arBus / pixabay |
Το ρωσικό ρούβλι δέχτηκε αμέσως μεγάλο χτύπημα. Έκτοτε έχει ανακάμψει λίγο. Ωστόσο η εντολή Πούτιν να μετατραπούν τα συμβόλαια φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες σε ρούβλια, θα οδηγήσει το ρωσικό νόμισμα σε νέα ώθηση.
Για να πληρώσετε σε ρούβλια πρέπει πρώτα να αγοράσετε ρούβλια. Με υψηλότερη ζήτηση για ρούβλια και χωρίς αλλαγή στις προμήθειες, η τιμή του ρωσικού νομίσματος θα ανέβει. Καθώς η Ρωσία πουλά υδρογονάνθρακες και άλλους πόρους για δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, το ρούβλι είναι πιθανό να φτάσει σύντομα σε ύψη ρεκόρ.
Στις 28 Φεβρουαρίου ένας ακόμη γύρος κυρώσεων έπληξε τη Ρωσία . Το μέρος των αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που ήταν αποθηκευμένο στη «δύση» πάγωσε. Η κεντρική τράπεζα διαμόρφωσε αμέσως το επιτόκιο από το 9% στο 20% για να αποτρέψει μια φυγή από το ρούβλι. Αυτό βοήθησε στη μείωση της ζημίας, αλλά έκανε τις πιστώσεις ακριβές και έπληξε το μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό στη Ρωσία.
Όμως, με την υψηλή ζήτηση νέων ρουβλίων από το εξωτερικό της Ρωσίας, η κεντρική τράπεζα θα είναι σύντομα σε θέση να μειώσει τα επιτόκιά της σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Οι πιστωτικοί όροι θα χαλαρώσουν και οι επενδύσεις στη Ρωσία, για να αντικαταστήσουν προϊόντα που είχαν εισαχθεί μέχρι τώρα, θα αυξηθούν ξανά.
Η σημερινή κίνηση να ζητήσει ρούβλια για υδρογονάνθρακες είναι μόνο ένα από τα πολλά βήματα που μπορεί, και πιθανότατα θα κάνει η Ρωσία, για να ανταποδώσει τις κυρώσεις από τη «δύση».
Όλη η κατανάλωση ενέργειας στις Η.Π.Α και την ΕΕ θα είναι πλέον σε ακριβή τιμή. Αυτό θα ωθήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε ύφεση. Καθώς η Ρωσία θα αυξήσει τις τιμές για τις εξαγωγές αγαθών στα οποία έχει ισχύ στην αγορά - φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σιτάρι, κάλιο, τιτάνιο, αλουμίνιο, παλλάδιο, νέον κ.λπ. - η άνοδος του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο θα γίνει σημαντική.
Εν τω μεταξύ, οι New York Times γράφουν :
Καθώς κατευθύνεται προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επιβολή ακόμη πιο επιθετικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν απαιτεί από την Ευρώπη να αυτοκτονήσει ενώ προστατεύει την αμερικανική βιομηχανία. Υπάρχουν άραγε ακόμη μερικοί άνθρωποι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είναι σε θέση να σκεφτούν αρκετά καθαρά ώστε να αναγνωρίσουν το παιχνίδι που προσπαθούν να τρέξουν οι ΗΠΑ;
Μαζί με την οικονομική καταστροφή που προκαλούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία στις δικές τους οικονομίες, αυτό θα καταλήξει σε αλλαγές καθεστώτος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ φυσικά και πάλι προστατεύονται από όσο μπορούν σε βάρος άλλων.
Ο Tony Wood ρωτά:
Το ερώτημα παραμένει, γιατί όλοι εκείνοι που για τόσο καιρό προμήνυαν αυτόν τον πόλεμο έκαναν τόσα λίγα για να τον σταματήσουν και τόσα πολλά για να επιταχύνουν την καταστροφή που κίνησε τώρα η Ρωσία;
Πράγματι. Γιατί η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν εγγυήθηκε γραπτώς ότι θα ασκούσε βέτο σε οποιαδήποτε πρόσθετη ένταξη στο ΝΑΤΟ; Θα είχε λύσει τουλάχιστον το μισό πρόβλημα. Γιατί καμία άλλη κυβέρνηση του ΝΑΤΟ δεν το έκανε;
Και τι κάνουν τώρα; Πού είναι οι πρωτοβουλίες τους για την ειρήνη;
Πρέπει να ξυπνήσουν. Διαφορετικά αυτό θα καταλήξει σε καταστροφή. Όχι για τη Ρωσία αλλά για την υπόλοιπη Ευρώπη.
* με πληροφορίες από moonofalabama.org