Photo: defimedia.info |
Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι τράπεζες ζητούν τώρα από τους πελάτες να ανοίξουν λογαριασμούς στο εθνικό νόμισμα της Κίνας και αυτή η τάση παρατηρείται όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη από το 2019, η Μόσχα και το Πεκίνο υιοθέτησαν την απόφαση να εγκαταλείψουν σταδιακά το δολάριο στις συναλλαγές μεταξύ τους. Αλλά, εκείνη την εποχή, αυτές ήταν μόνο οι προθέσεις και το πρώτο βήμα: συνολικά, οι κινεζικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν μεγάλα αποθέματα αμερικανικών δολαρίων.
Τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έθεσε το θέμα της μετάβασης σε πληρωμές με τη Ρωσία σε ρούβλι ή γιουάν. Οι συζητήσεις για τη μεταφορά πληρωμών σε εθνικό νόμισμα ενεργειακών εμπορευμάτων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Το Πεκίνο πιέζει για μια παρόμοια στρατηγική στη Νοτιοανατολική Ασία και στις συναλλαγές του με τις αραβικές χώρες. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία είναι δυσαρεστημένη με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον και αποκαλεί το δολάριο μαύρη τρύπα. Ως αποτέλεσμα, το Ριάντ και το Πεκίνο θα μπορούσαν να αλλάξουν το νόμισμα πληρωμής του πετρελαίου από δολάρια σε γιουάν
Πριν από δέκα χρόνια, η Κίνα άρχισε να προωθεί τη χρήση του γιουάν διεθνώς και έχει σημειώσει περιορισμένη επιτυχία. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αλλάξουν την οικονομική τροχιά της Κίνας και πως το Πεκίνο μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να αρχίσει να επεκτείνει το γουάν.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το γιουάν είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, με τις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν αποθεματικά ισοδύναμα περίπου 319 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην παγκόσμια οικονομία, το ποσοστό αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο: το γιουάν αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2,5% των συνολικών αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών. Συγκριτικά, το δολάριο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των αποθεματικών και το ευρώ το 19%. Στις αρχές του έτους, το Bloomberg ανέφερε πως το κινεζικό νόμισμα έγινε το τέταρτο πιο δημοφιλές μέσο πληρωμής στον κόσμο.
Επί του παρόντος, το γιουάν χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα σε περίπου 75 χώρες. Το γιουάν θα μπορούσε να γίνει το νέο διεθνές νόμισμα επειδή η Κίνα έχει μια ισχυρή οικονομία και η χώρα παράγει τα πάντα, από απλά αγαθά μέχρι όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Στην πραγματικότητα, οι δυτικές πολιτικές είναι αυτές που οδήγησαν τη Ρωσία να επεκτείνει το εμπόριο με την Ανατολή. Για παράδειγμα, η Ινδία και η Ρωσία συζητούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού πληρωμής σε ρούβλια και ρουπίες.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το διμερές εμπόριο Ρωσίας-Κίνας θα αυξηθεί γρήγορα υπό τις παρούσες συνθήκες. Η Κίνα έχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε ρούβλια, με το ρωσικό νόμισμα να αντιπροσωπεύει το 13,8% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Επιπλέον, η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να ξεπερνά τα 148 δισ. δολάρια πέρυσι.
Ωστόσο, για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα - για παράδειγμα, την προμήθεια ανταλλακτικών για αεροσκάφη, το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα φέρεται να έχει συστήσει στις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε ρωσικά έργα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέψευσε την αναφορά.
Αν και οι ειδικοί λένε πως ο λόγος που το γιουάν είναι τόσο αντιδημοφιλές στο διεθνές εμπόριο είναι επειδή η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει θετική παγκόσμια εικόνα, αυτό αγνοεί το γεγονός ότι η πολυμερής προσέγγιση της Κίνας και η διαφοροποίηση των οικονομικών σχέσεων είναι ακόμη υπανάπτυκτες. Με αυτόν τον τρόπο, όσο η οικονομία της Κίνας δυναμώνει, η ρωσική οικονομία και το ρούβλι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πλήρεις επιπτώσεις της οικονομικής πολιορκίας της Δύσης, κάτι που ήταν απίθανο να αναμενόταν όταν επιβλήθηκαν με ενθουσιασμό οι κυρώσεις.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διατήρηση ενός φθηνού εθνικού νομίσματος ήταν επωφελής για το Πεκίνο χάρη στον μεγάλο όγκο εξαγωγών αγαθών που αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ρόλος του κινεζικού νομίσματος στο εξωτερικό εμπόριο με τη Ρωσία θα εξαρτηθεί από τη θέλησή της και κυρίως από την ικανότητα του Πεκίνου να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα από τη Δύση. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα φαίνεται να βρίσκονται στον σωστό και επιταχυνόμενο δρόμο προς την απο-δολαριοποίηση.