reuters.com |
Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Στην πρόσφατη ιστορία των συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ, υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός περιστατικών εκτροπής πολεμικού υλικού, με τα αμερικανικά όπλα να πέφτουν σε «λάθος χέρια». Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα όπλα που αποστέλλονται επίσημα από τις ΗΠΑ εκτρέπονται κατά κάποιο τρόπο όταν φθάνουν στη χώρα προορισμού, εμπίπτοντας στον τομέα των λαθρεμπόρων που τα πωλούν στη διεθνή μαύρη αγορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές, οι παραστρατιωτικές ομάδες και οι έμποροι ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο επωφελούνται από αυτό, αγοράζοντας τέτοια όπλα παράνομα.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν εμπειρία με όπλα που εκτρέπονται από το πεδίο της μάχης σε σχεδόν κάθε πρόσφατο πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί η χώρα, κυρίως στο Αφγανιστάν και τη Συρία, οι οποίες υποτίθεται πως είναι οι χώρες προέλευσης πολλών από τα όπλα που χρησιμοποιούνται τώρα από τρομοκράτες σε όλη τη χώρα. Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή - καθώς και σε άλλες ηπείρους, λαμβάνοντας υπόψη την εισροή τέτοιων οργανώσεων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις συγκρούσεις υπήρχε άμεση συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες διατηρούσαν στρατιωτικό προσωπικό στις χώρες που παραλάμβαναν τα όπλα, κάτι που δε συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος φόβος πως τα όπλα που αποστέλλονται στο Κίεβο θα εκτραπούν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα που να επιβλέπουν την κατεύθυνση του υλικού στο ουκρανικό έδαφος.
Υπό αυτή την έννοια, ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Daniel Lazare πιστεύει πως μια τέτοια απόκλιση σίγουρα θα συμβεί, τονίζοντας επίσης το ζήτημα της διαφθοράς της Ουκρανίας, που αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη: «Τεράστιες ποσότητες δυτικών όπλων εισέρχονται στη χώρα, αλλά στη συνέχεια χάνομαι στην ομίχλη του πολέμου (...) Μεγάλο μέρος της βοήθειας θα βρει πιθανώς το δρόμο του προς τις δυνάμεις του πεδίου της μάχης. Αλλά επειδή το Κίεβο είναι μακράν η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη, είναι ένα λυπηρό στοίχημα ότι ένα μέρος θα καταλήξει σε χέρια τρίτων που εμπλέκονται στο παράνομο διεθνές εμπόριο όπλων. Μόλις σταματήσουν οι μάχες, μπορούμε να περιμένουμε πολλά από όσα έχουν απομείνει να βρουν το δρόμο τους στη μαύρη αγορά».
Ο παράγοντας της διαφθοράς είναι πραγματικά σημαντικός να αναλυθεί. Η Ουκρανία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές μαύρων όπλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εν ολίγοις, τα δίκτυα διακίνησης λειτουργούν ελεύθερα στη χώρα, χωρίς κανένα κρατικό συμφέρον για τη σύλληψη και τη δίωξη τέτοιων εγκληματιών, κάτι που είναι σίγουρα συνέπεια της εκτεταμένης διαφθοράς των ουκρανικών δημοσίων παραγόντων. Αστυνομικοί, πολιτικοί, δικαστές και άλλοι πράκτορες που θα πρέπει να τηρούν το νόμο όχι μόνο αποτυγχάνουν να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο όπλων, αλλά σίγουρα επωφελούνται και οικονομικά από τη λειτουργία του οργανωμένου εγκλήματος λόγω των διεφθαρμένων σχεδίων τους.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι καταστροφικό. Ο χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ Δείκτης Παγκόσμιου Οργανωμένου Εγκλήματος 2021 υποδεικνύει μια εκθετική αύξηση του παράνομου εμπορίου όπλων στην Ουκρανία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς, κυρίως στις πόλεις που επλήγησαν από τις εχθροπραξίες. Στο ίδιο πνεύμα, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί ερευνητές που συνδέονται με το Small Arms Survey, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα τη Γενεύη, επισημαίνουν πως μεταξύ 2013 και 2015, περισσότερα από 300.000 όπλα «εξαφανίστηκαν» από την Ουκρανία, εκ των οποίων μόνο το 13% ανακτήθηκε αργότερα, όντας τα υπόλοιπα χαμένα εν μέσω διεθνών δικτύων λαθρεμπορίου.
Τα συγκεκριμένα παραδείγματα διαφθοράς καταδεικνύουν επίσης τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Το 2019, άγνωστοι Ουκρανοί στρατιώτες συνελήφθησαν να προσπαθούν να πουλήσουν ένα πακέτο με 40 χειροβομβίδες RGD-5, 15 ρουκέτες RPG-22 και 2.454 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με έκθεση δημοσιογράφων του Responsible Statecraft. Το επόμενο έτος, 2020, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν δεδομένα που επιβεβαίωσαν την εκτροπή δεκάδων χειροβομβίδων και αντιαρματικών ναρκών από μια στρατιωτική βάση στην Οδησσό που δεν ανακτήθηκαν ποτέ.
Είναι απαραίτητο οι αμερικανικές αρχές πριν στείλουν όπλα στην Ουκρανία να αναρωτηθούν σχετικά με την ικανότητά τους να επιβλέπουν τι θα γίνει με τέτοιο εξοπλισμό. Εάν οι Ουκρανοί πράκτορες έχουν επανειλημμένα εκτρέψει όπλα από το δικό τους κράτος από το 2013, αναμένεται να κάνουν το ίδιο με αυτό που λαμβάνουν τώρα από τις ΗΠΑ. Και σίγουρα το σενάριο που θα προέκυπτε από την εκτροπή πακέτων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λαθρέμπορους όπλων θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια ασφάλεια.
Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι ο άμεσος τερματισμός της αποστολής όπλων στο Κίεβο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και ολόκληρη η διεθνής κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί για να το πετύχει αυτό.