Το ηγεμονικό Pushback των ΗΠΑ στην Ευρώπη φέρνει επαναπροσέγγιση Κίνας - Ινδίας

Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η ίδια η Ουάσιγκτον προκάλεσε αρνούμενη να σεβαστεί τις κόκκινες γραμμές εθνικής ασφάλειας της Μόσχας στη χώρα αυτή και στην περιοχή ευρύτερα, για να επαναβεβαιώσει την φθίνουσα ηγεμονία της στην Ευρώπη. Η ήπειρος παρέδωσε την στρατηγική της κυριαρχία στον υπερατλαντικό προστάτη της χωρίς να ρίξει πιστολιά, και τώρα όλοι πιέζονται όλο και περισσότερο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της «απορωσοποίησης» της Πολωνίας περιορίζοντας δραστικά και τελικά κόβοντας εντελώς τους δεσμούς τους με αυτήν την ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη. Η εδραίωση αυτού του δυτικού μπλοκ υπό τις ΗΠΑ εν μέσω των τελευταίων εντάσεων στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο στο θέατρο της Δυτικής Ευρασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς συνέπειες για το θέατρο της Ανατολικής Ευρασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα παρατήρησε με οξυδέρκεια ότι η περιφερειακή ανταγωνίστρια Ινδία με την οποία οι σχέσεις έχουν μπει σε άνευ προηγουμένου χαμηλό τα τελευταία χρόνια μετά τις συγκρούσεις του καλοκαιριού του 2020 στην κοιλάδα του ποταμού Galwan, έχει εφαρμόσει εντυπωσιακά μια πολιτική ουδετερότητας αρχών, αρνούμενη να πάρει το μέρος των δυτικών εταίρων της ενάντια στη Ρωσία. Μερικοί στο Πεκίνο ανησυχούσαν ολοένα και περισσότερο πως οι ομόλογοί τους στο Νέο Δελχί ήταν έτοιμοι να παίξουν έναν παρόμοιο ρόλο πρωτοπορίας ενάντια στη Λαϊκή Δημοκρατία όπως η Πολωνία παίζει εναντίον της Ρωσίας, αλλά αυτές οι ανησυχίες απομακρύνθηκαν αφού είδαν πόσο με αυτοπεποίθηση η Ινδία αψήφησε την πίεση των εταίρων της για να υπερασπιστεί τα αντικειμενικά μεγάλα στρατηγικά της συμφέροντα. Επιπλέον, οι επιπλοκές στις ινδοαμερικανικές σχέσεις από το καλοκαίρι του 2020 συνέβαλαν επίσης ώστε το Νέο Δελχί να προσωρήσει σε επαναβαθμονόμηση της πολυσχιδούς πολιτικής της υπέρ της Ρωσίας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ακριβώς την στιγμή που οι ΗΠΑ μπορούσαν να έχουν μετατρέψει αποφασιστικά την Ινδία στην κορυφαία αντικινεζική πρωτοπορό δύναμη στην Ασία, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την εγκατέλειψε ανεξήγητα και άρχισε να καταχράται αυτή τη Μεγάλη Δύναμη σαν να ήταν ένα άλλο κράτος του Παγκόσμιου Νότου. Όντας το περήφανο κράτος που είναι, η Ινδία δεν μπορούσε να το ανεχθεί αυτό για πολύ και τελικά συνειδητοποίησε ότι χειραγωγούνταν ως πληρεξούσιος εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας χωρίς να λαμβάνει κανένα απτό όφελος σε αντάλλαγμα. 

Αυτή η επίγνωση συνέβαλε στο να αναβαθμίσουν οι στρατηγοί της την πολιτική πολλαπλών ευθυγραμμίσεων της χώρας τους, προσκαλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο την Ινδία και έτσι να ξεκινήσει η νέα εποχή των ρωσο-ινδικών σχέσεων όπου αυτές οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις προσπαθούν ανεπίσημα να συγκεντρώσουν ένα «Νεο-ΝΑΜ [κίνημα αδεσμεύτων]».

Η αναβίωση του Κινήματος των Αδεσμεύτων της εποχής του Παλαιού Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο του Νέου Ψυχρού Πολέμου έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν τρίτο πόλο επιρροής στην παρούσα διπολική μεταβατική φάση μεταξύ της μονοπολικότητας και της πολυπολικότητας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η στρατηγική αυτονομία αυτών των Μεγάλων Δυνάμεις και συγκριτικά μικρότερων χωρών που παγιδεύτηκαν ανάμεσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των αμερικανικών και κινεζικών υπερδυνάμεων. Ωστόσο, μόνο ένας από αυτούς τους δύο πρωταγωνιστές υποστηρίζει τις διεθνείς αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, και αυτός είναι η Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία μπορεί πράγματι να βοηθήσει το Νεο-ΝΑΜ σε κάποιο βαθμό ως μέσο μείωσης της εξάρτησης των μελών του από τον παρακμάζοντα αμερικανικό μονοπολικό ηγεμόνα και έτσι να επιταχύνει την τελική μετάβαση στην πολυπολικότητα.

Αυτή η εικόνα εξηγεί έναν από τους λόγους πίσω από την απροσδόκητη προσέγγιση μεταξύ των Ασιατών αντιπάλων Κίνας και Ινδίας που έγινε αναμφισβήτητη μετά το απρογραμμάτιστο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στο Νέο Δελχί αφού πρώτα επισκέφθηκε το Ισλαμαμπάντ για τη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε ένα παρομοίως απρογραμμάτιστο ταξίδι στη γειτονική Καμπούλ. Αυτή η ιστορική παραμονή στη Νότια Ασία προοριζόταν ως μια ειρηνευτική αποστολή υπό την επίβλεψη του κορυφαίου διπλωμάτη της Λαϊκής Δημοκρατίας, όλα με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας και της βεβαιότητας σε αυτήν τη γεωστρατηγική περιοχή μέσω της οποίας συγκλίνουν πολλές παγκόσμιες διαδικασίες επί του παρόντος. Ως εκ τούτου, δικαίως μπορεί να περιγραφεί ότι αλλάζει το παιχνίδι, καθώς σηματοδοτεί πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διχάσουν και να κυβερνήσουν την Κίνα και την Ινδία απέτυχαν.

Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς ακόμη να συμπεράνει ότι η προσχεδιασμένη εδραίωση του δυτικού μπλοκ υπό τις ΗΠΑ ως απάντηση στην ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε η ίδια η Ουάσιγκτον, κατέληξε να δώσει νέα πνοή σε αυτή την επαναστατική προσέγγιση που διαφορετικά δε θα είχε συμβεί τόσο σύντομα, πόσο μάλλον καθόλου. Αφού οι ΗΠΑ ώθησαν την Ινδία να διαμορφώσει την στρατηγική της αυτονομία μέσω της πολιτικής της ουδετερότητας αρχών και έτσι δείχνοντας στον κόσμο πως εξακολουθεί να είναι πραγματικά τόσο ανεξάρτητη όσο ισχυριζόταν πάντα, η Κίνα το σημείωσε έντονα και συνειδητοποίησε ότι τώρα ήταν η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσει μια υψηλού προφίλ προσέγγιση του αντιπάλου της για την επιδίωξη των κοινών τους συμφερόντων που σχετίζονται με την επιτάχυνση της συνεχιζόμενης παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα. Ενωμένες από τις εξίσου εξαιρετικές τους στρατηγικές συνεργασίες με τη Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία άρχισαν να συζητούν ξανά.

Είναι αυτή η επανάληψη του διαπροσωπικού διαλόγου μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών της Κίνας και της Ινδίας που αντιπροσωπεύει μία από τις πιο αντιπαραγωγικές συνέπειες της προσχεδιασμένης απάντησης της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ρωσία, εκτός από τη γεωοικονομική κίνηση τζούντο του Προέδρου Πούτιν που ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δέχεται μόνο ρούβλια από μη φιλικές χώρες για τις πληρωμές ενέργειας. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η Αμερική δεν είχε σκεφτεί πλήρως τα πάντα όταν αποφάσισε να προκαλέσει τη Ρωσία να ξεκινήσει τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της στην Ουκρανία για να διατηρήσει την ακεραιότητα των κόκκινων γραμμών εθνικής ασφάλειας. Εκτός από τη συμβολική εδραίωση του δυτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όλα τα άλλα διατρέχουν τον κίνδυνο να είναι εντελώς καταστροφικά για την Αμερική, ειδικά εάν η Κίνα και η Ινδία καταλήξουν σε συμφιλίωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail