτικές φιλοδοξίες – πριν, ακόμη, από τα συμφέροντα της ΕΕ. Και στη Γερμανία, η επιχειρηματική τάξη είναι ουσιαστικά η πολιτική τάξη και χρειάζεται ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει ελάχιστο ή καθόλου ενθουσιασμό για να συμμετάσχει στις κυρώσεις στη Ρωσία (η Κίνα έχει αποκλείσει τις κυρώσεις στη Ρωσία), η Ευρώπη βρίσκεται σε υστερία. Αυτό δε θα εξασθενίσει γρήγορα. Το νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που υψώθηκε στις Βρυξέλλες μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Τι γίνεται όμως με τις ακούσιες συνέπειες για τις «κυρώσεις Blitzkrieg» του περασμένου Σαββάτου: τα «γνωστά άγνωστα» στη διάσημη μάντρα του Ράμσφελντ; Η άνευ προηγουμένου απενεργοποίηση που επηρέασε ένα βασικό μέρος του παγκοσμιοποιητικού συστήματος δε μεταφορτώθηκε σε ένα ουδέτερο, αδρανές πλαίσιο – εξελίχθηκε σε μια συναισθηματικά υπερφορτισμένη ατμόσφαιρα ρωσοφοβίας.
Τώρα η πραγματικότητα επιστρέφει για να δαγκώσει τα ανίκανα τσιράκια που προσπαθούν να κυριαρχήσουν.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει, η Ρωσία μπορεί:
Εν ολίγοις, οι αλλαγές που επιβλήθηκαν από τη φον ντερ Λάιεν και την ΕΕ, με το αυξανόμενο κόστος του αργού πετρελαίου, θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν τις παγκόσμιες αγορές σε κρίση και να οδηγήσουν σε σπειροειδή πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός του κόστους που δημιουργείται από το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σταδιακά και οι διαταραχές των τροφίμων δεν είναι τόσο εύκολα επιρρεπείς σε νομισματικά διορθωτικά μέτρα. Εάν το καθημερινό δράμα του πολέμου στην Ουκρανία αρχίσει να ξεθωριάζει από την κοινή θέα και ο πληθωρισμός επιμείνει, το πολιτικό κόστος του σαββατιάτικου δράματος της von der Leyen είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη.«Από πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται κάτω από το βάρος των τρελών ενεργειακών λογαριασμών», σημειώνει η OilPrice.com . Στη Γερμανία, για κάποιους, η ενέργεια ενός μήνα κοστίζει όσο πλήρωναν για έναν ολόκληρο χρόνο. στο ΗΒ, η κυβέρνηση αύξησε το ανώτατο όριο τιμών για τους λογαριασμούς ενέργειας κατά ένα επιβλητικό 54%, και στην Ιταλία μια πρόσφατη αύξηση του εγχώριου ενεργειακού κόστους κατά 40% θα μπορούσε τώρα σχεδόν να διπλασιαστεί.
Οι New York Times περιγράφουν αυτόν τον αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες ως «τρομακτικό», καθώς κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη (πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας) αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους καθώς το ενεργειακό κόστος υπερβαίνει τα κέρδη. Ούτε οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν μείνει απρόσβλητες από το σοκ. «Σχεδόν τα δύο τρίτα των 28.000 εταιρειών που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων αυτό το μήνα αξιολόγησαν τις τιμές της ενέργειας ως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κινδύνους… Για εκείνες του βιομηχανικού τομέα, το ποσοστό ήταν έως και 85 τοις εκατό».
Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Οι τιμές της ενέργειας βασίζονται στις παγκόσμιες αγορές. Όπως και οι τιμές για πολλά άλλα ορυκτά και μέταλλα που έγιναν ξαφνικά σπάνια:
Οι ΗΠΑ θα πληγούν εξίσου με την Ευρώπη. Νωρίς σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη έφτασαν τα 139 δολάρια το βαρέλι, πολύ υψηλότερα από το κλείσιμο της αγοράς της περασμένης εβδομάδας. Θα αυξηθούν περαιτέρω. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ σύντομα θα φτάσουν τα 6-7-8 $ ανά γαλόνι.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να βιαστούν προς μια νέα συμφωνία με το Ιράν για να πλημμυρίσει το ιρανικό πετρέλαιο τις αγορές απέτυχε. Η Ρωσία, μαζί με το Ιράν, εμπόδισαν επιτυχώς αυτήν την κίνηση. Οι κυρώσεις στη Ρωσία σημαίνουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει το εμπλουτισμένο ουράνιο του στη Ρωσία για να μετατραπεί σε πυρηνικό καύσιμο. Καμία ιρανική εξαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, σημαίνει καμία συμφωνία JCPOA. Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken δεν το έχει καταλάβει αυτό. Η υποτιθέμενη έτοιμη προς υπογραφή επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο.
Ορισμένα διυλιστήρια των ΗΠΑ στη νότια ακτή έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται μόνο παραλλαγές βαρέος πετρελαίου. Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τις εισαγωγές βαρέος πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και τις αντικατέστησαν με εισαγωγές βαρέων παραλλαγών Ural από τη Ρωσία. Τώρα έχει στείλει πάρα πολλούς αξιωματούχους στο Καράκας για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Αυτό θα απαιτούσε φυσικά την άρση όλων των κυρώσεων στη Βενεζουέλα και την επιστροφή όλων των κατασχεμένων εταιρειών και του χρυσού που ανήκει σε αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.
Τα γερμανικά αυτοκίνητα υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται με αλουμίνιο από τη Ρωσία. Η Boeing χρειάζεται ρωσικό τιτάνιο για την κατασκευή αεροπλάνων. Αυτοί οι κατασκευαστές θα αρχίσουν σύντομα να απολύουν άτομα. Όλα αυτά ενώ τα έξοδα διατροφής, θέρμανσης και μετακίνησης θα αυξηθούν δραματικά. Μια βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με ισχυρό πληθωρισμό θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή. Αναμένω ισχυρή έκφραση οργής στους δρόμους της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Θα υπάρξουν ταραχές και κατά συνέπεια μια ισχυρή πολιτική κίνηση προς τα δεξιά. Οι ενδιάμεσες εκλογές θα καταστρέψουν τους ρωσοφοβικούς δημοκράτες.
Ο Michael Hudson σημειώνει την τεράστια στρατηγική ζημιά που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στον εαυτό τους:
Η πρόσφατη κλιμάκωση των κυρώσεων των ΗΠΑ που εμποδίζουν την Ευρώπη, την Ασία και άλλες χώρες από το εμπόριο και τις επενδύσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, επέβαλε τεράστιο κόστος ευκαιρίας - το κόστος των χαμένων ευκαιριών - στους συμμάχους των ΗΠΑ. Και η πρόσφατη κατάσχεση του χρυσού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν και τώρα της Ρωσίας, μαζί με την στοχευμένη αρπαγή τραπεζικών λογαριασμών πλούσιων αλλοδαπών (ελπίζοντας να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό τους, μαζί με την ανάκτηση των κατασχεμένων λογαριασμών τους), έβαλε τέλος στην ιδέα ότι τα αποθέματα δολαρίων ή αυτά στη στερλίνα και τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ είναι ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο όταν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες κλονίζονται.
Έτσι, στεναχωριέμαι κάπως καθώς παρακολουθώ την ταχύτητα με την οποία αυτό το χρηματοοικονομικό σύστημα με επίκεντρο τις ΗΠΑ έχει αποδολαριοποιηθεί σε διάστημα μόλις ενός ή δύο ετών. Το βασικό θέμα του Σούπερ Ιμπεριαλισμού μου ήταν πώς, τα τελευταία πενήντα χρόνια, το πρότυπο των αμερικανικών γραμματίων του Δημοσίου διοχέτευε ξένες αποταμιεύσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες των ΗΠΑ, δίνοντας στη διπλωματία του δολαρίου μια ελεύθερη βόλτα. Σκέφτηκα ότι η αποδολαριοποίηση θα καθοδηγούνταν από την Κίνα και τη Ρωσία που κινούνταν για να πάρουν τον έλεγχο των οικονομιών τους για να αποφύγουν το είδος της οικονομικής πόλωσης που επιβάλλει τη λιτότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους αναγκάζουν να ξεπεράσουν οποιονδήποτε δισταγμό είχαν να αποδολαριοποιήσουν.
Αυτό δε θα συμβεί μόνο με την Κίνα ή τη Ρωσία, αλλά ολόκληρος ο κόσμος τα επόμενα χρόνια θα απομακρυνθεί από το δολαριοποιημένο σύστημα των ΗΠΑ:
Κανείς δεν πίστευε ότι η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη του 1945-2020 θα υποχωρούσε τόσο γρήγορα. Μια πραγματικά νέα διεθνής οικονομική τάξη αναδύεται, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια μορφή θα πάρει. Αλλά η «προώθηση της Αρκούδας» με την αντιπαράθεση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία έχει περάσει το επίπεδο κρίσιμης μάζας. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ουκρανία. Αυτό είναι απλώς το έναυσμα, ένας καταλύτης για την απομάκρυνση μεγάλου μέρους του κόσμου από την τροχιά των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.Η επόμενη αναμέτρηση μπορεί να έρθει εντός της ίδιας της Ευρώπης καθώς οι εθνικιστές πολιτικοί επιδιώκουν να οδηγήσουν σε μια απόσχιση από την υπερβολική αρπαγή εξουσίας των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαίων και άλλων Συμμάχων τους για να τους κρατήσουν εξαρτημένους από το εμπόριο και τις επενδύσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Το τίμημα της συνεχιζόμενης υπακοής τους είναι να επιβάλλουν τον πληθωρισμό κόστους στη βιομηχανία τους, ενώ εγκαταλείπουν τη δημοκρατική εκλογική τους πολιτική στην υποταγή στους ανθυπάτους του ΝΑΤΟ της Αμερικής.
Αυτές οι συνέπειες δεν μπορούν πραγματικά να θεωρηθούν «απρόβλεπτες».
Όλες οι συνέπειες της αντίδρασης της «δύσης» στην κίνηση της Ρωσίας ήταν προβλέψιμες. Είναι η καθαρή απερισκεψία και η βλακεία που τους επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν. Η «δύση» θα τιμωρηθεί τώρα για την κακή ταινία που κυκλοφόρησε.
Κρίμα που δεν μιλάω ρωσικά… Είναι τώρα το μέρος που πρέπει να είμαι.
Jimmy Salford @1Fubar - 7:06 UTC · 6 Μαρτίου 2022Η Ρωσία έχει ήδη αποκοπεί από το CNN, το Pornhub και το Facebook. Οι ΗΠΑ εργάζονται τώρα για να στερήσουν από τους Ρώσους τα MacDonalds και την CocaCola. Εάν συνεχίσουν με αυτές τις κυρώσεις, οι Ρώσοι θα είναι σύντομα από τους πιο υγιείς, καλά προσαρμοσμένους και καλύτερα ενημερωμένους ανθρώπους στον πλανήτη.