Σε μια ομιλία προς τους πολίτες στις 2 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι οι σερβικές αρχές υποστήριξαν 4 από τα 13 σημεία του ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, εκείνα που δεν συνεπάγονται κυρώσεις και δεν σχεδιάζουν την αλλοτρίωση της περιουσίας των ρωσικών εταιρειών στη χώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση λόγω των εχθροπραξιών στην Ουκρανία έχει δραματικό αντίκτυπο στη Σερβία, η οποία έχει δεχθεί τεράστια εξωτερική πολιτική πίεση.
Στη Σερβία, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου, όπου ο Βούτσιτς είναι υποψήφιος πρόεδρος και επικεφαλής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.
«Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και ηθικό κομμάτι, η ηθική είναι σημαντική στην πολιτική, ειδικά στις σχέσεις μεταξύ κρατών. Δεν θα σας υπενθυμίσω τώρα ποιος ήταν στο πλευρό μας όταν ήθελαν να μας ανακηρύξουν γενοκτόνους (Ρωσικό βέτο σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - εκδ. .) το 2015, ο οποίος είναι στο πλευρό μας κάθε φορά που μιλάμε για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας.
«Αλλά τι θα κάνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν τεθεί ξανά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, πώς θα προστατεύσουμε το σύνταγμά μας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Και πώς και με τι τιμή θα πάρουμε φυσικό αέριο, όπως επιβάλλουμε κυρώσεις σε αυτούς που τα τελευταία 20 χρόνια δε μας έκαναν ποτέ κακό;» ρώτησε ο Βούτσιτς.
«Νομίζω ότι πήραμε την πιο σωστή, καλύτερη απόφαση, η οποία συνάδει με τα εθνικά, κρατικά και οικονομικά μας συμφέροντα», τόνισε ο Σέρβος ηγέτης.