Henrix_photos / Pixabay |
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η κατάσταση για την Αμερική θα μπορούσε να ήταν πιο ευνοϊκή από ό,τι είναι τώρα, και τώρα οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι κάνουν για να διατηρηθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ο Μέτερ σημειώνει πως το πρώτο λάθος ήταν ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ουάσιγκτον δεν εξομάλυνσε τις σχέσεις με τη Μόσχα. Επιπλέον, αυτό συνέβη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το ήθελαν μέχρι να κατακτήσουν τη Ρωσία. Ο αναλυτής υπενθύμισε ότι ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί ήθελαν να διαμελίσουν τη Ρωσία, αλλά αυτό δε συνέβη λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου της τελευταίας - το όπλο θα μπορούσε να πέσει «σε λάθος χέρια».
«Η Ουάσιγκτον, πιθανώς για πάντα, έχασε την ευκαιρία να φέρει τη Ρωσία στις δυτικές πολιτικές, οικονομικές δομές και δομές ασφαλείας», εξήγησε.
Το επόμενο λάθος είναι πως οι ΗΠΑ μετέτρεψαν την Κίνα από περιφερειακή δύναμη σε παγκόσμιο βιομηχανικό και στρατιωτικό γίγαντα.
«Ένας γίγαντας που δεν μπορεί πραγματικά να σταματήσει με τίποτα άλλο εκτός από έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο», πρόσθεσε ο Μέτερ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δε θα συμβεί, αλλά τόνισε πως η Ουάσιγκτον δεν ξέρει πλέον τι να κάνει με το Πεκίνο.
Ένα άλλο λάθος βήμα είναι η αποχώρηση από την κυρίαρχη θέση στη Μέση Ανατολή. «Αντί για ελεγχόμενο χάος μετά την έναρξη της επιχείρηση» της Αραβικής Άνοιξης άνοιξαν ένα κουτί της Πανδώρας», έγραψε ο Μέτερ.
Εξήγησε ότι το πραγματικό πρόβλημα για την Αμερική δεν ήταν η ισλαμική τρομοκρατία, αλλά η εμφάνιση άλλων δυνάμεων στην περιοχή, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας.
Το τέταρτο λάθος είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που επέτρεψε στις ευρωπαϊκές χώρες να ξεφύγουν σταδιακά από το πλαίσιο των αμερικανικών συμφερόντων και να επιδείξουν ανεξαρτησία, χτίζοντας σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
Όλες αυτές οι λανθασμένες ενέργειες κλόνισαν την παγκόσμια τάξη και αποδυνάμωσαν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, και τώρα οι Αμερικανοί έχουν δύο επιλογές: είτε να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να συμφωνήσουν στη μετάβαση στην πολυπολικότητα, είτε να συμμετάσχουν στη μάχη για την επιστροφή της ηγεμονίας τους, αλλά αυτό ενέχει δυσκολίες.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι παλιοί γίγαντες έχουν αφυπνιστεί, όπως η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και κάποιοι άλλοι, όχι λιγότερο φιλόδοξοι: η Ινδία, η Τουρκία, ο αραβικός κόσμος», συνέχισε το άρθρο.
Οι ΗΠΑ επέλεξαν το δεύτερο μονοπάτι: να πολεμήσουν τη Ρωσία και την Κίνα και αποφάσισαν να ξεκινήσουν με τη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια το Πεκίνο, εξήγησε ο Μέτερ.
Παράλληλα, σημείωσε πως σε σχέση με την Κίνα, η Αμερική χρησιμοποιεί πιο ήπια ρητορική, ενώ δεν εγκαταλείπει τις απειλές για επιβολή κυρώσεων. Το Πεκίνο, με τη σειρά του, δεν εμπιστεύεται την Ουάσιγκτον και είναι απίθανο να συνάψει συμφωνία κατά της Μόσχας, ακόμη και αν τα κράτη κάνουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις - για την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ ή το ζήτημα των Ουιγούρων.
«Βοηθήστε μας τώρα να νικήσουμε τους φίλους σας (Ρώσους) για να μπορέσουμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στον αγώνα εναντίον σας», έγραψε ο Μέτερ σχολιάζοντας τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με τα λόγια του Κινέζου τηλεοπτικού παρουσιαστή Liu Jing.