Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αν και στη Δύση μας αρέσει να υπαινίσσονται και να πιστεύουμε πως η Ρωσία είναι απομονωμένη και υπάρχει παγκόσμια συναίνεση ενάντια στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Κίνα και οι ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία δεν εμπλέκονται σε τέτοιες οικονομικές εχθροπραξίες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΕ δε λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη στη διεθνή σκηνή, καθώς όλη η ρητορική της για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας από την Ουάσιγκτον δεν ήταν παρά αυτή – ρητορική.
Η Δύση έχει εντείνει την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα, με κύριους στόχους τον τραπεζικό τομέα και την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Οι εκκλήσεις για μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας έχουν επίσης ενταθεί. Αυτά είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς έχουν προκαλέσει απότομη άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, με αποτέλεσμα να φτωχαίνει περαιτέρω ο μέσος πολίτης.
Σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι πολίτες υποφέρουν οικονομικά, το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα των ΗΠΑ (MIC) έχει εμπλουτιστεί πολύ από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αναμφίβολα, η κρίση στην Ουκρανία είναι θετική για την Ουάσιγκτον, καθώς το MIC της όχι μόνο έχει εμπλουτιστεί, αλλά έχει αναγκάσει τη συνθηκολόγηση των προσπαθειών της Ευρώπης να επιτύχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Μετά την έναρξη της ειδικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων στρατιωτικών εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκαν αμέσως απότομα. Στις αρχές του 2022, οι δείκτες ανάπτυξης μετοχών ορισμένων εταιρειών είχε κυμανθεί γύρω στο μηδέν. Όμως, ενώ το MIC των ΗΠΑ επωφελείται, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση.
Οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είχαν μεταβεί σε λειτουργία προτεραιότητας αναπλήρωσης στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν επιτεύχθηκαν εποχιακά τα ελάχιστα αποθέματα (25,51% του ονομαστικού όγκου λειτουργίας). Αυτό διεκόπη από τις 31 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου λόγω ψύχους.
Από τις 10 Απριλίου, τα αποθέματα στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ αυξήθηκαν στο 26,84% και στις 13 Απριλίου ήταν 27,13%. Σύμφωνα με τα αναδρομικά στοιχεία, τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την έναρξη της φάσης άντλησης, τα αποθέματα αυξήθηκαν από 1,6% σε 5,3%. Μέχρι το 2022, η τιμή αυτή ήταν 1,53%, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, το κύριο πρόβλημα δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετό ρωσικό αέριο, και μάλλον το κύριο εμπόδιο είναι το υψηλό κόστος των πράσινων καυσίμων. Οι φορείς εκμετάλλευσης αποθήκευσης δε βιάζονται σαφώς να συσσωρεύσουν αέριο στην τρέχουσα υψηλή τιμή (1.100-1.300 $/χίλια κυβικά μέτρα), καθώς συνεχίζουν να αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν εποχιακά.
Η Ευρώπη τράβηξε 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την υπόγεια αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ή το 107,8 τοις εκατό του όγκου που αντλήθηκε το καλοκαίρι, τερματίζοντας την περίοδο απόσυρσης στις 19 Μαρτίου σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από άποψη αποθεμάτων εδώ και χρόνια — μόνο 25,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ήταν σε λειτουργία. Για την αναπλήρωση των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων τον ερχόμενο χειμώνα, είναι απαραίτητο να αντληθούν τουλάχιστον 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Gazprom θεωρεί πως αυτό είναι ένας φιλόδοξος στόχος, καθώς τα τελευταία χρόνια τέτοιοι όγκοι δεν έχουν αντληθεί και δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια σε κρύο καιρό.
Τα στοιχεία από τα μέσα Απριλίου έδειξαν ότι η ΕΕ έχει πληρώσει 29 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για ενέργεια από την έναρξη του πολέμου, υπογραμμίζοντας έτσι το δύσκολο διαζύγιο της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ΕΕ από το να λάβει άλλα προκλητικά μέτρα, όπως να στοχεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και να κλείσει τον εναέριο χώρο της.
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει αντιστρέψει τις προόδους της για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας από την Ουάσιγκτον. Με την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία είναι ένα φιλελεύθερο προπύργιο που αγωνίζεται ενάντια σε μια αυταρχική Ρωσία, η ΕΕ ακολούθησε τις ΗΠΑ στην υποστήριξη της χώρας, ενώ αγνοεί την ανελεύθερη μεταχείριση των μειονοτήτων και την ανάδειξη νεοναζιστικών οργανώσεων όπως το τάγμα του Αζόφ σε κρατικές δομές. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς η οικονομία της Ρωσίας στρέφεται προς τα ανατολικά όταν υποφέρει η οικονομία της Ευρώπης και οι πολίτες, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος νικητής, καθώς όχι μόνο κατάφεραν να υποτάξουν ξανά τους Ευρωπαίους, αλλά πέτυχαν έναν διαχωρισμό μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας.