(eng.chinamil.com.cn/Photo by Zou Xiangmin) |
Gordon Chang - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η ανακοίνωση ήταν αμυντική. Την προηγούμενη μέρα, οι αντίπαλοι ενός συμφώνου ασφαλείας με την Κίνα διέρρευσαν αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «σχέδιο» συμφωνίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Manasseh Sogavare δεν επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου που διέρρευσε, αλλά οι παρατηρητές πιστεύουν πως σκοπεύει αυτή η εκδοχή να είναι οριστική. Η Αυστραλία, η οποία εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία», επιβεβαίωσε το προσχέδιο ως αυθεντικό.
Το σύμφωνο, με τίτλο «Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Κυβέρνησης των Νήσων Σολομώντος για τη Συνεργασία Ασφαλείας», υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση: η Κίνα, μετά από χρόνια επίμονων εμπορικών, διπλωματικών και στρατιωτικών προσπαθειών, αναλαμβάνει τον Ειρηνικό.
Το Πεκίνο μετακινείται από νησιωτική ομάδα σε νησιωτική ομάδα και σύντομα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χαβάη.
Ο Κλέο Πασκάλ του Ιδρύματος για την υπεράσπιση των δημοκρατιών δηλώνει στο Gatestone πως η Συμφωνία Πλαίσιο ήταν μια "μονομερής απόφαση του Sogavare". «Δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση», επεσήμανε.
Η πενταετής συμφωνία, που υπόκειται σε αυτόματες ανανεώσεις, θα επιτρέψει στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τα νησιά για τη βάση του στρατού του και να κάνει σχεδόν αυτό που θέλουν οι Κινέζοι στρατηγοί και ναύαρχοι. «Η Κίνα», αναφέρει το σύμφωνο στο άρθρο I, «μπορεί, ανάλογα με τις δικές της ανάγκες και με τη συγκατάθεση των Νήσων του Σολομώντα, να πραγματοποιεί επισκέψεις πλοίων, να πραγματοποιεί υλικοτεχνική αναπλήρωση και να έχει ενδιάμεσο σταθμό και μετάβαση στις Νήσους του Σολομώντα, και οι δυνάμεις της Κίνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της ασφάλειας του κινεζικού προσωπικού και των μεγάλων έργων στα Νησιά του Σολομώντα».
Εάν εφαρμοστεί πλήρως, η Συμφωνία Πλαίσιο θα δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να αποκόψει τις ναυτιλιακές λωρίδες και τις αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν τις ΗΠΑ με τη σύμμαχό τους, Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Για δεκαετίες, η Ουάσιγκτον επέτρεψε στην Καμπέρα και το Ουέλινγκτον να διαχειριστούν τα Νησιά του Σολομώντα και την περιοχή τους, και οι δύο δυτικές δυνάμεις, μέσω του διαβρωτικού συνδυασμού παραμέλησης και συγκατάβασης, επέτρεψαν στην Κίνα να κάνει σημαντικές εισβολές. Το Πεκίνο, μέσω των πληρωμών που αναφέρονται τώρα δημοσίως, κατέχει ουσιαστικά την κυβέρνηση του Sogavare.
Ο Sogavare, δεν αποτελεί έκπληξη, κάνει τις προσφορές του Πεκίνου. Άλλαξε τη διπλωματική αναγνώριση από την Ταϊπέι στο Πεκίνο το 2019 και, στο εσωτερικό, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στις κινεζικές επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός έχει επίσης κακοδιαχειριστεί τη χώρα, για παράδειγμα περιθωριοποιώντας το πολυπληθέστερο νησί της χώρας, τη Μαλαΐτα, και απειλώντας τον πρωθυπουργό του, Daniel Suidani. Θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο, ο Suidani αντιτάχθηκε αποφασιστικά στην εξαγορά των Νήσων του Σολομώντα από τους Κινέζους.
Το Νοέμβριο, η κακή διακυβέρνηση του Sogavare είχε ως αποτέλεσμα θανατηφόρες ταραχές στην πρωτεύουσα Honiara, στο Guadalcanal, όπου 1.600 Αμερικανοί πέθαναν το 1942 και το 1943, απελευθερώνοντας το νησί από τον ιαπωνικό έλεγχο.
Η Αυστραλία το Νοέμβριο έστειλε αστυνομία και στρατεύματα για να αποκαταστήσει την τάξη και έτσι έσωσε την κυβέρνηση του Sogavare, η οποία τότε φαινόταν να βρισκόταν στα πρόθυρα της αποτυχίας. Η άστοχη παρέμβαση της Καμπέρα διευκόλυνε τo Sogavare να προσκαλέσει την κινεζική αστυνομία το Φεβρουάριο. Η παρουσία του Πεκίνου στέρεψε την εξουσία του.
Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει επίσης, στο άρθρο 1, ότι οι «Νήσοι του Σολομώντα, μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, να ζητήσουν από την Κίνα να στείλει αστυνομία, ένοπλη αστυνομία, στρατιωτικό προσωπικό και άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου και ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσει στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την αντιμετώπιση καταστροφών ή την παροχή βοήθειας σε άλλα καθήκοντα που έχουν συμφωνηθεί από τα μέρη».
Η Honiara στις 25 δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη συμφωνία ασφαλείας του 2018 με την Καμπέρα, αλλά είναι προφανές πως ο Sogavare κοιτάζει μόνο την Κίνα για αστυνομική και στρατιωτική βοήθεια.
Ο Sogavare, με την υποστήριξη του στρατού του Πεκίνου και της Συμφωνίας Πλαίσιο, μπορεί ουσιαστικά να τερματίσει τη δημοκρατία στα Νησιά του Σολομώντα. Ο Πασκάλ, ο οποίος παρακολουθεί στενά τον Ειρηνικό, αναφέρει πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αναβάλει τις εκλογές. "Εάν ο Sogavare μπορεί να προκαλέσει μια κρίση εσωτερικής ασφάλειας, θα το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να παραμείνει στην εξουσία", σημειώνει. "Η Κίνα θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό να προκαλέσει έναν εμφύλιο πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος θα δώσει στον Sogavare μια δικαιολογία για να καλέσει τον κινεζικό στρατό, με βάση τη νέα συμφωνία".
Όπως είπε ο Πασκάλ στο Gatestone, το Πεκίνο έχει ήδη επιδεινώσει τις εντάσεις, ώστε να μπορέσει να «σώσει τη χώρα».
Οι ενδονησιωτικές εντάσεις που τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη κρίση δεν είναι καινούργιες. Το 2000, παρόμοιες διαμάχες έληξαν με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Τάουνσβιλ , την οποία ο Σογκαβάρε, επίσης τότε πρωθυπουργός, δεν εφάρμοσε. Ο Πασκάλ υποστηρίζει πως η συμφωνία θα μπορούσε να είναι η βάση μιας άλλης διευθέτησης.
Τα Νησιά του Σολομώντα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση διείσδυσης της Κίνας στις κυβερνήσεις του Ειρηνικού. Τώρα γίνεται λόγος ότι η Κίνα θα υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με την Παπούα Νέα Γουινέα, ακριβώς βόρεια της Αυστραλίας.
Επιπλέον, η Κίνα θέλει να αναβαθμίσει έναν αεροδιάδρομο στο Κιριμπάτι. Το Πεκίνο λέει ότι οι βελτιώσεις είναι μόνο για πολιτικούς σκοπούς, ωστόσο οι στρατιωτικές χρήσεις είναι εμφανείς και κανείς δεν πιστεύει τις κινεζικές διαβεβαιώσεις.
Η εγκατάσταση βρίσκεται μόλις 1.900 μίλια νότια της Χαβάης. Με όρους Ειρηνικού, το Κιριμπάτι είναι ο διπλανός γείτονας της Αμερικής.