@KremlinRussia |
Του Ζαχαρία Μυτιληνιού
Όταν ξεκίνησε η ιστορία και αρκετό καιρό πριν που εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό που δεν μπορούσαμε να χωνέψουμε ήταν πως θα μπορούσε να αντιδράσει ο Πούτιν στις οικονομικές κυρώσεις. Και για την ακρίβεια επειδή ξέρανε πως είναι πολύ μεγάλος γάτος ο κοντός εάν θα υπήρχε τρόπος τις κυρώσεις να τις γυρίσει προς όφελος του.
Λοιπόν μπορώ μετά πάσης βεβαιότητας να σας πω ότι απέχει ελάχιστα, ίσως και λιγότερο από δέκα μέρες, από αυτόν τον στόχο, δλδ να γυρίζει τις κυρώσεις μπούμερανγκ στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς.
Ο Πούτιν επειδή πάντα λειτουργεί ως πράκτορας έχει δύο βασικές αρχές. Σχεδιασμός μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του χειρότερου σεναρίου και την παραπλάνηση.
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)Δύο μήνες πριν την έναρξη του πολέμου εφάρμοζε την τέχνη της παραπλάνησης και η αλήθεια είναι πως πέσαμε όλοι μέσα στην παγίδα (οι περισσότεροι τουλάχιστον μεταξύ αυτών και εγώ) γιατί λαμβάναμε υπόψη την αμυντική διάταξη του στρατού. Η επίσης μεγάλη αλήθεια οι μοναδικοί που σίγουρα δεν ξεγελάστηκαν ήταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να λέμε όλες τις αλήθειες.
Τα δεδομένα που μας έλλειπαν μέχρι πριν λίγες ώρες ήταν ουσιαστικά δύο. Πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και αν είναι δυνατόν να μεταστρέψει τις οικονομικές κυρώσεις και πως θα έκανε επίθεση χωρίς τα βαριά όπλα της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας.
Όντως μέχρι σήμερα εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, που και αυτές αμφισβητούνται, χρήσης θερμοβαρική βομβών δεν έχουμε δει τίποτα σε σχέση με την πραγματική ισχύ των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ανεξάρτητα από τους λόγους (προστασία αμάχων, χαμηλό κόστος πολέμου κλπ) είναι ένα στοιχείο που αρχικά το μεταφράσαμε λάθος (μη επίθεση) και εκτιμώ ότι και τώρα πάλι βλέπουμε σε λάθος μεριά. Και η αλήθεια είναι πως και εγώ δεν έχω κατασταλάξει γιατί τα βαριά χαρτιά είναι ακόμα σε αχρηστία. Η προστασία των αμάχων ως σενάριο έχει ήδη καεί. Οπότε;
Ένα σενάριο ίσως και το πιο πιθανό θέλει ο Πούτιν να προετοιμάζεται για επέκταση του πολέμου και από μια τοπική σύγκρουση να γίνει αν όχι παγκόσμια σίγουρα διηπειρωτική (Ρωσία vs Ανατολική Ευρώπη). Ίσως κ για αυτό κάνει έναν low cost πόλεμο, που του κοστίζει όμως σε έμψυχο δυναμικό. Κρατάει τα καλά για την περίπτωση της κλιμάκωσης.
Σήμερα λοιπόν μάθαμε από τον κινεζικό τύπο ότι πριν τα Χριστούγεννα Ρωσία και Κίνα σύναψαν μια σειρά από συμφωνίες (φυσικό αέριο, προϊόντα κλπ) εξαγωγών της τάξης των 88 δις δολαρίων σε ετήσια βάση, μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2021, δλδ περίπου 3 δις περίπου το μήνα επιπλέον, αυξάνοντας το θετικό ισοζύγιο εξαγωγών εισαγωγών της Ρωσίας έναντι της Κίνας στο 9%. Επιπλέον ανέβασαν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις στο επίπεδο των 26 δις δολαρίων το δίμηνο, δλδ αύξηση άνω του 35%.
Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα σιτηρών θα εξαχθεί μέσω Καζακστάν, ενώ ξέρουμε ότι η Τουρκία που επίσης δεν συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα διακινεί τα υπόλοιπα της προϊόντα.
Οι συμφωνίες αυτές δεν ήρθαν τώρα, προϋπήρχαν και είχαν γίνει διαβουλεύσεις μήνες πριν, σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα, συνεπώς ότι έρχεται πόλεμος κάποιοι έστω και εμμέσως το γνώριζαν.
Ρωτάω λοιπόν εγώ τώρα. Ποιες χώρες στόκαραν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου ακινητοποιώντας ακόμα και τεράστια δεξαμενόπλοια για την αποθήκευση καυσίμων; Με λίγη έρευνα θα τις βρείτε δε το κράτησαν άλλωστε μυστικό.
Και αφού πάνω κάτω όλοι ήξεραν τι θα γίνει εμείς σαν χώρα γιατί δεν κάναμε κάτι; Και γιατί οι μπουμπούκοι αυτής της χώρας μας υπόσχονταν ότι η ακρίβεια θα τελειώσει τα Χριστούγεννα ενώ την ίδια τώρα παιζόταν ένα διεθνές παιχνίδι, που σημαίνει πως είτε αυτοί είναι τόσο..."τζιμάνια" που δεν το πήραν χαμπάρι ή όλους εμάς μας έχουν χ3σμενους για το εάν ζούμε ή πεθαίνουμε όχι από κάποιον ιό που σκοτώνει μόλις το 0,02% αλλά πολύ περισσότερους από την πείνα που φέρνει η ακρίβεια.