picjumbo_com / pixabay |
Το υπουργείο είπε ότι η δραστική κίνηση ήταν απαραίτητη λόγω «μιας ξαφνικής εκτίναξης των παγκόσμιων τιμών του σιταριού που προέκυψε από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επισιτιστική ασφάλεια της Ινδίας, των γειτονικών και άλλων ευάλωτων χωρών».
Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει φέρει τον κόσμο στο χείλος μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης, καθώς οι δύο χώρες είναι κύριοι προμηθευτές στη διεθνή αγορά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι οδεύουν προς την πείνα.
Υπήρχαν ελπίδες ότι η Ινδία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των παγκόσμιων ελλείψεων, καθώς η χώρα προέβλεπε συγκομιδή ρεκόρ 111,3 εκατομμυρίων τόνων (mt) το 2021-22, με 10 έως 15 εκατομμύρια τόνους να προορίζονται για εξαγωγές . Τον Απρίλιο, η χώρα ανακοίνωσε ότι οι σιταποθήκες της ήταν γεμάτες και ότι ήταν έτοιμη να «ταΐσει τον κόσμο».
Ωστόσο, ένας ξαφνικός καύσωνας την άνοιξη έβαλε αυτά τα σχέδια σε αναμονή, με τις υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση των σιτηρών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οδήγησε τους Ινδούς αγρότες να μαζέψουν 15% έως 20% λιγότερα σιτηρά σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ινδική κυβέρνηση είχε τώρα αναθεωρήσει την εκτίμησή της για την παραγωγή σιταριού στα 95 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδό της από το 2015-16.