Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία οδήγησε στις πιο επιθετικές οικονομικές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες εναντίον μιας άλλης χώρας στη σύγχρονη ιστορία.
Elsabe Loots - theconversation.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Δύο οικονομικές κυρώσεις ξεχωρίζουν συγκεκριμένα. Πρώτον, η απόφαση να αποκλειστεί η πλειοψηφία των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που τους επιτρέπει να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο υποστηρίζεται από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Δεύτερον, αυτές οι χώρες συμφώνησαν επίσης να εμποδίσουν τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή της αποθέματα που διατηρούνται από αυτές τις χώρες για να υπονομεύσει τις κυρώσεις.
Η επιθετική απάντηση κυρώσεων από τα δυτικά έθνη σίγουρα θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για τη διαχείριση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Και εδώ ο ουδέτερος ρόλος της Κίνας θα είναι κομβικός.
Ένας χαρακτηριστικός παράγοντας είναι πως η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, δε συμμετείχε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Κίνα απείχε επίσης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ακολούθησε μια ήπια προσέγγιση καταδίκης δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και οι χώρες της ΕΕ και τα αντίστοιχα νομίσματά τους είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ κυριαρχούν στις πληρωμές SWIFT – το 2021 αποτελούσαν το 77,2% αυτών.
Ωστόσο, νωρίτερα φέτος το Bloomberg σημείωσε ότι το κινεζικό γουάν (επίσης γνωστό ως renminbi) έφτασε στην τέταρτη θέση στη διεθνή αγορά πληρωμών. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση. Το 2010 το γιουάν κατέλαβε την 35η θέση όταν η SWIFT ξεκίνησε την παρακολούθηση των διεθνών συναλλαγών.
Αυτό ήταν το έτος που το γιουάν εισήλθε στη διεθνή αγορά χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Έξι χρόνια αργότερα το νόμισμα έλαβε την έγκριση του ΔΝΤ ως αποθεματικό νόμισμα.
Η Κίνα έχει μεγάλες φιλοδοξίες ισχύος σε ένα ευρύ μέτωπο. Πριν από μια δεκαετία ανέφερε πως φιλοδοξούσε να καταστήσει το γιουάν το κυρίαρχο νόμισμα στο εμπόριο, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ειδικά ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η χώρα έχει επεκτείνει την πρόσβαση σε περισσότερα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road και της επέκτασης των υπεράκτιων κέντρων συναλλαγών γιουάν. Αυτό, με τη σειρά του, ενίσχυσε τον ρόλο του γιουάν στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές καθώς και τον ρόλο του ως αποθεματικό νόμισμα.
Γεωπολιτικές εκτιμήσεις στο παρελθόν, όπως το Brexit και οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ/Κίνας υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επηρέασαν τις θέσεις διαχείρισης αποθεματικών. Αυτά τα γεγονότα συνέβαλαν στις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και μπορεί να άρχισαν την σταδιακή απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ ως αποθεματικά νομίσματα.
Η σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας, η οποία έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανανέωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αναμένεται να έχει ακόμη πιο έντονη επιρροή.
Αλλά έχει το κινεζικό γουάν τη δυνατότητα να παραγκωνίσει το δολάριο ως το εξέχον παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα;
Η πρόσφατη παγκόσμια αβεβαιότητα και οι διχασμοί που δημιουργήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση σε αυτή τη διαδικασία.
Σε άνοδο
Πάνω από το μισό – 55% – του συνόλου των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας εξακολουθούν να διατηρούνται σε δολάρια ΗΠΑ και το 19% σε ευρώ. Αλλά μια σαφής αλλαγή έλαβε χώρα σταδιακά. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθεματικού νομίσματος, από 69% το 2007.
Το γουάν κατέχει τώρα την πέμπτη θέση στη Νομισματική Σύνθεση των Επίσημων Συναλλαγματικών Αποθεμάτων μετά το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το ιαπωνικό γεν και τη λίρα στερλίνα.
Το μερίδιο του γουάν είναι μόλις 2,5% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αλλά το μερίδιό του έχει αυξηθεί, δραματικά από το 2016.
Επιπλέον, τηρείται ως αποθεματικό νόμισμα από περίπου 75 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η αύξηση του ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει εάν οι χώρες αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε γουάν. Το 2017 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε το γουάν ως σημαντικό αποθεματικό νόμισμα, όταν η Κίνα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης.
Το ίδιο ισχύει για χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θέση της ως πιο σημαντικό μελλοντικό αποθεματικό νόμισμα.
Οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση σε αυτό.
Το κυματιστικό αποτέλεσμα των κυρώσεων
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει δραματικά τα αποθέματά της. Τώρα διατηρεί συνολικά αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις του 2021 δείχνουν ότι η Ρωσία κατέχει την πέμπτη θέση στον κόσμο και ξεπερνιέται μόνο από τα αποθεματικά της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Ινδίας.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (30 Ιουνίου 2021) η Κίνα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος ξένος κάτοχος των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η χώρα κατέχει το 13,8% των συνολικών αποθεματικών της Ρωσίας, εκ των οποίων το 13,1% των συνολικών αποθεματικών ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ εκφράζεται σε γουάν. Το 21,7% των αποθεματικών διατηρείται σε αποθέματα χρυσού.
Τα υπόλοιπα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ύψους 65% διατηρούνται από τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνείς οργανισμούς. Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα έχει πλέον πρόσβαση μόνο σε περίπου 35% των αποθεματικών της στο πλαίσιο της απαλλαγής οικονομικών κυρώσεων.
Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διοχέτευσης ορισμένων από αυτά τα αποθέματα μέσω της Κίνας για πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζονται τόσο πολύ.
Αλλά θα αγκαλιάσει η Κίνα το ρολό;
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν στενές σχέσεις. Το 2019 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να είπε ότι αυτός και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν συναντηθεί σχεδόν 30 φορές. Και μόλις ένα μήνα πριν από την εισβολή, οι δύο αρχηγοί κρατών υπέγραψαν συμφωνία πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενή και εκτεταμένη συνεργασία σε οικονομικά, πολιτικά μέτωπα και σε μέτωπο ασφάλειας.
Οι αλλαγές που πρέπει να συμβούν
Προτού το γουάν μπορέσει να επεκτείνει το ρόλο του ως εξέχον αποθεματικό νόμισμα, η Κίνα θα πρέπει να συμμορφωθεί με ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις. Το πιο σημαντικό, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα πρέπει να χαλαρώσει τη διαχειριζόμενη δέσμευσή της με το δολάριο ΗΠΑ και άλλα σημαντικά παγκόσμια νομίσματα.
Ένα άλλο βασικό συστατικό είναι η απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια και σταθερότητα στις νομισματικές πολιτικές και τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Καθώς ο κόσμος διχάζεται περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο, το κινεζικό γιουάν μπορεί να γίνει το ασφαλές καταφύγιο για τη Ρωσία και άλλες ομοϊδεάτες χώρες. Μπορεί να είναι απλώς το ερέθισμα που ήλπιζε η Κίνα.
* Elsabe Loots - Καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πρετόρια.