Τα έσοδα από πολλές συμβάσεις αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με το κόστος, θέτοντας σε κίνδυνο τις συμβάσεις και τις εταιρείες που τις εφαρμόζουν, ανέφερε η Dünya την Τετάρτη.
Περίπου 2.000 εταιρείες έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Δημοσίων Εργολάβων για να ακουστεί η φωνή τους. Απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών παρατάσεων και των προσαρμογών πληρωμών των συμβολαίων, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί και η λίρα έχει υποχωρήσει έναντι των βασικών νομισμάτων, αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε το 105% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της το 2021, αφού η κυβέρνηση ακολούθησε αντισυμβατικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Καθώς το κόστος κατασκευής αυξάνεται κατά 200-300%, δεν είναι δυνατό για τις εταιρείες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Emin Özen, μέλος της πλατφόρμας και ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας Özen İnşaat. «Η πτώχευση εταιρειών που δεν έχουν ρήτρα προσαρμογής τιμών στα συμβόλαιά τους φαίνεται αναπόφευκτη».
Ο Özen είπε ότι η βιομηχανία είναι ένας τομέας ατμομηχανής για την οικονομία, παρέχοντας το 6-7 τοις εκατό της συνολικής απασχόλησης.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα δημόσια έργα θα μείνουν ημιτελή, προκαλώντας κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, είπε. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί».
Σε ξεχωριστή αναφορά, η Dünya έγραψε ότι η κατασκευή νέων κατοικιών στην Τουρκία είχε αρχίσει να σταματάει λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Οι αυξήσεις των τιμών ήταν κατά μέσο όρο 229 τοις εκατό σε ένα χρόνο, ανέφερε επικαλούμενο στοιχεία από την Construction Contractors Confederation (IMKON).
Οι κατασκευαστές δυσκολεύτηκαν περισσότερο να χτίσουν νέες κατοικίες και επίσης αναγκάστηκαν να περάσουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές, ανέφερε η εφημερίδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αγοραστές κατοικιών να στραφούν στην αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών, ανεβάζοντας και εκεί τις τιμές.
Περίπου ένα στα τρία νέα σπίτια που αγοράστηκαν πέρυσι αγοράστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω μειώσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο Eser Karaismailoğlu, διευθυντής πωλήσεων και εμπορικών σχέσεων για το zingat.com, έναν ιστότοπο πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε.