TheDigitalArtist / pixabay |
«Η Κίνα τηρούσε πάντα την έννοια της ειρήνης στην αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ιαπωνία, μια τέτοια έννοια εκδηλώνεται κυρίως σε ζητήματα όπως η αμνηστία για εγκληματίες πολέμου, η παραίτηση από πολεμικές αποζημιώσεις και η επίτευξη συναίνεσης με την Ιαπωνία για την αρχή της μίας Κίνας», είπε ο Ryuji Ishida κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου του αναλυτικού κέντρου «Taihe», αφιερωμένο στο θέμα των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στην κατάσταση στην Ανατολική Ασία.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαταλείψει τις προαναφερθείσες αρχές ειρήνης και τις διεθνείς συνθήκες και προσπάθησαν ακόμη και να αλλάξουν το status quo με τη δύναμή τους, απαιτώντας στρατιωτική επέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Ο Ishida πιστεύει ότι «η Ιαπωνία κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη της Ουκρανίας και να γίνει στρατηγικό «πιόνι» των Ηνωμένων Πολιτειών». Προέτρεψε την Ιαπωνία να επιστρέψει στην αρχική πρόθεση, που ήταν η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.
Με τη σειρά του, ένα πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας και γνωστός δικηγόρος, ο Hideko Ito, είπε ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση προκάλεσε εκτεταμένες συζητήσεις στην Ιαπωνία, οι φωνές των Ιαπώνων συντηρητικών εντάθηκαν, ζητώντας αναθεώρηση του ειρηνιστικού άρθρου 9 του συντάγματος (ενισχύει την άρνηση του πολέμου από το κράτος ως τρόπο επίλυσης διεθνών διαφορών και απαγορεύει στην Ιαπωνία να έχει στρατό).
«Υπάρχει ακόμη και η άποψη ότι εάν υπάρξει "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στα στενά της Ταϊβάν, η Ιαπωνία θα πρέπει να εισέλθει σε "στρατιωτική αντιπαράθεση" με την Κίνα στη βάση μιας συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ. Θα πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε μια τέτοια συμπεριφορά και να επικεντρωθούμε σε ήρεμες διπλωματικές προσπάθειες», είπε ο Ito.
Σύμφωνα με αυτήν, «στόχος της Ιαπωνίας δεν είναι η «ενίσχυση της αυτοάμυνας», αλλά η ενίσχυση της «αυτοάμυνας στο πλαίσιο του συντάγματος». Ο Ito υποστηρίζει πως «πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά στην ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ λόγω των εχθρικών πολιτικών των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα».
Την ίδια στιγμή, το μέλος της Παν-Κινεζικής Επιτροπής του Λαϊκού Πολιτικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (CPPCC), πρώην κοσμήτορας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Jia Qingguo σημείωσε ότι «οι κινεζοαμερικανικές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σέβονται η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης περισσότερο από ποτέ».
«Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας δεν πρέπει να επιλέξουν πλευρά μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά να κάνουν τις δικές τους κρίσεις με βάση τις συνθήκες συγκεκριμένων θεμάτων και το κοινό συμφέρον», είπε ο Qingguo.
Υπενθύμισε πως το 2022, η Κίνα και η Ιαπωνία γιορτάζουν 50 χρόνια από την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων και πως Πεκίνο και Τόκιο πρέπει να αναλογιστούν το παρελθόν και να συμβάλουν στο μέλλον των δύο χωρών, καθώς και στην ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Ασία.