Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τα περισσότερα ελληνικά νησιά είναι οι εκκλησίες. Μικρές ή μεγάλες, αλλά και τα μοναστήρια που θα συναντήσει κανείς εκεί. Μπορεί να είναι στο κέντρο κάποιας πλατείας, πλάι στο κύμα ή ακόμη και σφηνωμένα σε κάποιο βράχο. Μάλιστα, κάποια νησιά, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι γνωστά για τον θρησκευτικό τους τουρισμό.
Από: news.gr
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάτμος αλλά και η Τήνος. Υπάρχει και ένα νησί που χαρακτηρίζεται ως ο Μυστράς της Ελλάδας με τις 365 εκκλησίες. Ο λόγος για την Αίγινα και την Παλαιοχώρα. Ένα από τα πλέον αγαπημένα νησιά για μονοήμερες εκδρομές ή αποδράσεις του σαββατοκύριακου που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.
Η Αίγινα είναι ένα πανέμορφο νησί με γραφικές γωνιές, καθαρές παραλίες και αρκετά αξιοθέατα για να δει κανείς. Μια μονοήμερη εκδρομή ή ακόμη περισσότερο διάστημα, θα σας πείσει. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει και μια ιδιαίτερη καστροπολιτεία που την αποκαλούν και Μυστρά χάρη στο γεγονός ότι είναι στα πρότυπα του Μυστρά της Λακωνίας που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει εάν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε. Η Παλαιοχώρα ή και Παλιαχώρα όπως την αποκαλούν θεωρείται ο Μυστράς του Σαρωνικού που εδώ και 200 χρόνια οι κάτοικοι του τον εγκατέλειψαν για να κατεβούν και πάλι στο λιμάνι, ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από τις επιδρομές των πειρατών. Από τότε «Ο Μυστράς της Αίγινας», στέκει έρημος να καμαρώνει για την μοναδική ομορφιά του που σε συνεπαίρνει.
Ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στα πέτρινα μονοπάτια της καστροπολιτείας και θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις Μεσαιωνικές εκκλησίες της.
Σύμφωνα με την παράδοση οι εκκλησίες της Παλιαχώρας ήταν 365 δηλαδή όσες και οι μέρες του χρόνου. Ωστόσο, ιστορικές μελέτες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν γύρω στις 50. Σήμερα αν βρεθείς εκεί, μπορείς να επισκεφθείς τις 33 που αντέχουν ακόμα στο χρόνο.Υπάρχουν ναοί που χρονολογούνται από τις αρχές του 12ου έως και τον 18ο αιώνα μ.Χ., όπως αναφέρει το exploringgreece.