Collage: balk.hu/ Kosovo Prime Minister Albin Kurti. |
Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε όπλα στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας: «Δημιουργείτε έναν στρατό, τους εξοπλίζετε, τους δίνετε τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαρματικά συστήματα, drones, διεξάγετε εκπαίδευση, ακούμε ότι τους στέλνουν σε δοκιμαστικά μαθήματα στην Τουρκία και την Αλβανία», προσθέτοντας ότι η ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ έχει σκοπό μόνο να «προκαλέσει τη Σερβία».
Το Λονδίνο φαίνεται πως θέλει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία για να αυξήσει την πίεση στους Σέρβους για τα ζητήματα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη (Β-Ε). Πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Βρετανία είχε ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα ασφάλειας στα Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στα Βαλκάνια ήδη από το Δεκέμβριο του περασμένου έτους και διόρισε τον Στρατάρχη Αεροπορίας Sir Stuart Peach ως Ειδικό Απεσταλμένο του Πρωθυπουργού στα Δυτικά Βαλκάνια.
Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει την παρουσία του στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων όπου οι ρίζες της σύγκρουσης υπάρχουν ήδη και απειλούν να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Το ΗΒ υποστήριξε τη μέγιστη ενίσχυση της Επιχείρησης Althea (επισήμως Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βοσνία-Ερζεγοβίνη), την ενίσχυση του στρατεύματος του ΝΑΤΟ στη χώρα, και συντόνισε ακόμη και τη μονομερή άφιξη βρετανικών δυνάμεων και δυνάμεων στο έδαφος της Β-Ε.
Μια τέτοια βρετανική (και ΝΑΤΟϊκή) στρατιωτικοποίηση ξυπνά ανησυχίες και αντιμετωπίζει την ασφάλεια τόσο της Σερβίας όσο και των Βαλκανίων, με τους βίαιους πολέμους της δεκαετίας του 1990 να είναι ακόμα νωποί στη μνήμη. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα συνεχίσει να παραδίδει εξοπλισμό στα Βαλκάνια και επίσης θα ενθαρρύνει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τους αντισερβικούς στρατούς στην περιοχή.
Αυτό έρχεται καθώς το Μαυροβούνιο φαίνεται συγχρονισμένο όσον αφορά τη ρωσοφοβία και επισημαίνει τη Σερβία ως παράγοντα αναστάτωσης στην περιοχή. Αυτό είναι ειρωνικό όταν θεωρούμε ότι το Μαυροβούνιο δεν έχει ανεξαρτησία και ακολουθεί τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η Αλβανία είναι επίσης ένα άλλο κλειδί για τα σχέδια των Άγγλων στα Βαλκάνια, ειδικά καθώς εκφράζουν με ενθουσιασμό την προθυμία τους να λάβουν πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Ο δυτικός οπλισμός του Κοσσυφοπεδίου, η ενίσχυση της Β-Ε και η ενθάρρυνση για στρατιωτικοποίηση του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας είναι μια προειδοποίηση προς τη Σερβία ότι δεν πρέπει να είναι τόσο κοντά στη Ρωσία, ειδικά στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας.
Το γεγονός ότι ξένοι εκπαιδευτές φτάνουν με στρατιωτικά συστήματα στο Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί καινοτομία γιατί μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδεύσει Αλβανούς στρατιώτες του Κοσσυφοπεδίου σε ειδικές δυνάμεις, μονάδες υποστήριξης, τηλεπικοινωνίες, αντιτεθωρακισμένα, συστήματα PVO και άλλα. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανότατα απλώς στοιχειώδης εκπαίδευση και μια ημιτελής διαδικασία με μελλοντικό στόχο τον πλήρη εξοπλισμό των δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου με πολύ πιο ισχυρά οπλικά συστήματα.
Το Λονδίνο λαμβάνει μια τέτοια απόφαση να εξοπλίσει το Κοσσυφοπέδιο, παρόλο που δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση στο ΝΑΤΟ σχετικά με το καθεστώς του εδάφους, με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία να αρνούνται να αναγνωρίσουν την παράνομα κηρυγμένη ανεξαρτησία της από τη Σερβία. Παρά το γεγονός πως δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον εργάζονται διαχρονικά για να βοηθήσουν την Πρίστινα και να δημιουργήσουν κάποιο είδος Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.
Στην πραγματικότητα, η Αγγλική Συμμαχία ριζοσπαστικοποιεί περαιτέρω τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και ενθαρρύνει την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Αντί να τιμωρήσουν τον de facto πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι επειδή απαγόρευσε στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίζουν, τον ανταμείβουν με όπλα και περαιτέρω ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ.
Τα ελαφριά αντιπυραυλικά και αντιαρματικά συστήματα Javelin, που αναφέρονται συνήθως ως μέρος ενός πακέτου «υποστήριξης» της Δύσης για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά της Ρωσίας, έχουν γίνει μέρος του οπλοστασίου των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου. Η εξαγορά συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ του Albin Kurti και του Boris Johnson τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και σύμφωνα με τη Σερβία, την οποία αρνήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη ομάδα 50 συστημάτων παραδόθηκε τον Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει για να συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος που θα καλεί τη Σερβία να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στη Ρωσία. Ένα σχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε από τον εισηγητή του ΕΚ για τη Σερβία, Vladimir Bilczyk, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός πως η Σερβία δε συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και προέτρεψε τις σερβικές αρχές να επιδείξουν «πραγματική δέσμευση στις αξίες της ΕΕ».
Το σχέδιο ψηφίσματος υπενθυμίζει στις σερβικές αρχές ότι η πρόοδος στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο θα καθορίσει το ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Το προτεινόμενο κείμενο πρόκειται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σύνοδο ολομέλειας φέτος.
Στην πραγματικότητα, η ΕΕ και η Αγγλική Συμμαχία εργάζονται παράλληλα για να απομακρύνουν τη Σερβία από τη Ρωσία. Η ΕΕ παρέχει το καρότο της ένταξης στο μπλοκ, ενώ η Αγγλική Συμμαχία παρέχει το ραβδί εξοπλίζοντας, εκπαιδεύοντας και στρατιωτικοποιώντας τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ενάντια στη Σερβία. Δεδομένου πως η Σερβία έχει ήδη βιώσει την πλήρη φρίκη του ΝΑΤΟ και δεν μπορούσε να κάνει λίγα, καθώς η Ευρώπη δίχασε τον σερβικό λαό ιδρύοντας νέες χώρες και ενώ δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται στα σύνορα της Σερβίας, είναι απίθανο το Βελιγράδι να εκφοβιστεί να εγκαταλείψει τη μακρόχρονη δοκιμασμένη σχέση με τη Μόσχα.