Οι διάδρομοι για τα πολιτικά σκάφη που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά λιμάνια διασφαλίζονται από το ρωσικό ναυτικό σε καθημερινή βάση από τις 8:00 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ. Την ίδια στιγμή, η AFU (Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) δεν παρείχε ασφάλεια για πολιτικά πλοία, επομένως εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εισόδου στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, δεν έχουν εξουδετερωθεί όλες οι νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα και ορισμένες εξακολουθούν να παρασύρονται στα νερά.
Στις 25 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατάφερε να ανοίξει τον πρώτο ανθρωπιστικό διάδρομο για ξένα πλοία από τη Μαριούπολη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αφαιρέσει όλες τις νάρκες στα ύδατα της Μαριούπολης. Ο δρόμος προς τη Μαύρη Θάλασσα ήταν εξασφαλισμένος. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος έχει μήκος 115 μίλια και πλάτος 2 μίλια. Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία αποκαθιστά τις λιμενικές υποδομές.
Στην Αζοφική Θάλασσα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επιθεωρήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα υδάτινης έκτασης, 18 θέσεις ελλιμενισμού και 32 πλοία. Στο λιμάνι της Μαριούπολης εξετάστηκαν 134 κτίρια για όπλα και βρέθηκαν πάνω από 12 χιλιάδες εκρηκτικά αντικείμενα. Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη μεταφέρει ένα ουκρανικό περιπολικό. Οι σκαπανείς έχουν επιθεωρήσει περισσότερα από 50 χιλιόμετρα της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας και 300 διαφορετικά πυρομαχικά έχουν εξουδετερωθεί.
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ισχυρίστηκε την υποστήριξή της στα σχέδια της Λιθουανίας να άρει τον αποκλεισμό της Ρωσίας στα ουκρανικά σιτηρά.Οι χώρες ζητούν να δημιουργήσουν ένα ναυτικό συνασπισμό των πρόθυμων να άρουν το ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών. Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγουν τα σιτηρά εκτός από το λιμάνι της Οδησσού. Οι χώρες τονίζουν την ανάγκη για μια συμμαχία για την προστασία των πολιτικών φορτηγών πλοίων στην περιοχή. Η Λιθουανία προέτρεψε όλες τις χώρες που πλήττονται από την έλλειψη σιτηρών, όπως η Αίγυπτος, να ενταχθούν στο συνασπισμό. Οι στρατιωτικές προετοιμασίες δικαιολογούνται από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Υποστηρίζεται πως σε 5-7 εβδομάδες, η έλλειψη σιτηρών θα είναι ιδιαίτερα έντονη και θα επηρεάσει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται να εξάγει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια τόνους σιταριού φέτος και ο μόνος τρόπος εξαγωγής σιτηρών είναι μέσω του λιμανιού της Οδησσού. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για επικείμενο λιμό καθώς 41 υπανάπτυκτες χώρες εισάγουν το ένα τρίτο του σιταριού τους από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Το σχέδιο για ένα συνασπισμό δεν έχει ακόμη εγκριθεί, αλλά το Λονδίνο θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί πρώτα με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ναυτικού στο πλαίσιο της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς της Στενά. Η Λιθουανία λέει ότι η αποστολή θα είναι «μη στρατιωτική και ανθρωπιστική», αλλά θα εμπλακούν πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θέλει να δει βρετανικά πλοία να συμμετέχουν στην αποστολή και η Βρετανία θα παράσχει όπλα μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία και ήδη συζητά το σχέδιο με τους συμμάχους, επειδή η Βρετανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα των τροφίμων. Με τη σειρά του, ο Guardian αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να στείλει τα πλοία του στη Μαύρη Θάλασσα για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των προμηθειών. Η Λιθουανία, από την άλλη, θα ασχοληθεί με το θέμα και πιθανώς θα κατασκευάσει σιδηρόδρομο μέσω της Λευκορωσίας ή της Βαλτικής, αν και μπορεί να προκύψουν προβλήματα μεταφοράς.
Εν μέσω των στρατιωτικών σχεδίων της Βρετανίας, η ετοιμότητα της Δανίας να προμηθεύσει τους αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon της στην Ουκρανία για να πολεμήσει το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αποκαλύπτει τους μη ανθρωπιστικούς στόχους του δηλωμένου συνασπισμού. Αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση της AFU και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την τεχνική ολοκλήρωση, πιθανότατα τα Harpoons θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους μήνες. Οι πύραυλοι Harpoon αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει παραδόσεις στην Ουκρανία από τη Δανία. Εάν οι πύραυλοι χρησιμοποιηθούν επιτυχώς, θα είναι δύσκολο για το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να φτάσει στις ακτές της Ουκρανίας. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να επιταχύνει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Οδησσό πριν αναπτυχθούν οι πύραυλοι με τον ουκρανικό στρατό.
Εάν ξένα πολεμικά πλοία εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα με το πρόσχημα της συνοδείας των πολιτικών πλοίων με σιτηρά, αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα στον πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα ανησυχούσε για τη συνοδεία των πλοίων με σιτηρά, ειδικά αν ήταν βρετανικά πλοία. Η Ρωσία από την άλλη θα διεξάγει διάλογο για την άρση του αποκλεισμού στον ΟΗΕ. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ. Η Μόσχα φέρεται να είναι έτοιμη να εξασφαλίσει τη διέλευση ξένων πολιτικών σκαφών για τη μεταφορά της ουκρανικής σοδειάς εκτός της χώρας, εάν αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά όχι ο αποκλεισμός του ουκρανικού λιμανιού στην Οδησσό είναι η κύρια αιτία της επερχόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Η ουσία είναι ότι η επισιτιστική κρίση αποτελεί πρόσχημα για τη Βρετανία να προκαλέσει άμεση στρατιωτική δράση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, πυροδοτώντας τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και η Λιθουανία λέει πως τα πλοία του ΝΑΤΟ δε θα χρησιμοποιηθούν στην ανθρωπιστική αποστολή, το Λονδίνο δε θα έχει τον έλεγχο της επιχείρησης. Η υποτιθέμενη «ανθρωπιστική αποστολή» που υποτίθεται ότι θα υλοποιηθεί με στρατιωτικά μέσα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς εχθροπραξίες.