joneybrain / pixabay |
Το περαιτέρω εμπόδιο είναι ότι τέτοιες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα απαγορευθούν.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει συντάξει προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών σε ξένους επενδυτές που εξέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κατά τη διάρκεια συνάντησης για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της ρωσικής οικονομίας.
"Εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτική πίεση αντί να καθοδηγούνται από οικονομικούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει συντάξει ένα προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να λάβουν προσεκτικά σταθμισμένες αποφάσεις», είπε ο Μισούστιν.
Είπε ότι η Ρωσία «εξακολουθεί να βλέπει τις ξένες επιχειρήσεις ως πιθανούς εταίρους» και είναι «ανοιχτή στον διάλογο με εποικοδομητικά σκεπτόμενους επενδυτές».
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).
"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πίεση των κυρώσεων θα υποχωρήσει στο τέλος. Όσοι δε θα σταματήσουν τα σχέδιά τους στη χώρα μας παρά τα συνθήματα ξένων πολιτικών θα κερδίσουν", είπε ο Μισούστιν. «Όπως έχει δείξει η πρακτική, είναι εύκολο να εγκαταλείψεις την αγορά, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψεις στον τόπο όπου οι ανταγωνιστές έχουν ήδη πατήσει σταθερά», είπε.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη επιβάλει προσωρινή απαγόρευση σε χρηματιστές που εκτελούν εντολές από μη κατοίκους για πώληση τίτλων λόγω της τρέχουσας «κατάστασης κρίσης στη χρηματοπιστωτική αγορά και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των επενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Απαγορεύεται επίσης η έκδοση δανείων σε ξένο νόμισμα, η πίστωση ξένου συναλλάγματος σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών και η πληρωμή μερισμάτων και τοκομεριδίων ομολόγων σε μη κατοίκους και καθιερώθηκε η υποχρεωτική πώληση του 80% των συναλλαγματικών κερδών.
Αρκετές εταιρείες έχουν δηλώσει πως σκοπεύουν να απαλλαχθούν από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία λόγω των άνευ προηγουμένου σκληρών κυρώσεων. Επικεφαλής τους ήταν η BP, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι σκόπευε να πουλήσει το μερίδιο του 19,75% της Rosneft και να αποχωρήσει από κοινοπραξίες με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.
* πληροφορίες ΙΝΤΕΡΦΑΞ