«Αυτή ήταν η ουσία των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι παρόμοια με αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν, η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Δαμασκό, χωρίς να αναγνωρίσει τη νομιμότητά της», είπε ο Χαμίντι τη Δευτέρα.
Τώρα το πως γίνεται να συνεργάζεσαι με κάποιον ως οντότητα, όταν δεν τον αναγνωρίζει, αυτό μόνο η Τουρκία το ξέρει.
«Μια νέα τουρκική προσέγγιση στη Συρία είναι σημαντική λόγω του χρονισμού της», είπε ο Χαμίντι.
Καθώς ο ρωσοαμερικανικός συντονισμός στην περιοχή έχει καταρρεύσει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατέρρευσαν και τα σχέδια της Ουάσιγκτον να πιέσει τους Κούρδους σε αντάλλαγμα να πείσει η Ρωσία την κυβέρνηση της Δαμασκού να συμφωνήσει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές, είπε.
Δεύτερον, η παρουσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) θα συνεχιστεί στη Συρία κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, «ειδικά στον απόηχο της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν», σύμφωνα με τον Χαμίντι.
Τρίτον, τα αραβικά κράτη που «επιζητούσαν εξομάλυνση με τη Δαμασκό για να ανταγωνιστούν την Άγκυρα, τώρα αναζητούν σημεία ενδιαφέροντος με την Τουρκία», είπε. «Η Συρία μπορεί να είναι ένα πεδίο ενδιαφέροντος και οι αναφορές έχουν κάνει λόγο για πιθανά τουρκοαραβικά κατασκευαστικά έργα στη Συρία».
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου και οι προοπτικές μιας συνάντησης Συρίας-Τουρκίας για την ασφάλεια είναι σημαντικές, όσον αφορά την ετοιμότητα της Άγκυρας για συνεργασία με τη Δαμασκό, «για να αποτρέψει την άνοδο του κουρδικού κράτους που θα αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας», είπε.
«Ειδικά αν τα δούμε μετά από τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας εναντίον κορυφαίων Κούρδων προσωπικοτήτων στη βορειοανατολική Συρία και τη νέα της επιχείρηση στο βορειοδυτικό Ιράκ», είπε ο Χαμίντι.