Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα δυτικά Mainstream Media (MSM) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χλεύαζαν μέχρι τώρα αυτές τις ανησυχίες ως τις παρανοϊκές αυταπάτες ενός «τρελού», αλλά τώρα οι ίδιοι απέδειξαν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είχε δίκιο από τότε. Τόσο η Wall Street Journal (WSJ) όσο και οι New York Times (NYT) ανέφεραν ότι η τελευταία δόση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο περιλαμβάνει πληροφορίες για επίθεση σε στόχους στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία θεωρεί πως έχει επανενωθεί δημοκρατικά μαζί της το 2014, ενώ το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το θεωρούν ως μια λεγόμενη «παράνομη κατοχή».
Το ακριβές σενάριο για το οποίο προειδοποίησε ο Πρόεδρος Πούτιν – το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ Κίεβο να επιτεθεί στη ρωσική επανενωμένη Κριμαία και να διακινδυνεύσει έτσι ένα μεγαλύτερο πόλεμο – βρίσκεται τώρα στη διαδικασία εκτυλίξεως και μπορεί να είχε ήδη συμβεί αφού το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για την πυρκαγιά στο καταδρομικό πυραύλων Moskva στη Σεβαστούπολη που η Μόσχα λέει ότι στην πραγματικότητα προκλήθηκε από τυχαία έκρηξη πυρομαχικών.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Κίεβο απέκτησε θάρρος από την τελευταία δόση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για να εισαγάγει τουλάχιστον ένα αφήγημα πληροφοριακού πολέμου που υποστηρίζει ότι το περιστατικό με πυραύλους στο Moskva προκλήθηκε από έναν από τους δικούς του πυραύλους κατά πλοίων. Ότι – εάν η αφήγησή τους είναι σωστή, η οποία μένει να καθοριστεί – μπορεί να είχαν χτυπήσει τον στόχο τους λόγω αυτών των νέων πληροφοριών των ΗΠΑ που φέρεται να τους υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν. Αυτή η εξέλιξη αντιπροσωπεύει τον μετασχηματισμό της Ουκρανικής σύγκρουσης από έναν πόλεμο αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τη Ρωσία σε έναν πόλεμο με αντιπροσώπους των ΗΠΑ στη Ρωσία, καθώς η Κριμαία θεωρείται επίσημα από τη Μόσχα και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χερσονήσου ως αναπόσπαστο μέρος της ομοσπονδίας. Υποσχόμενοι τουλάχιστον ότι θα παράσχουν στο Κίεβο πληροφορίες για επίθεση σε στόχους εκεί, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως εκ τούτου τους εταίρους τους ως αντιπρόσωπο για να επιτεθούν στην ίδια τη Ρωσία.
Σε κάτι που πιθανώς δεν ήταν σύμπτωση, επτά Ρώσοι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με ελικόπτερο από την Ουκρανία την Πέμπτη. Θα μπορούσε κάλλιστα κερδοσκοπικά να ισχύει ότι όχι μόνο οι ΗΠΑ παρείχαν στο Κίεβο πληροφορίες για επιθέσεις σε στόχους στην Κριμαία, αλλά και εντός των καθολικά αδιαμφισβήτητων ευρωπαϊκών συνόρων της Ρωσίας πριν από το 2014 (υπενθυμίζοντας ότι το Τόκιο εξακολουθεί να αμφισβητεί τη διοίκηση της Μόσχας στις νότιες Κουρίλες, παρά το γεγονός πως το Κρεμλίνο θεωρεί ότι αυτό δεν είναι θέμα). Αυτή η στρατιωτική-στρατηγική ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνη, διότι θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία να απαντήσει σε αυτές τις απειλές που προέρχονται από την Ουκρανία για την ασφάλειά της με πολύ πιο δυναμικό τρόπο από πριν, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει την καταστροφή της υποδομής αυτής της χώρας εάν το Κίεβο δεν σταματήσει αμέσως να επιτίθεται σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος για λογαριασμό των ΝΑΤΟϊκών προστάτων του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο ουκρανικός πόλεμος αντιπροσώπων είναι επομένως πολύ πιο επικίνδυνος από ό,τι ακόμη και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν της δεκαετίας του 1980. Ο δεύτερος που αναφέρθηκε ήταν επίσης ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ με την τότε Σοβιετική Ένωση, αλλά η Ουάσιγκτον δε μοιράστηκε πληροφορίες με τους Μουτζαχεντίν συμμάχους της εκείνη την εποχή για να επιτεθεί σε στόχους εντός αυτής της ίδιας της γειτονικής χώρας, όπως φέρεται να έκανε μόλις με το Κίεβο ενάντια στο διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης, τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία μεταξύ των παρατηρητών πως οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (RAF) θα υπερασπιστούν αποφασιστικά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους και θα προστατεύσουν τους αμάχους που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά αυτό που κανείς δε γνωρίζει είναι το βαθμό στον οποίο θα εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία προς αυτόν τον σκοπό.