120 F-35 «πεσκέσι» στην Τουρκία;12019 / pixabay
Από: dimokratia.gr - Της Κύρας Αδάμ
Η Ουάσινγκτον έλαβε χθες την απάντηση από την Αγκυρα, στο αίτημα που της υποβλήθηκε πριν από δύο ημέρες και από τον πρόεδρο Μπάιντεν και από τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, να παραδώσει η Τουρκία τους ρωσικούς πυραύλους S-400, που διαθέτει, στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να της παραδώσει αμέσως η Ουάσινγκτον τα 120 αμερικανικά αεροσκάφη F-35.
Η χθεσινή απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου προς τον κ. Μπλίνκεν, αναφέρουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, είναι ότι «η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση να δώσει τους πυραύλους S-400 στην Ουκρανία, αλλά πριν από αυτή την ενέργεια η Αγκυρα θα έχει στη διάθεσή της και τα 120 F-35 και την εκπαίδευση των πιλότων της και ανταλλακτικά για πέντε χρόνια». (Σημειώνεται ότι Μπάιντεν και Ερντογάν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα.)
Η απάντηση Ερντογάν στον Μπάιντεν περιπλέκει τα πράγματα σε βάρος της Ουάσινγκτον, η οποία προβαίνει σε βιαστικές -ίσως και απέλπιδες κινήσεις- για τη γρήγορη λήξη του πολέμου και ήττα του Βλ. Πούτιν.
Η Τουρκία με την απάντησή της επιχειρεί να κερδίσει χρόνο προς όφελός της και μόνο, αφού απαιτεί την άμεση συμφωνία παράδοσης των F-35, μαζί με την εκπαίδευση των πιλότων της (η εκπαίδευση έχει σταματήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια) και «μετά» να ξεκινήσει την παράδοση των S-400, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα. Υπενθυμίζεται όμως ότι ο Ερντογάν έχει υπογράψει ρήτρα μη πώλησης ή μεταφοράς των S-400 από την Τουρκία σε άλλη χώρα και, επιπλέον, αν δεν υπάρξει επιχειρησιακή απαίτηση χρησιμοποίησής τους από την Τουρκία, οφείλουν να επιστραφούν στη Ρωσία. Επομένως, η μεταφορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία στην Ουκρανία σημαίνει αυτομάτως ολική ρήξη Μόσχας – Αγκυρας.
Η ιδέα της παράδοσης των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία ανήκει και αυτή στον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, ο οποίος στοχεύει μετά μανίας πλέον στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εμπλοκή ευρωπαϊκών νατοϊκών χωρών στον πόλεμο με τη Ρωσία, επί ζημία -ως επί το πλείστον καταστροφική- για την Ευρώπη και μόνο, όχι για τις ΗΠΑ.
Και τούτο διότι, μετά το φιάσκο της μεταφοράς των ρωσικής τεχνολογίας συστημάτων (αεροσκάφη και S-300) από ευρωπαϊκές χώρες στην Πολωνία, ο κ Μπλίνκεν ποντάρει τώρα στη μεταφορά των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία, παραγνωρίζοντας ηθελημένα την πρόσφατη και παλαιότερη απόφαση των αμερικανικών κυβερνήσεων και του Κογκρέσου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που περιλαμβάνουν τα αεροσκάφη F-35. Παραγνωρίζοντας ακόμα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το «οπλοστάσιο» της Δύσης δεν έχει ούτε έναν ειδικό, που να μπορεί να χειριστεί τους S-400 οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν… σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ουδείς ακόμα μπορεί να εγγυηθεί τον τρόπο με τον οποίο οι S-400 θα μπουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Μοναδική προϋπόθεση για την είσοδο των πυραύλων σε ουκρανικό έδαφος είναι η πλήρης εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, δηλαδή η καταστροφική εμπλοκή της Ευρώπης.
Στην περίπτωση ακόμα που Ουάσινγκτον και Αγκυρα αποφασίσουν την… ανταλλαγή οπλικών συστημάτων, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι «θα αντιγράψουν» το σύστημα S-400, δεδομένου ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν αντίστοιχο πυραυλικό σύστημα που να εντοπίζει/ αναγνωρίζει/ καταρρίπτει Stealth αεροσκάφη όπως το F-35, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει δημοσίως ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η στρατηγική και η πολιτική της Τουρκίας οδηγούν σε «διπλωματία Καραγκιόζη», που θέλει και τα F-35 και τους S-400, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο θα ήταν αφελής η Αγκυρα να προτιμήσει τα F-35 απέναντι στους S-400, με αποτέλεσμα να φαίνεται αδύνατη η παραχώρηση των S-400.
Και τούτο διότι η Αγκυρα τα προμηθεύτηκε αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή σε περίπτωση επιχειρήσεων τα ελληνικά αεροσκάφη να καταρρίπτονται αμέσως μετά την απογείωση ή στο μέσον του Αιγαίου.