forcal35 / pixabay |
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να ακολουθήσουν μια στρατηγική "δημοκρατίας ενάντια σε απολυταρχίες" αντί να εμπλακούν σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και να προσαρμοστούν στις αλλαγές της παγκόσμιας παγκόσμιας τάξης», σημειώνει η δημοσίευση.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές της εφημερίδας, η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, δε θα μπορέσει ποτέ να αποδεχτεί κάτι «που δε μοιάζει με τον εαυτό της». Γι' αυτό δημιούργησε την «εχθρική» εικόνα της ΕΣΣΔ και μετά τη Ρωσία, ακολουθώντας μια πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον, όπως λέει το άρθρο, δεν επωφελήθηκε καθόλου από τις μεταρρυθμίσεις της ρωσικής ηγεσίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι οποίες ανέβασαν σημαντικά την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. Εξαιτίας αυτού, η ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας άρχισε να αποδυναμώνεται γρήγορα και η παγκόσμια επιρροή του μπλοκ έχει μειωθεί σημαντικά, εξήγησαν οι συγγραφείς.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι, βιώνοντας μια συνεχή ανάγκη για «φανταστικούς εχθρούς», η Δύση αποφάσισε ότι η Ρωσία, με την πολυεθνική της ενότητα, την τεράστια επικράτειά της και την ορθόδοξη πίστη, δεν μπορούσε να αφομοιωθεί με κανέναν τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν κατάλληλη για το ρόλο της ως εχθρού, που άρχισε να λείπει τόσο πολύ.
Οι παρατηρητές πιστεύουν πως πίσω από αυτό κρύβεται μια βαθιά κρίση του δυτικού πολιτισμού. "Ένας πολιτισμός που χρειάζεται εξωτερικούς εχθρούς για να διατηρήσει την ύπαρξή του θα παρακμάσει τελικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν πάντα να πολεμήσουν, αναπόφευκτα θα χαθούν ως κράτος. Αυτή η ιδέα επιβεβαιώνεται απόλυτα από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία", αναφέρει η δημοσίευση.