Από: Το Ποντίκι - Χρήστος Μανωλάς
Ο τέως ήρθε στην επικαιρότητα εξ αντανακλάσεως, επειδή ο πρωθυπουργός συνάντησε τον πρίγκιπα Κάρολο, που τυγχάνει συγγενής και κουμπάρος του τέως βασιλιά, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον του κτήματος στο Τατόι.
Στη χώρα της υπερβολής όμως ακόμα και το τίποτε αποκτά δημοσιότητα. Νεκρή εδώ και μισόν αιώνα, η ελληνική μοναρχία «βρικολακιάζει» από καιρό σε καιρό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ετών ουκ ολίγες φορές οι Γλύξμπουργκ έγιναν πρωτοσέλιδο, ξύπνησαν πάθη, πολιτικές κόντρες και προκάλεσαν φασαρία χωρίς κανέναν λόγο.
Με το δημοψήφισμα του 1974 οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Μετά το δημοψήφισμα ο Κωνσταντίνος παρέμεινε στο εξωτερικό αποφεύγοντας να επιστρέψει στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1981 για να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία στην κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης.
Ωστόσο η επίσκεψη είχε διάρκεια λίγες ώρες και ο Τύπος της εποχής δεν την ανέφερε καν.
Βγήκε το τζίνι
Είναι γεγονός ότι μέχρι το 1988 ούτε φωτογραφία του Κωνσταντίνου δεν είχε δημοσιευθεί.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1988, όμως, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, χαρακτήρισε άδικο (unfair) το δημοψήφισμα του 1974 για το πολιτειακό ζήτημα. Αυτό ήταν. Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι. Αντιδράσεις, συζητήσεις, ανακοινώσεις. Ακόμα και φιλικές μπρος τη Ν.Δ. εφημερίδες είχαν αντιδράσει και ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Θέμα με τον Τέως».
Από τότε – και κυρίως με τη βοήθεια της ιδιωτικής τηλεόρασης – οι Γλύξμπουργκ έμπαιναν όλο και συχνότερα στα σαλόνια μας. Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι δικαιολογούσε η ιδιότητά τους ως τέως αλλά και σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί σε άλλες χώρες. Στις 29 Μαρτίου 1991, για παράδειγμα, ο «Ελεύθερος Τύπος» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Αλεξία (σ.σ.: κόρη του τέως) στο σπίτι του Ανδρέα – Μυστικές επαφές Παπανδρέου – Κωνσταντίνου».
Ένα χρόνο αργότερα, το 1992 ο Κωνσταντίνος σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – και όχι με αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου – διά της οποίας εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να εξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα.
Το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς του ίδιου έτους μεταφέρθηκε με κοντέινερ όλη η κινητή περιουσία που βρισκόταν στα παλαιά ανάκτορα Τατοΐου προκαλώντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Oι εφημερδίες της εποχης έκαναν λόγο για το «Ριφιφί του Αιώνα». Μάλιστα κατεγράφη πως εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής, θρησκευτικές εικόνες, κοσμήματα.
Το 1993 ο Γλύξμπουργκ έκανε μια πρώτη μεγάλη επίσκεψη στην Ελλάδα – με τις κάμερες των ιδιωτικών καναλιών να τον ακολουθούν κατά πόδας –, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιμέτωπη με τις όλο και ισχυρότερες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, του ζήτησε να αποχωρήσει.
Το 1994 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε στο μεταξύ επανέλθει στην εξουσία, ακύρωσε τη συμφωνία του 1992 και αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ιδιοκτησία του στην Ελλάδα και την ελληνική ιθαγένεια.
Οι νοσταλγοί
Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς είχε δημιουργηθεί πάλι μείζον θέμα. Στο Λονδίνο θα γίνονταν οι γάμοι του Παύλου, πρωτότοκου γιου του τέως, με τη Μαρί Σαντάλ. Αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. εκδήλωσαν την επιθυμία να παρευρεθούν στο ευτυχές γεγονός προκαλώντας αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο «Ελεύθερος Τύπος» της εποχής διενήργησε και γκάλοπ με την ερώτηση «να πάνε οι βουλευτές στον γάμο;».
Την ίδια χρονιά στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο δίνουν συνέντευξη ο Κωνσταντίνος και η Άννα – Μαρία – η οποία δάκρυσε κιόλας επειδή ζούσε… μακριά από την Ελλάδα – προκαλώντας συγκίνηση σε ορισμένους βουλευτές της Ν.Δ., που έλεγαν τότε ότι «όταν δάκρυσε η βασίλισσα, δάκρυσε όλη η Ελλάδα»!
Της συνέντευξης Κωνσταντίνου προηγήθηκε συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Mega, η οποία είχε αποκαλύψει τη σχέση τους στα νιάτα τους λέγοντας ότι «εάν είχε παντρευτεί εμένα, δεν θα έχανε ποτέ το στέμμα».
Περιουσία και Τατόι
Στις 21 Οκτωβρίου 1994 ο τέως κατέθεσε, μαζί με άλλα οκτώ μέλη της βασιλικής οικογένειας, προσφυγή κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο ισχυριζόμενος ότι ο νόμος 2215/1994 παραβίαζε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Με την προσφυγή η βασιλική οικογένεια υποστήριζε ότι με τη δήμευση της περιουσίας τους (κτήμα Τατόι, Mon Repos στην Κέρκυρα, κτήμα Πολυδενδρίου) χωρίς την καταβολή αποζημίωσης παραβιάστηκαν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους.
Τον Νοέμβριο του 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα, ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατ. ευρώ, τα οποία τελικά ο τέως έλαβε ως αποζημίωση από τη ΔΟΥ Αχαρνών τον Μάρτιο του 2003. Το ελληνικό κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό από τον προϋπολογισμό… «φυσικών καταστροφών».
Ο Κωνσταντίνος, στη συνέχεια, ανήγγειλε τη δημιουργία του Ιδρύματος «Άννα – Μαρία» ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. ήταν και η ηθοποιός Ειρήνη Παππά. Μέχρι και σήμερα όμως οι δραστηριότητες του ιδρύματος… αγνοούνται.
Το 2007 η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσιεύει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research. Το 11,6% δήλωσε υπέρ της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας. Στο μεταξύ από το 2003 ο τέως περνάει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, στο Πόρτο Χέλι, όπου έχει αγοράσει από το 2014 κατοικία η οποία πουλήθηκε πρόσφατα. Δίνει συνεντεύξεις, παντρεύει τα παιδιά του, ποζάρει χαμογελαστός, ωστόσο τα πάθη έχουν πια καταλαγιάσει. Ουδείς ασχολείται σοβαρά.
Το 2015 εκδόθηκε – πάλι από την εφημερίδα «Το Βήμα» – η τρίτομη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Χωρίς Τίτλο».
Την ίδια χρονιά ο τέως δεν δίστασε να εκθειάσει τον νεοεκλεγέντα τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αργότερα θα συναντηθεί και φωτογραφηθεί, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε εκδήλωση για την ιστιοπλοΐα.
Αρκετά χρόνια πριν είχε ζητήσει – κρυφά – από έναν άλλο Πρόεδρο, τον Κωστή Στεφανόπουλο, να του επιτρέψει να κάνει μια… βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο, για να δει άλλη μια φορά το… σπίτι του, όπως είχε πει.
Η βίλα του στο Πόρτο Χέλι πάντως πουλήθηκε πρόσφατα σε Βούλγαρο επιχειρηματία, σύμφωνα με αποκάλυψη των Παραπολιτικών. Ο τέως βασιλιάς και η Άννα – Μαρία μετακομίζουν στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε ο πρώτος το τελευταίο διάστημα – 82 ετών γαρ.