Από: capital.gr - Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνει 6 περιοχές στόχους που θα διερευνηθούν, σε διάστημα 1 έως 2 ετών θα διενεργηθούν οι σεισμικές έρευνες. Θα ακολουθήσουν σε διάστημα 3 έως 4 ετών από σήμερα οι διερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τότε η εγχώρια παραγωγή και η δημιουργία εσόδων τοποθετείται χρονικά σε 6 έως 7 χρόνια από σήμερα, το 2028 – 2029.
Τι θα κάνει το ελληνικό δημόσιο για να βοηθήσει τις έρευνες; Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αναβαθμιστούν όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην υπάρξουν αναίτιες καθυστερήσεις, ενώ ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας ανέφερε ότι θα συσταθεί νέ που θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών αλλά και τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να μειωθούν οι χρόνοι. Παράλληλα το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από την ΕΔΕΥ να στείλει επιστολές στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις προκειμένου να ενημερωθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να εκδηλώσουν άμεσα τις προθέσεις τους να ανταποκριθούν. Σε περίπτωση που κάποια εκ των εταιρειών δεν ανταποκριθεί σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη διεργασίες και επικοινωνία με άλλες εταιρείες, για να καλυφθούν τυχόν κενά που θα προκύψουν.
Σε ό,τι αφορά τις έξι περιοχές που θα ερευνηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα αυτές είναι:
Περιοχή Ιόνιο (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κέρκυρας) και περιοχή 10 (δυτικά της Πελοποννήσου) , με μισθωτή τα ΕΛΠΕ. Για την περιοχή έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και έχουν πρόσφατα προσκτηθεί σεισμικά δεδομένα. Η ερμηνεία τους θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους και θα εντοπιστούν περιοχές ενδιαφέροντος για τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες, το 2023. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2024 – 2025 ενώ η ανάπτυξη του πιθανού κοιτάσματος θα γίνει το 2026 – 2027. Η παραγωγή εφόσον όλα πάνε καλά τοποθετείται για το 2028.
Περιοχή 2 (βορειοδυτικά της Κέρκυρας) με μισθωτή την Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%). Μετά την αποχώρηση της Total και με δεδομένη την ύπαρξη εντοπισμένου στόχου η κξ αποφάσισε να αντικαταστήσει την πρόσκτηση 2D σεισμικών με την απευθείας πρόσκτηση 3D σεισμικών μέχρι το 2023. Θα ακολουθήσει η γεώτρηση ή αποχώρηση το διάστημα 2024 – 2025 και η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2026 – 2027. Η παραγωγή προβλέπεται για το 2028.
Περιοχή Ιωάννινα, η μοναδική χερσαία με μισθωτή την Energean. Είναι η πιο ώριμη παραχώρηση καθώς έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστον τεχνικό πρόγραμμα με πρόσκτηση των σεισμικών δεδομένων και έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης. Ο μισθωτής θα ολοκληρώσει τις εργασίες όρυξης της ερευνητικής γεώτρησης το συντομότερο (εντός του 2023). Η ανάπτυξη του κοιτάσματος τοποθετείται για το 2024 – 2025 ενώ η παραγωγή για το 2026.
Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη με μισθωτές την Total (40%) την ExxonMobil (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%). Πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά ταυτόχρονα και τη λιγότερο ώριμη όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι αυτό να συμβεί τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Θα ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές το 2024. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2025 – 2026 ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2029 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των καταναλώσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.