Του Ζαχαρία Μυτιληνιού
Τα πράσινα άλογα που λέγονται ανεμογεννήτριες απέδειξαν την απόλυτη αχρηστίας τους στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Εν μέσω χειμώνα, με ακραία μάλιστα φαινόμενα που ευνοούν την χρήση τους η χώρα μας αναγκάστηκε να βάλει πάλι μπρος τα λιγνιτεργοστάσια για να μην ψοφήσουμε από το κρύο ή την πείνα από τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος.
Θα υπάρξει ποτέ μετάβαση σε πραγματικά καθαρή ενέργεια; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και με τεράστια κεφαλαία γράμματα. ΝΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ αλλά όχι με κυβερνήσεις που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και πολυεθνικές που έχουν στο τσεπάκι τους το σύστημα. Δηλαδή ίσως ποτέ θα πει κάποιος... Η αλήθεια είναι ότι αργά ή γρήγορα αναγκάζονται να συμμορφωθούν και να εναρμονιστούν με τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Η πράσινη ενέργεια, δλδ ενέργεια χωρίς κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και χωρίς παραγωγή καταλοίπων από τις λεγόμενες Ανανεώσιμης Πηγές Ενέργειας τα τελευταία χρόνια στρέφονται σε άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα η παλιρροιακή και η κυματική ενέργεια που έρχονται να προσφέρουν μια πιο αξιόπιστη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, επιτρέποντας στις χώρες σε όλο τον κόσμο να απομακρυνθούν πιο γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα.
Τι σας είπα τώρα ε;
Και όμως πολλές χώρες με πρωτοστάτη την Μ. Βρετανία έχουν ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για αυτά τα δύο αστείρευτα είδη ενέργειας. Ακολουθεί παραπόδας ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Μάλιστα οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας πάνω από 20.000.000 σπίτια θα χρησιμοποιούν ενέργεια αποκλειστικά αυτού του τύπου.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τύπου τουρμπίνων, υποθαλάσσιοι (που δεν χαλάνε και την αισθητική του τοπίου) και επιφανειακοί, οι οποίοι επίσης χωρίζονται ο καθένας σε δύο υποκατηγορίες (ανοιχτής θαλάσσης και ακτής) Και οι δύο έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα ο επιφανειακός της Orbital Marine Power που έχουν εγκαταστήσει στη Σκωτία μπορεί να αποδίδει ενέργεια 2 μεγαβάτ καλύπτοντας μια μόνον τουρμπίνα τις ανάγκες μιας μικρής πόλης 2.000 οικογενειών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μήκους ακτογραμμών με 15.147 χλμ ακτές εκ των οποίων το 80% είναι βραχώδης και προσφέρονται για τέτοιους είδους επενδύσεις. Βρισκόμαστε μόλις μια θέση κάτω από τις ΗΠΑ και τρεις θέσεις πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχουμε την τύχη στη χώρα μας να βρίσκεται ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στον Πορθμό / δίαυλο του Ευρίπου στη Χαλκίδα όπου το παλιρροιακό φαινόμενο υφίσταται 24ώρες του 24ώρο αλλάζοντας ανά 6 ώρες κατεύθυνση τα νερά. Μιλάμε για ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ δυνάμεις, ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ και εκατομμύρια κυβικά νερού που "απλά" αλλάζουν κατεύθυνση. Μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Λύσεις υπάρχουν... Άνθρωποι σε κατάλληλες θέσεις να τις υλοποιήσουν υπάρχουν;
ΥΓ ΟΛΕΣ οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν κόστος στο οικοσύστημα, ανεξάρτητα πόση πρασινίλα ή μαυρίλα κρύβουν, συνεπώς επιλέγουμε αυτήν που δημιουργεί το μικρότερο πρόβλημα.