Οι έμποροι και οι κατασκευαστές διαμαντιών δε θέλουν να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέλαβαν τη ρωσική Alrosa, τη μεγαλύτερη παραγωγό διαμαντιών στον κόσμο, στη λίστα κυρώσεων. Η Alrosa αντιπροσωπεύει το 27% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς και το 95% της εξόρυξης διαμαντιών της Ρωσίας. Πέρυσι, οι πωλήσεις ακατέργαστων και κατασκευασμένων διαμαντιών από τον ρωσικό όμιλο έφτασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω του καθεστώτος της Alrosa, οι κυρώσεις στη βιομηχανία διαμαντιών της Ρωσίας θα επηρεάσουν αρνητικά τη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο, κάτι που οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν είχαν εξετάσει.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον Edahn Golan, έναν ισραηλινό αναλυτή της βιομηχανίας διαμαντιών, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίσει να επεκτείνει τις κυρώσεις σε όλα τα διαμάντια που εξορύσσονται στη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πού παράγονται, τότε θα υπάρξει σημαντική αναστάτωση στη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο. Ο αποκλεισμός της Alrosa από την παγκόσμια αγορά θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην ίδια την εταιρεία και σε ολόκληρη την αγορά, γιατί κατά την άποψη του Golan η συμβολή της Alrosa στην παγκόσμια αγορά είναι αναντικατάστατη.

Ο εμπειρογνώμονας είπε πως η επίδραση των κυρώσεων θα μειωνόταν σημαντικά εάν περιλαμβανόταν μόνο η απαγόρευση των ακατέργαστων διαμαντιών, επειδή σε αυτήν την περίπτωση, όταν τα διαμάντια κατασκευάζονται εκτός Ρωσίας, θα εισάγονται κανονικά στις ΗΠΑ χωρίς να παραβιάζονται οι κανονισμοί. Αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν γρήγορα γιατί εάν οι κυρώσεις κατά της Alrosa παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, οι καταναλωτές πιθανότατα θα υποστούν αύξηση στο κόστος των κοσμημάτων με διαμάντια σε σημαντικές περιόδους αγορών, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Ανεξάρτητα από τις κυρώσεις, η τιμή των ακατέργαστων διαμαντιών δεν έχει αυξηθεί πολύ προς το παρόν, αλλά εάν υπάρξει έλλειψη, οι τιμές σίγουρα θα εκτιναχθούν στα ύψη. Η τιμή καθορίζεται ανάλογα με το πόσα είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο καταναλωτής και εάν η τιμή κριθεί πολύ ακριβή, φυσικά ο αγοραστής θα μετακινηθεί σε άλλο είδος προϊόντος.

Ο Ben Davis, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Liberum Capital Limited με έδρα το Λονδίνο, μίλησε επίσης για την απαραίτητη θέση του ρωσικού μεριδίου αγοράς στον όγκο των διαμαντιών που εξορύσσονται στην παγκόσμια αγορά. Αν και ο Ντέιβις τόνισε ότι κανένας προμηθευτής ακατέργαστου διαμαντιού δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία, σημείωσε την ταχεία ανάπτυξη συνθετικών και ανακυκλωμένων διαμαντιών, καθώς και άλλων πολύτιμων λίθων.

Υποστήριξε επίσης, σε αντίθεση με το Γκολάν, πως η στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τα ακατέργαστα διαμάντια και ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για τα βιομηχανοποιημένα διαμάντια. Κατά την άποψή του, ακόμη και αν η Ρωσία εγκαταλείψει εντελώς την αγορά, δε θα δει ξαφνική αύξηση των τιμών. Ενώ πιστεύεται ότι το επίπεδο τιμών στην αγορά θα διατηρήσει σχετική σταθερότητα, ο εμπειρογνώμονας είπε επίσης πως είναι απίθανο η Δύση να άρει σύντομα τις κυρώσεις κατά της ρωσικής βιομηχανίας διαμαντιών και συγκεκριμένα του Ομίλου Alrosa.

Παρά τη θετική προοπτική του Davis ότι οι τιμές δε θα αυξηθούν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι αγοραστές διαμαντιών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Αμβέρσα και στο Ντουμπάι και σε κόμβους παραγωγής στην Ινδία έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο «συμβουλευόμενοι δικηγόρους για να καθορίσουν ποιες είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Alrosa PJSC μέσο και πώς μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν». Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά την απροθυμία των μη δυτικών χωρών να τερματίσουν το εμπόριο τους με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή όμως, η Ρωσία δε δέχεται απλώς τις κυρώσεις χωρίς απάντηση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου ότι θα επιβάλει «προσωπικούς περιορισμούς» σε 287 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας πως αυτοί οι πολιτικοί «έλαβαν το πιο ενεργό μέρος» στην απόφαση του Λονδίνου στις 11 Μαρτίου να επιβάλει κυρώσεις σε 386 μέλη της Δούμας, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. Μεταξύ των τελευταίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας δασμός 35% στην εισαγωγή διαμαντιών, ακατέργαστων και γυαλισμένων, από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ωστόσο, ακριβώς όπως η Δύση αναγκάζει τη Ρωσία να καθιερώσει νέες οικονομικές μεθόδους καταστολής των κυρώσεων, επιταχύνοντας έτσι την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει χονδρική αγορά των διαμαντιών μέσω του Κρατικού Ταμείου Πολύτιμων Μετάλλων και Πολύτιμων Λίθων - Gokhran. Το Gokhran, ένα κρατικό ίδρυμα που λειτουργεί υπό το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης για το χειρισμό αγορών, αποθήκευσης και πώλησης πολύτιμων αντικειμένων, όπως τα διαμάντια, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στην αγορά του δικού της ακατέργαστου προϊόντος εάν συνεχιστούν οι κυρώσεις. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το Gokhran να αγοράσει διαμάντια που παράγονται από την Alrosa. Το ποσό θα καθοριστεί αργότερα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το Gokhran αγόρασε προηγουμένως διαμάντια αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εξασθενημένης ζήτησης που προκλήθηκε από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2009. Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία διαμορφώνει νέες μεθόδους ώστε η βιομηχανία διαμαντιών όχι μόνο να αναπτύσσεται σταθερά στη χώρα, αλλά να μπορεί επίσης να συνεχίσει να συνεργάζεται με εμπόρους και κατασκευαστές εκτός Δύσης που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail