από: defence-point.gr - Κωνσταντίνος Χολέβας
Είμαστε ένα έθνος, του οποίου η ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία. Είμαστε ένας λαός, ο οποίος κατά 78% πιστεύει στον Θεό, όπως καταγράφεται σε πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού ερευνών ΔΙΑΝΕΟΣIS. Είμαστε μία χώρα, η οποία απελευθερώθηκε το 1821 από ανθρώπους που αγωνίσθηκαν “πρώτα υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ πατρίδος”, όπως είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Είμαστε ένα κράτος, το οποίο θεμελίωσε εκ του μηδενός ο πρώτος Κυβερνήτης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος ήταν ευλαβής Ορθόδοξος Χριστιανός και είχε πάντα δίπλα του την εικόνα της Παναγίας.
Διδάσκουμε στα παιδιά μας το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Καλό είναι να θυμηθούμε ότι στο πολίτευμα αυτό, το οποίο εκτιμάται παγκοσμίως και από σύγχρονους επιστήμονες, οι Εννέα Άρχοντες έπαιρναν την έγκριση της Βουλής και του Δικαστηρίου αφού αποδείκνυαν τον σεβασμό τους στην πατροπαράδοτη θρησκεία. Όπως γράφει ο Αριστοτέλης, στο έργο του “Αθηναίων Πολιτεία”, τους ρωτούσαν αν συμμετέχουν στη λατρεία των πατρώων θεών των Αθηνών και τους καλούσαν να φέρουν μάρτυρες που θα επιβεβαιώσουν την ευλάβεια του υποψηφίου. Ο κλασικός πολιτισμός οικοδομήθηκε από πολιτικούς άρχοντες, οι οποίοι ήσαν θρησκεύοντες, με τα δεδομένα της εποχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίσθηκε στην αρχική ιδέα ορισμένων οραματιστών, οι οποίοι ήσαν πιστοί Ρωμαιοκαθολικοί. Ο Σουμάν, ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκάσπερι, που ίδρυσαν την τότε ΕΟΚ, δήλωναν δημοσίως τα χριστιανικά πιστεύω τους.Τα δέκα αστέρια της σημαίας της Ευρ. Ένωσης συμβολίζουν το στεφάνι της Παναγίας, όπως αυτό απεικονίζεται σε αγάλματα Ρωμαιοκαθολικών Ναών. Ας μην ξεχνούμε τα τρία θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τα καθόρισαν ο Άγγλος Νομπελίστας Τόμας Έλλιοτ και ο Γάλλος ποιητής Πωλ Βαλερύ: Αρχαία ελληνική σκέψη, Ρωμαϊκό Δίκαιο και Χριστιανικές αξίες.
Ο ήρωας της γαλλικής αντίστασης κατά των Ναζί και μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας Στρατηγός Ντε Γκωλλ ήταν συνειδητός Χριστιανός και το δήλωνε. Ο Σοσιαλιστής πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζάκ Ντελόρ δεν έκρυψε ποτέ τη Χριστιανική πίστη του.
Την τηλεοπτική σειρά για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές. Αυτό το στοιχείο εκφράζει την ανάγκη του Έλληνα να κρατηθεί από τις ρίζες του. Δεν είναι μόνο το Ορθόδοξο βίωμα του Αγίου, αλλά είναι και η αναφορά στη Μικρά Ασία και στον ξεριζωμό του 1922-1924, που συγκινεί τους τηλεθεατές. Μετά από μία οικονομική και μία υγειονομική κρίση ο λαός μας αναζητεί ελπίδα για να ξεπεράσει τα καθημερινά άγχη. Την ελπίδα αυτή και τώρα και παλαιότερα την βρίσκει στην Ορθόδοξη Πίστη και στη διαχρονική Ιστορία μας.
Είναι δικαίωμα ενός δημοσίου προσώπου να είναι άθεος. Πρέπει, όμως, να γίνεται εξ ίσου σεβαστή και η δήλωση ενός πολιτικού ότι σέβεται τις ελληνορθόδοξες ρίζες του Γένους μας.