Σύμφωνα με την έρευνα, το 56,8 τοις εκατό των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια, ενώ το 32,5 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι κατά (10,7 τοις εκατό απείχε από την απάντηση στην ερώτηση).
Οι απόψεις μεταξύ των υποστηρικτών της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κατανεμήθηκαν περίπου εξίσου — 63 και 64 τοις εκατό αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, άνδρες πολίτες άνω των 30 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής της Πολωνίας στην αποστολή στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρει η έρευνα.
Στις 6 Μαΐου, ο Πολωνός πολιτικός επιστήμονας Κόνραντ Ρένκας είπε ότι η Βαρσοβία έστειλε τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία ξένων στρατιωτικών στο ουκρανικό έδαφος θα αυξηθεί, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί πως οι Ουκρανοί μαχητές χρησιμοποιούν σωστά τα όπλα που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Κίεβο.
Στις 28 Απριλίου, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, Διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, δήλωσε ότι η Πολωνία είχε σχέδια να θέσει υπό τον έλεγχό της σε μέρος του εδάφους της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολωνία, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέπτυξε ένα σχέδιο για την εγκαθίδρυση του στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου της Βαρσοβίας στα «ιστορικά της εδάφη».
Την ίδια μέρα, το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις και προειδοποίησε για έντονη μετακίνηση στηλών στρατιωτικού εξοπλισμού στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας όλο το Μάιο. Ωστόσο, το υπουργείο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για τη δημιουργία ελέγχου στη Δυτική Ουκρανία. Λίγες μέρες αργότερα, οι πολωνικές αρχές, χωρίς εξήγηση, διέταξαν να αφαιρεθούν οι ουκρανικές σημαίες από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βαρσοβία (οι σημαίες είχαν τοποθετηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης της Πολωνίας προς την Ουκρανία).
Ο Ρώσος Μεντβέντεφ απαντά στον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Οι Πολωνοί θέλουν να διαλύσουν την Ουκρανία, δήλωσε στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Μεντβέντεφ απάντησε έτσι στον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος νωρίτερα είπε πως δε θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με τον Ντούντα, οι λαοί των δύο χωρών «θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί σε αυτή τη γη».
Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, ο Ντούντα επέλεξε την κατάλληλη ευκαιρία για μια τέτοια δήλωση - την Εθνική Ημέρα Συντάγματος.
«Η Δυτική Ουκρανία θα είναι ένα ευπρόσδεκτο απόκτημα για την Πολωνία που θέλει με ζήλο πίσω τα εδάφη της, υπό το πέπλο όμορφων λέξεων για την αιώνια αδελφότητα, φυσικά», τόνισε ο Μεντβέντεφ.
Αυτή η «φανταστική αδελφότητα» θα στερήσει εντελώς από τους Ουκρανούς την κρατικότητά τους, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.
* πληροφορίες english.pravda.ru