Chandrak / pixabay |
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην Izvestia, ο νέος διορισμένος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ινδία Ντένις Αλίποφ είπε ότι η Ινδία κατέχει κεντρική θέση στις προτεραιότητες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την αυξανόμενη επιρροή της Ινδίας ως ανεξάρτητου κέντρου ισχύος τόσο στον κόσμο όσο και ιδίως στην «Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».
Του Aditi Bhaduri - menafn.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αν και τα λόγια του καλού πρέσβη είναι αξιοθαύμαστα, αυτό έχει γίνει μια κοινή επωδός τον τελευταίο καιρό - όχι απλώς ενθαρρύνοντας ή επιθυμώντας την άνοδο της Ινδίας ως μεγάλης δύναμης, αλλά μάλλον αναγνωρίζοντας την Ινδία ως κέντρο ισχύος. Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία για τη διμερή επίσκεψη, ο ίδιος ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στο Δελχί: «Η Ρωσία βλέπει την Ινδία ως μια μεγάλη δύναμη, της οποίας ο λαός ήταν πολύ φιλικός μαζί μας». Και μάλιστα με καλό λόγο.
Ένα αστείο της εποχής του ψυχρού πολέμου λέει ότι οι μόνες πραγματικά αδέσμευτες χώρες τότε ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ. Στο σημερινό πλαίσιο, η Ινδία μπορεί να είναι μια πραγματικά αδέσμευτη χώρα. Είναι άριστες οι τρέχουσες σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Ινδία αγοράζει το ρωσικό πύραυλο S400 Triumf σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν φτάσει στο ναδίρ. Η απόφαση της Ινδίας, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο του CAATSA (αν και απίθανη) είναι μια εκδήλωση της στρατηγικής της αυτονομίας, διαβεβαιώσεις της δικής της ικανότητας.
Η πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να απέχει από τη διαδικαστική ψηφοφορία εν όψει της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθούν τρόποι αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία είναι μια ακόμη ισχυρή απόδειξη του ίδιου. Η Ρωσία, στην πραγματικότητα, χαιρέτισε τη στάση της Ινδίας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλώντας την «ισορροπημένη, με αρχές και ανεξάρτητη προσέγγιση».
«Το συμφέρον της Ινδίας είναι να βρεθεί μια λύση που μπορεί να παρέχει άμεση αποκλιμάκωση των εντάσεων λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας όλων των χωρών και με στόχο τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο S Tirumurti, Ινδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 την Πέμπτη. Με άλλα λόγια, η Ινδία έχει γνωστοποιήσει ότι δεν αγοράζει τον πόλεμο από χώρες με τις οποίες οι διμερείς δεσμοί της έχουν ραγδαία βαθύνει.
Από την άλλη πλευρά, η σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα, δεν έχει λάβει καμία απροκάλυπτα φιλορωσική θέση έναντι της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει ούτε την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ενώ η Ρωσία παραμένει μια σημαντική πηγή ενέργειας και αμυντικής τεχνολογίας για την Κίνα, οι πολύ απαραίτητες κινεζικές επενδύσεις στη ρωσική οικονομία που είναι περιορισμένα σε μετρητά έχουν επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, το 2020, η Κίνα απέσυρε τις επενδύσεις της στη ρωσική οικονομία. Οι άμεσες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 52% σε τρία τρίμηνα, από 3,735 δισ. δολάρια σε 1,83 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές έχουν συχνά επισημάνει την τακτική φύση της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας - ως αντιμετώπιση ενός κοινού εχθρού στις ΗΠΑ.
Αυτό είναι που κάνει την Ινδία, συγκριτικά, πιο αξιόπιστη και ασφαλέστερη για τη Ρωσία στη στρατηγική ασφαλείας της, όπως περιγράφεται από την Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση (GEP) του Πούτιν. Τα σημεία δυσπιστίας με την Κίνα απλώς λείπουν στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ινδία. Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ινδία δεν έχει αλυτρωτικές αξιώσεις ούτε στη Ρωσία ούτε στις πέντε πρώην σοβιετικές χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου αργά αλλά σταθερά το έδαφος συνεχίζει να παραχωρείται στην Κίνα και όπου η συνεργασία είναι το σημαντικότερο επίπεδο της GEP. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που επιδιώκεται η συνεργασία της Ινδίας στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας - μια εναλλακτική λύση στην κινεζική μετανάστευση που έχει δημογραφικές και εδαφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία.
Άλλοι μεγάλοι διεκδικητές για την Ευρασία παραμένουν το Ιράν και η Τουρκία. Ενώ η Ινδία έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει βυθιστεί σε ζητήματα της πυρηνικής συμφωνίας και της φθαρμένης οικονομίας, η Τουρκία αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ινδία όσο και για τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει αποδείξει τις δυνατότητές της να προκαλέσει προβλήματα στη Νότια Ασία. Στο εγγύς μέλλον, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Κατάρ, η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν. Αρχικά καλωσορίζοντας τους Ταλιμπάν, η Ρωσία βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αβέβαιο έδαφος σχετικά με την ομάδα, η οποία παραμένει απαγορευμένη στη Ρωσία, όμως οι διαφορές μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας για το Αφγανιστάν στενεύουν ολοένα και περισσότερο.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία ήταν πάντα περίπλοκες, συχνά συγκρουόμενες, ενώ κατά καιρούς συνεργάζονταν. Η πιο πρόσφατη απειλή του παντουρκισμού μπορεί να απειλήσει τον ρόλο της Ρωσίας στην Ευρασία. Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Τουρκίας, προσπάθησε να φέρει τα τέσσερα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας –Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν– μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για να σχηματίσουν ένα ακόμη οικονομικό και κοινωνικο-πολιτιστικό μπλοκ. Μαζί με τον στρατό, η ήπια δύναμη της Τουρκίας ευδοκιμεί όχι μόνο στον Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία, αλλά και στην Ουκρανία, όπου, αν και σε περιορισμένο ρόλο, η Τουρκία έχει επιδείξει την στρατιωτική της ανδρεία εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η έννοια του «Μεγάλου Τουράν» εδραιώνεται εντός των συνόρων της Ρωσίας μεταξύ των Τούρκων της.
Η GEP εντοπίζει την Ινδία ως μεγάλη δύναμη και εταίρο. Μια ισχυρή Ινδία, με τις στενές και ιστορικές της σχέσεις με όλα τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, καθώς και με την Αρμενία, μπορεί έτσι να βοηθήσει τη Ρωσία τόσο να εξισορροπήσει όσο και να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές. Στην πραγματικότητα, η Ινδία έχει καλές σχέσεις με όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπως η Γεωργία και οι χώρες της Βαλτικής, των οποίων οι σχέσεις με τη Ρωσία παραμένουν τεταμένες. Ακόμη και στον Ινδο-Ειρηνικό, η συνεργασία Ινδίας-Ρωσίας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση των Φιλιππίνων να αγοράσουν τον πύραυλο Brahmos -που παράγεται από κοινού από την Ινδία και τη Ρωσία- από την Ινδία είναι μια σημαντική στιγμή.
Επομένως, μια ισχυρή Ινδία είναι επωφελής για τη Ρωσία. Στη συνέντευξή του ο Πρέσβης πρότεινε ότι η ινδορωσική συνεργασία στην Κεντρική Ασία μπορεί να ξεκινήσει στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Αυτή είναι μια καλή αρχή όπου η Ρωσία διευκόλυνε την είσοδο της Ινδίας, όπως η Κίνα διευκόλυνε την είσοδο του Πακιστάν. Αλλά η συνεργασία Κίνας-Πακιστάν-Τουρκίας μπορεί στην πραγματικότητα να αναγκάσει στο μέλλον την Ινδία και τη Ρωσία να κοιτάξουν πέρα από το SCO για συνεργασία στην Ευρασία.