"Είναι κατανοητό ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Ακούμε για χρόνια για τις δήθεν ανοιχτές πόρτες, αλλά έχουμε ακούσει ήδη ότι δεν μπορούμε να μπούμε εκεί. Και αυτό είναι αλήθεια, και πρέπει να το παραδεχτούμε. Είμαι χαρούμενος που οι άνθρωποί μας αρχίζουν να το συνειδητοποιούν και βασίζονται στους εαυτούς μας και στους συνεργάτες μας που μας βοηθούν", είπε ο Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη.
Η Ουκρανία δεν αναμένει επί του παρόντος να γίνει επίκληση του άρθρου 5 (Συλλογική άμυνα) της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, είπε ο Ζελένσκι. Αλλά και πώς να συμβεί αυτό για μια χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ;
«Πάντα λέγαμε ότι οι ουρανοί μας πρέπει να υπερασπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ουρανοί της συμμαχίας. Αλλά καταλαβαίνουμε πάντα ότι υπάρχει ένα "αλλά" σε αυτό. Αλλά: τι απάντηση θα δώσει το ΝΑΤΟ στα μέλη της συμμαχίας που έχουν ήδη ζητήσει άμυνα σε περίπτωση που φτάσουν ρωσικοί πύραυλοι και, Θεός φυλάξοι, ρωσικά αεροπλάνα;» ανέφερε.
Για να εφαρμοστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η συμμαχία δεν θα φοβάται να αντιδράσει και ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα υπνωτιστεί για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.
«Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια εμπιστοσύνη τώρα. Έχουμε προτείνει έναν τρόπο ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τους ουρανούς και τους ανθρώπους της μόνη της. Θα ήθελα να το ακούσουν όλοι αυτό, και ειδικά όσες χώρες έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία θα πρέπει να το σκεφτούν και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκτήσουμε αεράμυνα και αεροπλάνα», είπε.
«Θα σας υπενθυμίσω ότι χρειάζονται νέες μορφές αλληλεπίδρασης και αποφασιστικότητας. Και αν δεν μπορούμε να μπούμε από ανοιχτές πόρτες, θα πρέπει να συνεργαστούμε με κοινότητες με τις οποίες μπορούμε να το κάνουμε και που θα μας βοηθούσαν. Θα θέλαμε να έχουν αξιόπιστες εγγυήσεις», είπε ο Ζελένσκι.
Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει επίσης τη Δανία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Αφού τα έκανε θάλασσα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατάλαβε ότι δεν πρόκειται να μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ. Αν το είχε αντιληφθεί λίγο πιο νωρίς, δε θα είχε συμβεί αυτή η καταστροφή ώστε εκατομμύρια να ξεσπιτώνονται και εκατοντάδες εκατομμύρια να πτωχαίνουν. Ξυνόταν στην γκλίτσα του τσοπάνη και τώρα θέλει να τον ξελασπώσουν όλοι οι υπόλοιποι. Η λύση είναι μία. Η παραίτησή του.