Ο Da Silva, ευρέως γνωστός ως «Lula» δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί για το εμπόριο της Λατινικής Αμερικής, αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιεί δολάρια ΗΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα εξακολουθούσαν να διατηρούν το κυρίαρχο εγχώριο νόμισμά τους. Δήλωσε ότι το νόμισμα θα ονομαζόταν Sur, που σημαίνει «Νότος» στα ισπανικά, και πως ο στόχος του νομίσματος θα ήταν να εμβαθύνει την ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής και να ενισχύσει την οικονομική κυριαρχία της περιοχής, αποδυναμώνοντας την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπό την τρέχουσα κυβέρνηση της Βραζιλίας, με επικεφαλής τον ακροδεξιό ηγέτη Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής έχει υποταχθεί στην Ουάσιγκτον, αν και υπάρχουν ενδείξεις άγχους και στις σχέσεις της Βραζιλίας. Ο Μπολσονάρο συμφώνησε σε μια εμπορική συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τον Φεβρουάριο, λίγες εβδομάδες πριν από την έκρηξη της ουκρανικής σύγκρουσης.
Εάν επιστρέψει στην προεδρία, ο Λούλα δεσμεύτηκε ότι η Βραζιλία «θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική» και υποσχέθηκε επίσης να αναβιώσει το σύστημα BRICS, ενσωματώνοντας τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική σε μια ανεξάρτητη οικονομική αρχιτεκτονική για να αμφισβητήσει τη δυτική χρηματοπιστωτική ηγεμονία. Οι BRICS έχουν επίσης συζητήσει την ανάπτυξη ενός πολυμερούς πορτοφολιού και νομίσματος BRICS Pay.
Το 2020, ο Λούλα δημοσίευσε μια πρόσκληση «Για έναν πολυπολικό κόσμο». Εξήγησε ότι στόχος του είναι «η δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου, απαλλαγμένου από μονομερή ηγεμονία και από την στείρα διπολική αντιπαράθεση», που «θα επέτρεπε μια αληθινή επανίδρυση της πολυμερούς τάξης, βασισμένης στις αρχές της πραγματικής πολυμέρειας, στην οποία η διεθνής συνεργασία μπορεί να πραγματικά ακμάζει».
Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται ή διαπραγματεύεται ένα πανλατινικό αμερικανικό νόμισμα. Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανέπτυξε ένα διεθνές νόμισμα ως μέρος της Μπολιβαριανής Συμμαχίας (ALBA), ενός οικονομικού συνασπισμού αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Αυτό το νόμισμα ονομαζόταν Sucre και υιοθετήθηκε το 2009 από τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, την Κούβα, τη Βολιβία και τον Ισημερινό. Στο αποκορύφωμά του το 2012, το Sucre χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε διμερές ετήσιο εμπόριο στην περιοχή. Ωστόσο, το Sucre έπεσε εκτός χρήσης το 2016, μετά τον θάνατο του Τσάβες το 2013, τη μαζική πτώση των τιμών των εμπορευμάτων το 2014, την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στη Βενεζουέλα το 2015 και τις βίαιες απόπειρες πραξικοπήματος κατά του διαδόχου του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο.
Η παγκόσμια κριτική για το τρέχον νομισματικό σύστημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας με πολλές σημαντικές οικονομίες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές σχετικά με τη χρήση των συστημάτων που αρχικά σχεδιάζονταν να είναι παγκόσμια εμπορικά συστήματα που τώρα χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβάλουν τη θέλησή τους σύμφωνα με τη δική της εξωτερική πολιτική αντί να συμμορφώνεται με τους παγκόσμιους θεσμούς και τις ανάγκες άλλων εθνών. Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες πως το δολάριο ΗΠΑ παρέκκλινε από τη χρήση του ως επιδιωκόμενου παγκόσμιου νομίσματος σε αυτό ενός εμπορικού όπλου των ΗΠΑ ενώ και το παγκόσμιο τραπεζικό δίκτυο SWIFT χρησιμοποιείται επίσης από τις ΗΠΑ για να αποκόψουν τις χώρες που την αμφισβητούν.
* πληροφορίες silkroadbriefing.com