APRIL 4, 2022 BY M. K. BHADRAKUMAR
[Ο Μ.Κ. Μπαντρακουμάρ είναι Ινδός πρώην πρεσβευτής και διεθνούς φήμης και κύρους αναλυτής των διεθνών εξελίξεων. Τις θέσεις του επικαλούνται συχνά γεωπολιτικοί σχολιαστές του επιπέδου του Βρετανού Alistair Crooke.]
Mετάφραση: Μ. Στυλιανού
Μια αγανακτισμένη Μόσχα απαίτησε οργισμένα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα σχετικά με τους ισχυρισμούς για αγριότητες ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές γύρω από το Κίεβο τον τελευταίο μήνα. Εκ πρώτης όψεως, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδείς ειδήσεις, αλλά μπορεί να διαμορφώσει λανθασμένες επιδόσεις μέχρι να εκτεθεί ως παραπληροφόρηση.
Μια έκθεση του Tass αναφέρει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τη Μπούτσα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου, στις 30 Μαρτίου, ενώ «τα στοιχεία εγκλημάτων» προέκυψαν μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, μετά την άφιξη αξιωματικών της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην πόλη. Το υπουργείο τόνισε ότι στις 31 Μαρτίου, ο Δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φενδόρουκ επιβεβαίωσε σε βιντεοδιάσκεψη ότι δεν υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα στη Μπούτσα. Ωστόσο, δεν είπε λέξη για πολίτες που σκοτώθηκαν στο δρόμο με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους»
Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά από τα «τελευταία νέα», δυτικοί ηγέτες — αρχηγοί κρατών, υπουργοί Εξωτερικών, πρώην πολιτικοί — εμφανίστηκαν με δηλώσεις δεόντως έτοιμες και μόνο με βάση τα βίντεο, τα βίντεο διάρκειας δευτερολέπτων και ένα συμπλέκτη φωτογραφιών, έτοιμα να ρίξουν κατηγορίες. Δεν ζητήθηκε γνώμη από ειδικούς, δεν έγινε καμία ιατροδικαστική εργασία, δεν δόθηκε καμία ευκαιρία στον κατηγορούμενο να ακουστεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπασε την προεκλογική του εκστρατεία, όπου βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη Μαρίν ΛεΠέν για επανεκλογή στις εκλογές της επόμενης Κυριακής για να χαρακτηρίσει τις φερόμενες ρωσικές αγριότητες ως «έγκλημα πολέμου». Το ίδιο και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης μεγάλο πρόβλημα, καθώς η Γερμανία καταγράφει πληθωρισμό στο +7,3% τον Μάρτιο.
Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στους πολιορκημένους πολιτικούς που συλλαμβάνουν φόβητρα. Ευφυή μυαλά όπως του Μακρόν και του Σολτς πρέπει να συνειδητοποιούν μέχρι τώρα τις ελαττωματικές πολιτικές τους που οδηγούν άρρηκτα σε μια τέτοια στρατηγική ήττα στα χέρια της Ρωσίας. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί τέτοιοι θεατρινισμοί μόνο σε αυτό το σημείο;
Οι ψευδείς ειδήσεις εμφανίστηκαν ακόμα και όταν η Φάση 2 της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Περίπου 60-80.000 ουκρανικά στρατεύματα, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι καλύτερες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, έχουν περικυκλωθεί στο Ντονμπάς.
Η ρωσική προσποίηση απέδωσε καρπούς κατά την καθήλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κίεβο τον περασμένο μήνα. Μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια ξημέρωσε για τον ελιγμό του Κιέβου (και στους δυτικούς «συμβούλους» τους), η ζημιά είχε γίνει. Το τεράστιο μέγεθος της προκύπτουσας κατάστασης χρειάζεται κάποια εξήγηση.
Το καζάνι είναι αρκετά μεγάλο, σημειωμένο με μπλε και μαύρες ρίγες στο χάρτη στα ανώτερα σημεία της περιοχής Ντονμπάς προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο. Η τεράστια ρωσική στήλη που υποχώρησε από την περιοχή του Κιέβου πριν από μία εβδομάδα κάνει ελιγμούς σε ένα μεγάλο τόξο προς αυτό το καζάνι παρακάμπτοντας το Chernihiv στο βορρά και τις πόλεις Sumy και Kharkiv (κοντά στα ρωσικά σύνορα στα βορειοανατολικά).
Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι καλά οπλισμένες και έχουν οχυρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν είναι σε θέση να ξεφύγουν από τον εγκλωβισμό. Ούτε είναι εφικτό για το Κίεβο να στείλει ενισχύσεις καθώς η ύπαιθρος προς τα δυτικά αποτελείται από σε μεγάλο βαθμό από ανοικτές γεωργικές εκτάσεις (μέχρι τον ποταμό Dniepr). Οι Ρώσοι έχουν αεροπορική υπεροχή και είναι αδύνατο να κρυφτούν οι κινήσεις του εχθρού από τα την περιφερόμενη ματιά τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν εκτός λειτουργίας όλα τα κοντινά αεροδρόμια και κατέστρεψαν συστηματικά τα κοντινά αποθέματα ουκρανικού πετρελαίου κατά τη φάση 1 της επιχείρησης. Όπως έγραψα σε προηγούμενο ιστολόγιο, πριν από τρεις ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επέφεραν ένα καταστροφικό πλήγμα: «Συγκεκριμένα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Mirgorod στην κεντρική περιοχή Poltava, ένας στρατηγικά σημαντικός κόμβος, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και αρκετά ουκρανικά μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη που βρέθηκαν στους καμουφλαρισμένους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων του, καθώς και αποθήκες καυσίμων και αεροπορικών όπλων έχουν καταστραφεί.».
Ομοίως, το Χάρκιοβο έχει περικυκλωθεί και «σε μια επίθεση υψηλής ακρίβειας με τους επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους Iskander στο αρχηγείο άμυνας στην πόλη την Πέμπτη, «περισσότεροι από 100 εθνικιστές και μισθοφόροι από δυτικές χώρες» επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν».
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένεται να αγωνιστούν καλά αντί να παραδοθούν — αν και περικυκλωμένοι, χωρίς αεροπορική κάλυψη, και χωρίς να έχουν περιθώριο να εναλλάσσουν δυνάμεις ή αρκετά καύσιμα για να εμπλακούν σε πόλεμο ελιγμών και με τα πυρομαχικά να εξαντλούνται.
Σίγουρα, πλησιάζει μια μεγάλη μάχη, η πιο αποφασιστική σε ολόκληρη τη ρωσική ειδική επιχείρηση μέχρι στιγμής. Η παγίδα είναι ότι το καζάνι έχει επίσης άφθονους οικισμούς εθνικού ρωσικού πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων κατόχων διαβατηρίων) και η επίθεση θα είναι μια μακρά διαδικασία που θα εκτελεστεί υπομονετικά για να αποφευχθεί η απώλεια αμάχων ή η καταστροφή των πολιτικών υποδομών.
Δηλαδή, η φάση 2 μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε μέχρι ένα μήνα ή έτσι για να ολοκληρωθεί. Μην γελιέστε, οι Ρώσοι πρέπει να κερδίσουν εδώ (κάτι που θα κάνουν) καθώς θα σπάσουν επίσης την πλάτη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Παρά τη θολούρα του Ζελένσκι, το Κίεβο θα συνειδητοποιήσει το τεράστιο μέγεθος της ήττας και οι δυτικοί μέντορές του θα δουν τη γραφή και στον τοίχο.
Στη χειρότερη περίπτωση, το Κίεβο μπορεί ακόμη και να παίξει το τελευταίο του χαρτί — χημικά όπλα. Η Ρωσία έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τοποθεσίες όπου η Ουκρανία έχει κρατήσει αποθέματα χημικών όπλων. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι παρείχαν ως στρατιωτική βοήθεια ειδικό εργαλείο (μάσκες αερίων, προστατευτικό ρουχισμό κ.λπ.) για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων και έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για συλλογική προστασία.
Η αλαζονία με την οποία ο Μακρόν και ο Σολτς κατανάλωσαν τις ψευδείς ειδήσεις είναι προάγγελος μιας νέας φάσης στον πόλεμο της πληροφορίας. Συνοπτικά, υπάρχει μια νηφάλια αφύπνιση στο Παρίσι και το Βερολίνο ότι η ρωσική επιχείρηση εκπνέει επιτυγχάνοντας τους καθορισμένους στόχους.
«Απρίλιος», έγραψε ο TS Eliot στο αριστούργημά του Η Ερημιά, «είναι ο πιο σκληρός μήνας, εκτρέφοντας Πασχαλιές από τη νεκρή γη, αναμειγνύοντας μνήμη και επιθυμία, ανακατεύοντας θαμπά ρίζες με ανοιξιάτικη βροχή». Αλλά η σκοτεινή ειρωνεία της φετινής Απριλιάς θα είναι ότι η γονιμότητα και η ανανέωση εδώ θα είναι για την αναγέννηση της Ρωσίας σε έναν κόσμο τόσο της ιστορίας όσο και των μύθων που γεννιούνται από τα δυτικά μυαλά που τελούν σε καραντίνα.