Από: echedoros-a.gr
Η Αμερικανίδα διπλωμάτις απαρίθμησε επίσης τους συμμάχους που θα αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους παράδοσης φυσικού αερίου στην αγορά, τη νέα περίοδο: Τουρκία , Ισραήλ, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία.
«Κόκκινο φως στον αγωγό EastMed»
Η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επισκέφθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, άναψε το κόκκινο φως στο έργο του αγωγού που τόσο πολύ ήθελαν Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα.
Στο κύμα κυρώσεων που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια αγορά ενέργειας βρίσκεται σε αναταραχή, ειδικά οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Ενώ οι τιμές της ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται απότομα, οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για εναλλακτικές λύσεις για την πλήρη απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι ένας αγωγός που θα περάσει από τα ύδατα της Μεσογείου θα είναι πολύ ακριβός.
Τονίζοντας ότι η γραμμή EastMed, η οποία υποστηρίζεται και από το Ισραήλ, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, η Nuland τόνισε ότι η εν λόγω γραμμή δεν θα μπορεί επίσης να παρέχει τις επειγόντως απαραίτητες ποσότητες της Ευρώπης.
«Προφανώς, δεν έχουμε 10 χρόνια», είπε ο Αμερικανίδα διπλωμάτις, προσθέτοντας ότι η κατασκευή του αγωγού που θα τοποθετηθεί στα βαθιά νερά της Μεσογείου θα διαρκέσει περισσότερα από 10 χρόνια.
Η Νούλαντ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα στραφεί τώρα στις ανανεώσιμες πηγές και την πράσινη ενέργεια.
«Όλα άλλαξαν στις αρχές του 2022 για τον αγωγό»
Ο αγωγός EastMed, που βρισκόταν στην ατζέντα από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, είχε προγραμματιστεί να είναι 1900 χιλιόμετρα και αναμενόταν να κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βικτόρια Νούλαντ, σημείωσε ότι αντί γι' αυτό, οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους παράδοσης φυσικού αερίου στην αγορά με τους περιφερειακούς συμμάχους τους Τουρκία, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο. Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε τη δήλωση της Νούλαντ με τίτλο «Δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για τον αγωγό».
Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, στην οποία η Άγκυρα αντιτίθεται ανοιχτά, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας του Ισραήλ, της Κυπριακή Δημοκρατίας και της Ελλάδας τις πρώτες ημέρες του 2020.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παρευρέθηκαν επίσης στην τελετή υπογραφής του αγωγού, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Με το έργο, σχεδιάστηκε να μεταφερθεί το φυσικό αέριο που θα εξορυσσόταν από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Πελοπόννησο κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και να καλύψει το 10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Την εποχή που υπογράφηκε η συμφωνία, η EastMed υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, όταν μπήκε το 2022, η άποψη της Ουάσιγκτον για το έργο άλλαξε και οι ΗΠΑ απέσυραν ξαφνικά την υποστήριξή τους από την East Med, η οποία υπολογίστηκε ότι θα μεταφέρει 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Αναφέρθηκε ότι η Ουάσιγκτον έλαβε υπόψη της τις ευαισθησίες της Τουρκίας, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ κάλυψαν τη στάση των ΗΠΑ με τίτλους όπως «Γεωπολιτικό φιάσκο» και «Η Ουάσιγκτον σαμποτάρει».
Το έργο, που παρέμεινε στον χάρτη, είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί το 2025.
milliyet.com.tr