Alexey_Hulsov / pixabay |
Μoon of Αlabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr
Η Κίνα φυσικά απορρίπτει κάθε πίεση και ανταποδίδει επισημαίνοντας την αδύναμη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης:
Ώρες πριν από τις συναντήσεις των ηγετών Κίνας-ΕΕ την Παρασκευή, Κινέζοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ δεν μπορούν να απαχθούν από την κρίση της Ουκρανίας και πως η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να απάγεται από τις ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, καθώς θα υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα της ΕΕ, καθιστώντας δύσκολη τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης και του βιοπορισμού των ανθρώπων, και θα έρθει σε αντίθεση με τον στόχο της Ευρώπης να επιδιώξει τη στρατηγική ανεξαρτησία.
Καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εκτείνεται σε περισσότερο απόένα μήνα, η Ευρώπη έχει υποστεί μεγάλη πίεση που προκύπτει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την υπερβολική της εξάρτηση από τη δομή ασφαλείας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
"Η ΕΕ έχει πλέον απαχθεί από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια, αλλά αυτό δεν συνάδει με την στρατηγική ανεξαρτησία που επιδιώκει η ΕΕ", δήλωσε ο Cui Hongjian, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας.
Για να μην πέσει ξανά στην παγίδα, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της μοίρας της. Και η ανάπτυξη δεσμών με την Κίνα παρέχει στην ΕΕ την ευκαιρία να αναπτυχθεί με πιο ισορροπημένο και ολοκληρωμένο τρόπο μακροπρόθεσμα, είπε.
Η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ είναι η βασική στρατηγική αδυναμία της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ τη χρησιμοποίησαν για να διεισδύσουν στις δομές λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.
Όταν ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν ενεργοποιήσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είπαν στην Ευρώπη να κάνει το ίδιο. Στη συνέχεια, η Ευρώπη αποφασίζει να επιβάλει ακόμη περισσότερες κυρώσεις από αυτές που της είχαν πει. Με αυτό, οι ΗΠΑ έθαψαν ή παρέκαμψαν αθόρυβα ορισμένες από τις δικές τους κυρώσεις αφού τις είχαν χρησιμοποιήσει για να ωθήσουν τους Ευρωπαίους.
Στις 8 Μαρτίου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε:
Σήμερα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα (EO) για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες – μια σημαντική ενέργεια με ευρεία δικομματική υποστήριξη που θα στερήσει περαιτέρω τον Πρόεδρο Πούτιν από τους οικονομικούς πόρους που χρησιμοποιεί να συνεχίσει τον άσκοπο πόλεμο της επιλογής του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν αυτήν την απόφαση σε στενή συνεννόηση με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων.
...
Το σημερινό εκτελεστικό διάταγμα απαγορεύει:
Η εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ρωσικού αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εισήγαγαν σχεδόν 700.000 βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία και αυτό το βήμα θα στερήσει τη Ρωσία από έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανούς οδηγούς και καταναλωτές ετησίως. ...
Το Εκτελεστικό Διάταγμα είναι εδώ και φαίνεται να απαγορεύει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ωστόσο, τρεις εβδομάδες αργότερα οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσιεύει μια εβδομαδιαία λίστα με τις εισαγωγές αργού ανά χώρα:
Την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαρτίου, οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να εισάγουν 100.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού πετρελαίου.
Εξήγησα στις 7 Μαρτίου γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται το ρωσικό πετρέλαιο:
Ορισμένα διυλιστήρια των ΗΠΑ στη νότια ακτή έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται μόνο παραλλαγές βαρέος πετρελαίου. Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τις εισαγωγές βαρέος πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και τις αντικατέστησαν με εισαγωγές βαρέων παραλλαγών Ural από τη Ρωσία. Τώρα έστειλε δύο αξιωματούχους στο Καράκας για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Αυτό θα απαιτούσε φυσικά την άρση όλων των κυρώσεων στη Βενεζουέλα και την επιστροφή όλων των κατασχεμένων εταιρειών και του χρυσού που ανήκουν σε αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.
Το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούνται από μακριές αλυσίδες υδρογονανθράκων. Τα ελαφρύτερα είδη αργού πετρελαίου όχι. Υπάρχουν τρόποι δημιουργίας μακρύτερων αλυσίδων υδρογονανθράκων από μικρότερες, αλλά αυτές οι διαδικασίες είναι ακριβές. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε με βαρύ αργό πετρέλαιο και να το σπάσετε όταν χρειάζεται.
Χωρίς το βαρύ ρωσικό αργό πετρέλαιο Ural, οι ΗΠΑ δεν έχουν αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργήσουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό ενώ βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κρίση ντίζελ:
Το ντίζελ είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι εμπορευματικές μεταφορές για την παράδοση αγαθών στους καταναλωτές, αλλά είναι επίσης αυτό που χρησιμοποιούν οι βιομηχανικές μεταφορές για καύσιμα. Με τα ρωσικά διυλιστήρια να μειώνουν τα ποσοστά επεξεργασίας τους στον απόηχο πολλών κυμάτων δυτικών κυρώσεων, η ήδη περιορισμένη προσφορά ντίζελ θα γίνει πολύ πιο περιορισμένη.
«Οι κυβερνήσεις κατανοούν πολύ ξεκάθαρα πως υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του ντίζελ και του ΑΕΠ, επειδή σχεδόν ό,τι μπαίνει και βγαίνει από ένα εργοστάσιο χρησιμοποιεί ντίζελ», είπε ο γενικός διευθυντής της Fuels Europe, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διυλιστηρίων Πετρελαίου στο Reuters αυτή την εβδομάδα.
Όπως σημείωσε ο Ράσελ Χάρντι της Vitol νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, "Η Ευρώπη εισάγει περίπου το μισό ντίζελ της από τη Ρωσία και περίπου το μισό ντίζελ της από τη Μέση Ανατολή. Αυτό το συστημικό έλλειμμα ντίζελ υπάρχει".
Ωστόσο, η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που αισθάνεται το τσίμπημα του ντίζελ. Τα αποθέματα μεσαίου αποστάγματος βρίσκονται σε πτώση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραψε ο John Kemp του Reuters στο τελευταίο του άρθρο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι θα απελευθερώνει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR). Ενώ αυτή η δωροδοκία ψηφοφόρων πιθανότατα θα μειώσει τις αυξημένες τιμές της βενζίνης, είναι αμφίβολο ότι το SPR περιλαμβάνει αρκετό βαρύ αργό για να κάνει τη διαφορά στην αγορά ντίζελ.
Είναι το ντίζελ, περισσότερο από τη βενζίνη, που οδηγεί τον πληθωρισμό.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσουν να εξαπατούν τις δικές τους κυρώσεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να το αναγνωρίσει και θα πρέπει επίσης να χειριστεί την κύρωσή της σε ένα θέμα που μειώνει τις οικονομικές επιπτώσεις για την ίδια. Διαφορετικά θα καταστρέψει τους πολίτες της.
Θα πρέπει επίσης να χειριστεί τη σχέση της με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, εκτός από τις ΗΠΑ και το χάος Ουκρανίας-Ρωσίας. Αν δεν το κάνει αυτό, θα αυξάνει μόνο το μέγεθος της ύφεσης που είναι πιθανό να βιώσει σύντομα.